Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na O moze byc:
Of course
Only you
...ale to nie sa dlugie chyba i skomplikowane :P
Na O ogolnie mam malo pomyslow...;)

A moje beagle sie w koncu nazywaly:
sunie:
POR SU CARA BONITA /"na piękne oczy"/ (w domu- Mona)
POR SUPUESTO /"oczywiście, że"/ (nie wiem, jak ja nazwali "po domowemu")
PALABRA ANGEL /"słowo anioła"/ (Arisa)
PEQUENA PRINCESSA /"mała księżniczka"/ (Bella)

psy:
POR ALGO BELLO /"nie bez powodu piękny"/ (Odis - litwinek ;) )
PALOMAS CORAZON /"gołębie serce"/ (Obi)

Imiona po hiszpansku, przydomek COR CANIS /"psie serce"/ - łacina. Polaczenia niektore wyszly bombowe, kazdy sobie jezyk lamie - ale wiem, ze drugich takich nie bedzie mial nikt imion :lol: Rok temu nadawalismy "normalne" imiona, typu ASTOR, ALEX... ale i tak kazdy zmienial - wiec sobie pofantazjowalam teraz (a raczej pofantazjowalysmy - ja i Agasia, bo to "nasze" dzieci byly, a Agasi słownik.... :lol: )

Posted

Tiggy -imiona super,mnie osobiście bardzo przypadły do gustu.Nawet rozważam opcję nazwania sharpków w hiszpańskim języku :wink: Zdradż mi jednak tajemnicę -dzialałyście tylko z rozmówkami POLSKO-HISZPAŃSKIMI ,czy także z lektorem ??:D 8)

• 2 weeks later...
Posted

Moimzdaniem imiona powinny być w miarę krótki i łatwe w pisowni, bo póżniej gdy wypisuje się zgłoszenia wystawowe, gdzie jest i tak dużo pisania, takie skomplikowane imiona...................to poprostu nie ułatwia

Posted

Dzidtka napisał(a):
ja lubie długie i oryginalne imiona :) a co do wypełniania zgłoszeń to i tak trzeba to robić z rodowodem bo kto pamięta PKR i nr rejestracyjny ?
Napemno, ale im mniej do pisania tym lepiej, szczególnie jeśli si wystawia dużo psów. Psy też lepiej ragują na krótkie proste imiona

Posted

slusznie !!!!!!!!!! Moja ALMA w domu jest wołana MYSZ i nic tego nie zmieni a czy długie czy krótkie.......... to i tak w katalogu napiszą jak im się spodoba, bez względu na czytelność zgłoszenia ........ niestety......... :(
Skoro mojemu psu w Rybniku wpisali zamiast mnie to hodowcę jako właściciela............... :(

• 2 weeks later...
Posted

Ojj naprawde WIEKSZOSC nowych wlascicieli zmienia imiona psiakom, nawet jak sa "normalne", typu SONIA, SABA itp ;)
Moja sunia jest INKA Beta Plus, a dla nas od początku jest Afrą, Aferką, itd ;)

Króliczek - imiona były ustalane ze zwykłym słownikiem PL-HISZP ;) (lub tez HISZP-PL, ale nie wiem dokladnie tego - bo słownika uzywala wlascicielka tatusia psiakow ;) Najlepsze imie bylo PRINCESSA DE FRAMBUESA [czy cos w tym stylu :P ] - Malinowa ksiezniczka, ale jednak zrezygnowalysmy ... :lol: )
Ciesze sie, ze sie imiona podobaja, mialy byc wlasnie takie, zeby robic wrazenie :) No bo faaajnie to brzmi - POR SU CARA BONITA Cor Canis :lol:

Posted

Ojj naprawde WIEKSZOSC nowych wlascicieli zmienia imiona psiakom, nawet jak sa "normalne", typu SONIA, SABA itp ;)
Moja sunia jest INKA Beta Plus, a dla nas od początku jest Afrą, Aferką, itd ;)

Króliczek - imiona były ustalane ze zwykłym słownikiem PL-HISZP ;) (lub tez HISZP-PL, ale nie wiem dokladnie tego - bo słownika uzywala wlascicielka tatusia psiakow ;) Najlepsze imie bylo PRINCESSA DE FRAMBUESA [czy cos w tym stylu :P ] - Malinowa ksiezniczka, ale jednak zrezygnowalysmy ... :lol: )
Ciesze sie, ze sie imiona podobaja, mialy byc wlasnie takie, zeby robic wrazenie :) No bo faaajnie to brzmi - POR SU CARA BONITA Cor Canis :lol:

• 1 month later...
Posted

Jej, jaki fajny temacik :)

No to u mnie mieszkaja charciki:
ARGENTO VIVO Cantante - Agiś, Gagiś albo Ryj :)
FERNANDO Il Cagnolino - Nando, Dando,Bandito

cirneco:
Colombian Friend`s GOLDEN FRIEND - Kerttu, Kerttula, Lula, Laleczka
LIKE GIGI MAGIC of Double Star - Rudi, Dudi

Wszystkie z takimi imionami przyszły od hodowców, jakos nie wpadłam by je nazywac samodzielnie.

• 2 weeks later...
Posted

ja też mam Fiśkę:) w rodowodzie ma ANAFIS Audax
a reszta moich ma:
Mery- to SATYSFAKCJA Brawado
Mońka- MORCA Teklandia
Karmela- CARMELITA Audax
Borys- BALBO Tajemnica Mistrza
Daszka - DASHA BULLWINKLLE Audax

Posted

potrzebuje "na wczoraj" imion na R dla suczek, dwuczłonowych, najlepiej angielskich mogą być francuskie, włoskie itd byle by były z tłumaczeniem, bardzo prosze o POMOC (ja jutro wracam do domu a musze mamie zostawić listę z imionami dla lhasaczków bo ona będzie na odbiorze miotu z nimi)

Posted

Tak na szybko wpadlo mi tylko pare hiszpanskich nazw...

rapaz amor (drapiezna milosc ;))
razonable solucion ( cos w stylu :dobre rozwiązanie)
remordimiento (wyrzuty sumienia :P)
responsable decision (odpowiedzialna decyzja)

Eee nie mam weny ;)

Posted

Oj to ty mojej weny nie widzialas ;)

reina de <las> flores (królowa kwiatów - normalnie z rodzajnikami powinno to być z tym las, ale bez jest bardziej efektywnie, a i sie zrozumie :P )

rey enamorarse (król zakochanych :) )

rosa sin pinchos (róża bez kolców)

Co te świeta robia z czlowiekiem - nie mam nic wiecej w głowie na R :P

Posted

Agasia - z tej strony Cię nie znałam !
:laola:

Jak przyjdę do domu i nie będzie za późno - zajrzę do mojego kapowniczka z imionami. I dam znać.
I przypomnę sobie wszystkie imiona miotowe moich sznaucerów i basków. Basenji to pamiętam, gorzej ze sznaucerami; to było tak dawno a i inwencji twórczej nie wykazywałam wtedy.
Pzdr.

Posted

Z jakiej strony Asiu :)?

Co do imion moze byc cos "czerwonego" typu
Red Lad
Red Rose... :)

A moze

Rock in Rio
Rock in the <nazwa czegos tam ;)>

Oj jak ja lubie takie cos wymyslac... :P Typowa dolegliwoasc wlascicielki reproduktorow :crazyeye: :D