Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hejka!

mam pol rocznego pieska rasy york i generalnie nie mam z nim zadnych problemow.... jedynie gdy jedziemy winda - mieszkam na 14 pietrze - wowczas moj Oki zaczyna strasznie szczekac. halas slychac w calym bloku. gdy jedzie ktos razem z nami to gryzie za nogawki sasiadow. co mam zrobic? dodam ze trzymanie na rekach, dawanie smakolykow i innych rzeczy aby sie zajal przez te pol minuty nic nie daje:( a chodzic po schodach-wiadomo te 5 czy 6 razy dziennie to mi sie nei chce. jezeli znacie jakis magiczny sposob na poskrominie psiaka w windzie bede bardzo wdzieczna.

pozdrowienia

Ania & Oki

Posted

Z takim problemem nigdy wcześniej się nie spotkałam. Może spróbuj przyzwyczaić go do windy stopniowo. Najpierw wprowadz pieska do windy, postój w niej chwilę, jak pies będzie grzeczny to go pochwal, daj nagrodę. Jeśli zacznie się źle zachowywać wyjdz z windy, zajmij go czymś innym, bardziej przyjemnym. Jak już się przyzwyczai stać w windzie to kolejny etap - zjedz jedno piętro niżej.

Nie wiem czy moja metoda będzie skuteczna, ale chyba warto spróbować.

Musisz być bardzo cierpliwa, życzę powodzenia.

Posted

dzieki za informacje ale tak juz probowalam (ku niezadowoleniu sasiadow). znam te szkole ze z psem trzeba powoli i stopniowo, ale wydaje mi sie ze to moze jest jakas klaustrofobia? czy pies moze na cos takiego cierpiec??

Posted

Trudno mi poradzić coś w tej sprawie, ale może to być klaustrofobia.

Jedyne co ci pozostaje to chodzić po schodach - ty i Oki będziecie mieli świetną kondycję :wink: .

A tak serio to może poprostu z czasem przyzwyczai się do windy i będzie chętnie nią jeździł.

• 3 weeks later...
Posted
Może spróbuj przyzwyczaić go do windy stopniowo.

On jest przyzwyczajony do windy od szczeniaka.Problem pojawił się, gdy pies był dorosły-miał 3 lata (teraz ma 4).Pies zaczyna strasznie piszczec i wyć tylko przy zjeżdżaniu w dół :roll: ,nie pomaga nagradzanie itd.Pozostaje tylko schodzenie w dół po schodach...

Posted

Dobrze, że przynajmniej w górę chce wjerzdzać windą :lol:

Tak ma preawdę jest to bardzo dziwnny przypadek, każdy ma jakieś upodobania i czasem nie da się z tym nic zrobić :roll:

• 2 months later...
Posted
Dobrze, że przynajmniej w górę chce wjerzdzać windą

Tak ma preawdę jest to bardzo dziwnny przypadek, każdy ma jakieś upodobania i czasem nie da się z tym nic zrobić

a moze ta winda jadac w dół ma spore przyspieszenie? Moze zmiana cisnien? Może traci poczucie stabilnosci? nie wiem, nie mam pojecia

Sorry za porównanie, ale niektórzy ludzie też się źle czują zjeżdżając windą. :( Skoro niektóre psiaki źle znoszą jazdę samochodem (np. wymiotują), to może podobnie źle odczuwają zjeżdżanie windą? A jazda z 14 piętra trwa jednak chwilę. :evil: Szkoda, że psiaki nie umieją mówić, wtedy wszystko byłoby jasne. :wink:

Sorry, że nie umiem nic podpowiedzieć. :oops: Przyszedł mi do głowy tylko sposób, który opisała wcześniej Kati , ale rudziaczek pisze, że już to próbowała.

• 3 weeks later...
Posted

Myślę że jest to kwestia oczekiwania na upragniony spacer to wpływa na psa tak pobudzająco że właśnie tak się zachowuje .

Proponuję test

wyjdź z pieskiem na spacer jak się juz wybiega i załatwi wróć na 14 piętro wyjdź z windy podejdź do drzwi mieszkania po czym wróć do windy i jedź na dół tym razem pies powinien być juz spokojny :D