Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O rany - ale dawno mnie tu nie było:oops:
Benek ma taki przyjemny pyszczek :D Mimo, że nie przepadam za maluchami to w nim cos jest, co mnie rusza;)

Ale i tak prosiłabym o Sabcie:loveu:

Posted

Postanowiłam z Benkiem zacząć naukę dogfrisbee. Na razie zamawiamy dysk nylonowy i zobaczymy co nam z tego wyjdzie. Czy Benek wogóle będzie zainteresowany dyskiem. Wogóle zaczęliśmy odnawiać szkolenie, bo przez ostatni miesiąc trochę zaniedbaliśmy, dzisiaj powtarzaliśmy siad, siad w chodzie, leżeć, leżeć w chodzie, w której ręce jest smakołyk, turlaj się. Zaczynamy naukę przynoszenia piłki, mały nicy jest nakręcony na piłkę, gdy mu rzucam leci po nią jak strzała, ale gdy tylko kieruje się do mnie a ja zaczynam wołać, on jakiś metr ode mnie rzuca piłkę i przychodzi bez niej, wiecie może co w takiej sytuacji zrobić? Próbowałam go odsyłać po piłkę, ale nic z tego, myslałam nad ogólnym startem od nowa z tą komendą czyli zacząć od tagretowania piłki. Jak myslicie?

Posted

O jak dużo pięknych fotek :loveu:
Jeśli chodzi o aport spróbuj może z jakimś pluszakiem lub sznurkiem, rzucaj na małe odległości i jak podejdzie - łap i się z nim szarp, potem odbierz i znów rzuć i tak do czasu, aż nie zacznie sam się domagać wyszarpywania zabawki. Później możesz przejść do następnego etapu i rzucać dalej, jak nie będzie chciał przyjść, udaj że odchodzisz, a jak przyjdzie złap zabawkę i odbierz ucząc komendy. Lepiej by podawał Ci aport a nie rzucał pod nogi. U mnie podziałało, teraz Vega sama wpycha mi zabawki na kolana by kolejny raz ją rzucić :) Trzymam kciuki.