Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tym razem to był jeż: http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5465816,Zabili_jeza_dla_zabawy_i_nakrecili_film.html

<H4>Policjanci ze Złotowa zatrzymali dwóch mieszkańców Radawanicy, którzy w okrutny sposób maltretowali, a w końcu zabili jeża. Dla popisu film z zabicia zwierzęcia umieścili w internecie.

14 - latek za swój czyn odpowie przed Sądem dla nieletnich, natomiast 20-latkowi grozi kara do roku więzienia. W czasie spaceru, mężczyźni znaleźli na łące jeża. Podeszli do niego i najpierw tylko dla zabawy zaczęli go kopać. Gdy przestraszony jeż zwinął się w kulkę, najeżył kolce w celach obronnych chłopacy uznali, że czas rozpocząć brutalną zabawę. Najpierw 14-latek zaczął go kopać, ale uznał, że to za mało. Aby "zabawa była jeszcze ciekawsza", 20-latek podniósł z łąki duży kamień i zaczął nim okładać zwierzę. Jeż wciąż się ruszał, więc młodzieniec kilkakrotnie uderzył ssaka kamieniem. Przestał dopiero wtedy, gdy stworzonko przestało się ruszać. Żeby nie było nudno 14-latek, całe zajście filmował na telefonie komórkowym. A film umieścił w internecie.

Wszystkie gatunki jeżowatych występujących w Polsce podlegają ścisłej ochronie.

</H4>

• Replies 609
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

i teraz pytanie czy ten gówniarz z dorosłym facetem nie chcieli być popularni jak nasi kaci szczeniaka ... obawiam się, że tak ... Ten proceder nie będzie miał końca jeśli w sierpniu sąd nie popisze się sprawiedliwym wyrokiem i nie będzie o tym trąbiły media wszem i wobec ... Szlag przyznaje mnie trafił!!!!!

Posted

albiemu napisał(a):
i teraz pytanie czy ten gówniarz z dorosłym facetem nie chcieli być popularni jak nasi kaci szczeniaka ... obawiam się, że tak ... Ten proceder nie będzie miał końca jeśli w sierpniu sąd nie popisze się sprawiedliwym wyrokiem i nie będzie o tym trąbiły media wszem i wobec ... Szlag przyznaje mnie trafił!!!!!

Możliwe, że chodzi o popularność. Nie chce być złym prorokiem, ale obawiam sie żeby nie "nastała moda" na takie filmiki w internecie. Tak juz było na przykład n/t dręczenia nauczycieli. Teraz szczeniak, jeż, .... A kiedys moze przyjdzie czas na....... no nie odważę się nawet przewidywać.

Posted

[quote name='Minitaur']Nie. Oskarżycielem posiłkowym jest Straż Dla Zwierząt i to jej zadaniem jest wykazać winę oskarżonych.

:cool1: nie tylko. Jak rowniez są organizacje, które wystapily i w roli pokrzywdzonego, czyli w imieniu niezyjacego szczeniaka.

Posted

ARKA napisał(a):

:cool1: nie tylko. Jak rowniez są organizacje, które wystapily i w roli pokrzywdzonego, czyli w imieniu niezyjacego szczeniaka.

No tak. Ale zadanie ich się nie zmienia. Muszą wykazać winę tych chłopców i ustalić ich role w zdarzeniu.

Posted

Szkoda tego pieska, tyle sie musiał nacierpieć...
Tak jak powiedziała ma_ruda oby się to tylko nie stało jakieś popularne, tak jak te dziwne zachowania- kto pobije nauczyciela itp. Jak każdy będzie chciał sie "popisać" takim wyczynem, to nie będzie to fajne.

Ciekawi mnie tylko czy co kolwiek się zmieni.

Posted

Umiesccie to tez na pierwszej stronie! Rozpowszechniajcie. nie wiem, czy ktos juz to rozpowszechnil i umiescil apel o poparcie, ale jesli ktos nie tego jeszcze nei zrobil, niech zrobi teraz:

Protest przeciw okrucieństwu W związku ze zwolnieniem do domów trzech nastolatków, którzy wbestialski sposób zamordowali szczeniaka Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wPolsce wystosowało pismo do Ministra Sprawiedliwości o nadzór nad tą sprawą, atakże wyciągnięcie konsekwencji wobec sędziego, który zwolniłnastolatków z aresztu. Jesteśmy zbulwersowani zachowaniem Sądu i nasuwają się nam pytania:dlaczego zwalnia się przestępców do domu? czy rodziny małoletnich sąwydolne wychowawczo? czy śmierć szczeniaka w męczarniach nie zasługuje zdaniem Sądu na karę? czy nadal znęcanie się nad zwierzętami jest uważane przezwymiar sprawiedliwości za niską szkodliwość społeczną? Głęboko wierzymy, że Minister Sprawiedliwości wsłuchując się w głos ludzi, którym los zwierząt nie jest obojętny podejmie się nadzoru nad tą bulwersującą sprawą.Dziękujemy wszystkim, którzy wspierają nas w tej sprawie i czekamy nadalsze głosy poparcia, im więcej ludzi przemówi w imieniu zwierząt tymgłośniejszy będzie sprzeciw wobec okrucieństwu wobec zwierząt i ludzi. TOZ prowadzi akcje sprzeciwiająca się decyzji Sądu dotyczącej SPALENIAPSA przez nieletnich oprawców! W związku z tym każdy kto pragnie przyłączyćsię do akcji niech wyśle ten list na adres toz@toz.pl Jest to adresTowarzystwa Ochrony Zwierząt które będzie pełniło role oskarżyciela posiłkowego wprocesie przeciw tej decyzji tegoż Sądu. Każde stanowisko w tej sprawie będzie dołączone do materiału sądowegojako głos opinii publicznej.

Oto list: Mój głos w sprawie decyzji sądu/sprawa spalonego zwierzęcia: Ja, niżej podpisana/y jako obywatel/ka tego kraju, wyrażam głębokagorycz i rozczarowanie z powodu decyzji Sądu Dla Nieletnich w Lublinie wsprawie, która to dotyczyła zamordowania w bestialski sposób żywego zwierzęcia! "Niska szkodliwość czynu..."Czy jest nią zabicie niewinnego stworzeniai rozpowszechnianie nagrań z tego okropnego czynu?! Z powazaniem,

Posted

"Lublin, dnia 14 lipca 2008 r.

Sąd Rejonowy w Lublinie
Wydział Rodzinny
Ul. Konrada Wallenroda 4D
20-607 Lublin

W związku z zaistniałym pod koniec maja br. w Motyczu pod Lublinem bestialskim czynem (znęcania się nad zwierzęciem) którego sprawcami byli trzej nieletni : 11 letni Damian S. i 16 letni Stanisław S. Zamieszkali w Motyczu i 15 letni Piotr D. Zamieszkały w Tomaszowicach, wnosimy na podstawie art. 570 kpc
o wszczęcie postępowania z urzędu wobec rodziców nieletnich chłopców.
Dokładne dane małoletnich są Sądowi znane z urzędu, ponieważ jak wiadomo toczy się w nich przed tutejszym sądem postępowanie o czyn karalny związany z przedmiotowym zdarzeniem.

Wnosimy o zastosowanie art. 109 k.r.o. czyli umieszczenie małoletnich w rodzinie zastępczej albo w placówce opiekuńczo – wychowawczej, a nawet zastosowanie art. 111 kro czyli pozbawienia władzy rodzicielskiej „... jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka, sąd opiekuńczy pozbawi rodziców władzy rodzicielskiej ....”
Art. 96 k.r.o. określa iż rodzice wychowują dziecko pozostające pod ich władzą rodzicielską i kierują nim. Obowiązani są troszczyć się o fizyczny i duchowy rozwój dziecka i przygotować je należycie do pracy dla dobra społeczeństwa odpowiednio do jego uzdolnień.
Zdarzenie z udziałem tych chłopców świadczy o tym, iż rodzice nie zatroszczyli się w najmniejszym stopniu o prawidłowy rozwój swych dzieci
Rodzi się wniosek, iż prawdopodobnie nie są oni w stanie prawidłowo pokierować dalszym rozwojem tych młodych ludzi.
Tezę powyższą potwierdza dodatkowo okoliczność, iż w postępowaniu swoich synów rodzice 11 letniego Damiana i 16 letniego Stanisława nie widzą nic złego , a ojciec 15 letniego Piotra uważa że „robicie problem z niczego”.
Piotr D. Był już wcześniej objęty dozorem kuratora, bo sprawiał problemy wychowawcze w szkole.
Jest niedopuszczalne aby władze rodzicielską sprawowali rodzice, dla których znęcanie się nad zwierzęciem to żaden problem. System wartości reprezentowany przez rodziców stawia pod znakiem zapytania ich zdolność do wychowywania osób nieletnich w sposób, który pozwoli na prawidłowy ich rozwój w sensie emocjonalnym i społecznym.
Przeraża stopień demoralizacji tych dzieci i niczym niezmącone dobre samopoczucie ich rodziców. To rodzice są winni, że ci młodzi ludzie są pozbawieni podstawowych „ludzkich odruchów”
Obowiązkiem Państwa w osobie Sądu jest uchronić te dzieci przed nimi samymi i przed tym co ich czeka w przyszłości jeżeli będą wychowywane w tak nieprawidłowy sposób. W mojej ocenie tylko szybka i zdecydowana ingerencja pozwoli uświadomić tym ludziom – „rodzicom” iż swoją postawa krzywdzą własne dzieci.
Trzeba im uświadomić, iż problem którego nie widzą istnieje jest bardzo poważny a oni są jego źródłem, a z czasem być może staną się jego ofiarą.

Art. 95 § 1 k.r.o. stanowi o treści władzy rodzicielskiej :”Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka”.
Sposób wykonywania władzy rodzicielskiej określa art. 95 § 3 k.r.o. „Władza rodzicielska powinna być wykonywana tak, jak tego wymaga dobro dziecka i interes społeczny”. Są to podstawowe kryteria sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej, których rodzice tych chłopców nie spełniają.
Ci nieletni sprawcy w sposób bestialski znęcali się nad małym pieskiem filmując całe zdarzenie telefonem komórkowym , a podczas przesłuchania świadomi popełnionego czynu uważali , że nie zrobili nic złego. Zdaniem psychologa Andrzeja Komorowskiego „dorośli, o których dziś media donoszą że biją swoje malutkie dziecko, to czasami ci którzy wcześniej dopuścili się czegoś takiego w stosunku do zwierzęcia. To coś strasznego, że próbowali to jeszcze sfilmować. Rodzice chłopców powinni być pozbawieni praw rodzicielskich”

Z poważaniem"

Posted

patch75 napisał(a):
Umiesccie to tez na pierwszej stronie! Rozpowszechniajcie. nie wiem, czy ktos juz to rozpowszechnil i umiescil apel o poparcie, ale jesli ktos nie tego jeszcze nei zrobil, niech zrobi teraz:

Protest przeciw okrucieństwu W związku ze zwolnieniem do domów trzech nastolatków, którzy wbestialski sposób zamordowali szczeniaka Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wPolsce wystosowało pismo do Ministra Sprawiedliwości o nadzór nad tą sprawą, atakże wyciągnięcie konsekwencji wobec sędziego, który zwolniłnastolatków z aresztu. Jesteśmy zbulwersowani zachowaniem Sądu i nasuwają się nam pytania:dlaczego zwalnia się przestępców do domu? czy rodziny małoletnich sąwydolne wychowawczo? czy śmierć szczeniaka w męczarniach nie zasługuje zdaniem Sądu na karę? czy nadal znęcanie się nad zwierzętami jest uważane przezwymiar sprawiedliwości za niską szkodliwość społeczną? Głęboko wierzymy, że Minister Sprawiedliwości wsłuchując się w głos ludzi, którym los zwierząt nie jest obojętny podejmie się nadzoru nad tą bulwersującą sprawą.Dziękujemy wszystkim, którzy wspierają nas w tej sprawie i czekamy nadalsze głosy poparcia, im więcej ludzi przemówi w imieniu zwierząt tymgłośniejszy będzie sprzeciw wobec okrucieństwu wobec zwierząt i ludzi. TOZ prowadzi akcje sprzeciwiająca się decyzji Sądu dotyczącej SPALENIAPSA przez nieletnich oprawców! W związku z tym każdy kto pragnie przyłączyćsię do akcji niech wyśle ten list na adres toz@toz.pl Jest to adresTowarzystwa Ochrony Zwierząt które będzie pełniło role oskarżyciela posiłkowego wprocesie przeciw tej decyzji tegoż Sądu. Każde stanowisko w tej sprawie będzie dołączone do materiału sądowegojako głos opinii publicznej.

Oto list: Mój głos w sprawie decyzji sądu/sprawa spalonego zwierzęcia: Ja, niżej podpisana/y jako obywatel/ka tego kraju, wyrażam głębokagorycz i rozczarowanie z powodu decyzji Sądu Dla Nieletnich w Lublinie wsprawie, która to dotyczyła zamordowania w bestialski sposób żywego zwierzęcia! "Niska szkodliwość czynu..."Czy jest nią zabicie niewinnego stworzeniai rozpowszechnianie nagrań z tego okropnego czynu?! Z powazaniem,

WYSŁANE - mają ode mnie moj glos.

Posted

Ten powyższy wysyła się na mail-również wysłałam- i ja i moja rodzina, natomiast ten do Sądu w Lublinie należy wysyłać pocztą z podpisem, adresem,można dodać PESEL...

Posted

Obawiam się, że spaczeni nastolatkowie wyciągną z tej sytuacji jedną naukę - nie filmować, albo znaleźć sposób na umieszczenie filmików w necie np z kafejki internetowej w obcym mieście :shake:

Posted

klamerka napisał(a):
ktoś tu wcześniej już napisał, że nazywamy się ludżmi cywilizacyjnymi. Ludźie cywilizowani nie podpalają psów, kręcąc filmik, jak kona.

Zwyrodnienie i brak jakichkolwiek uczuć to jest właśnie choroba cywilizacyjna. Tak samo jak pogoń za pieniądzem - dlatego rodzice nie potrafią wychowywać dzieci, lub zwalają ich wychowanie na innych.

Posted

Margo05 napisał(a):
Obawiam się, że spaczeni nastolatkowie wyciągną z tej sytuacji jedną naukę - nie filmować, albo znaleźć sposób na umieszczenie filmików w necie np z kafejki internetowej w obcym mieście :shake:

:angryy:Mimo wszystko,trzeba zrobić wszystko żeby ci kaci, którzy już to zrobili ponieśli konsekwencje swojego bestialstwa...:angryy:

Posted

dzisiaj trafiłam na wypowiedzi z RM, oto jedna z nich

ekspert RM:
- Jest taka książka dla dzieci pod tytułem "Doktor Dolittle". To jest straszna książka i jeszcze na dodatek lektura. Ona równa zwierzęta z człowiekiem, czyli równa człowieka ze zwierzęciem. To jest doktryna masońska: świnia jest taka sama jak i ja.

.....mnie ciśnie się na usta świnia LEPSZA ...

To jest własnie to, nie dość że nie uświadamiają to jeszcze szkodzą. Kubuś puchatek to też zbrodniarz więc trzeba było misia zatłuc ....

Posted

Margo05 napisał(a):

Dlatego nalezy zaostrzyc kary, zaden poprawczak ani niewielka grzywna tylko PRAWDZIWE wiezienie,tylko ciezkie, albo roboty spoleczne + wielka grzywna - wykorzystana na schroniskowe bidy, . Jelsi juz nie mozna ich ukarac tak jak naprawde na to zasluzyli :angryy:

Posted

[FONT=Times New Roman]Kolejni zwyrodnialcy zakatowali psa[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Urszula Z. ? 24 lata i jej kochanek Roman Ż.- 51 lat z Tomaszowa Mazowieckiego (woj. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]łódzkie) z zimną krwią zamordowali biednego psiaka skamlającego o wyprowadzenie ponieważ nie chciał narobić w domu. Kiedy więc Kajtuś zaczął skamlać pod drzwiami, wyrzucili go po prostu przez okno z drugiego piętra. Piesek nie umarł od razu. Zmasakrowany piesek na połamanych nogach nie mógł uciec i pod oknami gło9sno piszczał z bólu. Dochodziła 2 w nocy, gdy zwyrodnialec Roman Ż. Zbiegł na dół i zatłukł go butami, czym podrzucił martwe zwierzę na sąsiednią posesję. Sąsiedzi słyszeli straszliwy skowyt dobijanego kundelka i powiadomili policję. Rano zostali zatrzymani. Grozi im po 2 lata więzienia. Zgadnijcie, czy naprawdę odsiedzą? Czemu zabili? Bo chcieli uprawiaqc seks, a pies im w tym przeszkodzil...[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Pisał o tym Dariusz Kucharski w Super Expressie.[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
* { scrollbar-3dlight-color:#102F50; scrollbar-arrow-color:#102F50; scrollbar-base-color:#00cc00; scrollbar-darkshadow-color:#102F50; scrollbar-face-color:#496C93; scrollbar-highlight-color:#496C93; scrollbar-shadow-color:#496C93; scrollbar-track-color:#E3E8EE;}.moz-signature { color:#808080;}blockquote { margin: 5px 0px 5px 0px; padding: 5px 0px 5px 16px; border-left: 2px solid #00f;}blockquote blockquote { margin: 5px 0px 5px 0px; padding: 5px 0px 5px 16px; border-left: 2px solid #800000;}blockquote blockquote blockquote { margin: 5px 0px 5px 0px; padding: 5px 0px 5px 16px; border-left: 2px solid #008080;}blockquote blockquote blockquote blockquote { margin: 5px 0px 5px 0px; padding: 5px 0px 5px 16px; border-left: 2px solid #800080;}blockquote blockquote blockquote blockquote blockquote { margin: 5px 0px 5px 0px; padding: 5px 0px 5px 16px; border-left: 2px solid #008000;}body { margin: 0px; padding: 0px;}html>body { margin: 0px; padding: 10px;}

Posted

albiemu napisał(a):
dzisiaj trafiłam na wypowiedzi z RM, oto jedna z nich

ekspert RM:
- Jest taka książka dla dzieci pod tytułem "Doktor Dolittle". To jest straszna książka i jeszcze na dodatek lektura. Ona równa zwierzęta z człowiekiem, czyli równa człowieka ze zwierzęciem. To jest doktryna masońska: świnia jest taka sama jak i ja.

.....mnie ciśnie się na usta świnia LEPSZA ...

To jest własnie to, nie dość że nie uświadamiają to jeszcze szkodzą. Kubuś puchatek to też zbrodniarz więc trzeba było misia zatłuc ....

swinia to jedno z najbardziej inteligentnych zwierzat, a w swiecie ludzi malo takich...

Posted

Ja nie mialabym wspolczucia dla takich po prostu. To NIE SA ludzie i powinna ich spotkac kara za takie rzeczy. Niestety nawet za zabicie czlowieka u nas nie ma kary smierci, a co dopiero za zwierze ... niedobrze sie robi jak sie slyszy na 'malej szkodliwosci spolecznej" .....

Posted

albiemu napisał(a):

ekspert RM:

No i proszę. Nauka idzie ze strony kleru. No bo przeciez człowiek jest stworzony przez Boga na jego wzór i podobieństwo prawda? Zatem człowiek jest bogiem a nie zwierzęciem - upraszczając, ale RM zawsze uprasza zatem idę ich tokiem myślenia - a skoro jest bogiem, to może wydawać wyroki i decydować kto ma umrzeć i jaką śmiercią. Proste. Taką nauką nabijane są głowy naszych dzieci, a dodatkowo straszone są Diabłem, gotowaniem w smole i takimi innymi bzdetami. I takie zastraszone, stłumione dzieci na siłę ukierunkowywane są w stronę wiary katolickiej a potem to już tylko czarnych słuchają ślepo i wykonują polecenia automatycznie, chłoną tą chorą wiarę jak gąbka a im większe pierdoły księża opowiadają, tym bardziej to chłoną. Owszem są księża normalni - na Dogo kiedyś przytoczono kilka przykładów księży prozwierzęcych, ale to sporadyczne wyjątki.

A ja przypominam: człowiek to zwierze - bezwzględne i cyniczne, wyzbyte uczuć nierzadko, zabijające dla zabawy a nie dla przetrwania. Pies, kot czy inny drapieżnik nie zabija dla zabawy. Dlatego człowiek wyginie. A wtedy zwierzęta odetchną z ulgą.

Posted

A ja przypominam: człowiek to zwierze - bezwzględne i cyniczne, wyzbyte uczuć nierzadko, zabijające dla zabawy a nie dla przetrwania. Pies, kot czy inny drapieżnik nie zabija dla zabawy. Dlatego człowiek wyginie. A wtedy zwierzęta odetchną z ulgą.

Oby przy okazji wraz ze sobą nie zabił całego świata. Przy dzisiejszej skali szkód które człowiek narobił, zmiana klimatu przychodzi z ogromnym przyśpieszeniem :/ .