Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Póki co to między ludźmi jeszcze nie były ;) U mnie o człowieka to ciężko.
Equus poważnie! Takie dredy to 3 dni roboty od rana do wieczora, szarpanie włosów żeby to porządnie skołtunić. Po tej operacji głowa swędzi jak diabli w dodatku robi się często uczulenie zanim głowa się przyzwyczai. Moje dziecię zrobiło se to na własną odpowiedzialność i z pełną świadomością. Biednemu psu nie mogłabym tego zrobić;) Takie dredy to w bólu i cierpieniu się rodzą, a dokręcanie ich! oj, trzeba kołek zagryzać.

Posted

Bo to boli tylko jak się robi i to też zależy od tego jaki kto ma próg bólu - jedni mówią że nic a nic nie czują inni wręcz wyją z bólu. Mateusz zniósł to w sumie super, chociaż on zapuszczał włosy i czekał na te dredy prawie 2 lata, a jak się na coś tak długo czeka to wiadomo każdy ból się zniesie.

Posted

właśnie zawsze mnie zastanawiało czy tych wszystkich puli i komodorów to skóra od tych ciężkich dredów nie boli... ale może jak mają tak od zawsze to "się przyzwyczaiła" ta skóra?

Posted

oj może byś mojego persa "po ludzku" zdredowała? Bo on sam się dreduje, ale jest to monolit a nie sznurki.... A skurczybyk wyczesać się nie daje... Muszę go w końcu wycinać i an wiosnę mam persa-punkowca (cały łysawy a na karku wielki grzebień rudego futra)

Posted

Persy to golę, bo te dredy to większość ma, tzn przynajmniej ta większość która do mnie trafia, a na "punka" to mam jednego klienta którego tak strzygę, zostawiam mu grzywę i podcinam nożyczkami, właścicielom tak się podoba że ledwo odrośnie puszkiem od razu przychodzą żeby dogolić;)

Posted

Gośka napisał(a):
a na "punka" to mam jednego klienta którego tak strzygę, zostawiam mu grzywę i podcinam nożyczkami,

Chciałabym to zobaczyć, jak wygląda pers a'la punk

Posted

Niestety nie zabieram aparatu do pracy, ale może kiedyś wezmę i cyknę fotkę. Dzisiaj też przychodzi persik - kotka szynszylowa, ale standardowo, kołtun na kołtunie i żeby wbić się tam wogóle maszynką trzeba sobie najpierw dziurkę nożyczkami wyciąć ;/

Posted

Zastanawiam się po co ludzie kupują persy, yorki , shih tzu jak nie mają minimum czasu na pielęgnację -(
Ale groomerzy tez pogrywają (wrrrrrrrr) Ostatnio przyszli do ZK ludzie z obciętym shih tzu a powiedzieli kobiecie ze pies ma być wystawiany - pół roku miniumum na jaki taki obrost .....

Posted

Tego nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem.... A shih tzu też dzisiaj było.... Skóra tak odparzona pod kołtunem że była k,rosta na kroście, ucho zapalone że ropa lała się - smród! Ucha musiałam szukać w kołtunach żeby nie obciąć. Łapy, brzuch, jedna wielka skała brudu i smrodu. Dobrze chociaż że pies cierpliwy, zastanawiałam się co też usłyszę jak go wł PO zobaczy, już się szykowałam że niech tylko powie cokolwiek w stylu: aleś ty brzydki/łysy itp Miałam opitolić, na szczęście dla wł. stwioerdził że nareszcie wygląda jak pies i można go będzie wymyć ;/ Słaba pociecha bo pewnie ze pół roku/rok znowu przyjdzie w identycznym stanie.

Posted

Equus napisał(a):
właśnie zawsze mnie zastanawiało czy tych wszystkich puli i komodorów to skóra od tych ciężkich dredów nie boli... ale może jak mają tak od zawsze to "się przyzwyczaiła" ta skóra?

Może i się przyzwyczaja, ale spotkałam się z opinią, że po ścięciu dredów psy zrobiły się bardziej "jump" - dosłownie tak to zostało określone (chodziło o bergamasco).

Posted

Gośka napisał(a):
Niestety nie zabieram aparatu do pracy, ale może kiedyś wezmę i cyknę fotkę. Dzisiaj też przychodzi persik - kotka szynszylowa, ale standardowo, kołtun na kołtunie i żeby wbić się tam wogóle maszynką trzeba sobie najpierw dziurkę nożyczkami wyciąć ;/

Kiedyś jak będę miała kota na punka to go obfocę. Mój to red silver, tak ma w metryce wpisane cokolwiek to znaczy, ale taki rudy platyna. A ten koltun-monolit to znam też.... Niestety persa włos jest koszmarnie miękki, a kot nie bardzo lubi się czesać. I zawsze na bokach i na zadku zostaje kawalek monolitu gdzie trzeba dziurkować...Co ja za grzebienie już stosowalam. Najlepiej bylo furminatorami, ale też nie do końca....

aneta napisał(a):
Zastanawiam się po co ludzie kupują persy, yorki , shih tzu jak nie mają minimum czasu na pielęgnację -(
Ale groomerzy tez pogrywają (wrrrrrrrr) Ostatnio przyszli do ZK ludzie z obciętym shih tzu a powiedzieli kobiecie ze pies ma być wystawiany - pół roku miniumum na jaki taki obrost .....

tez tego nie rozumiem. Ja swojego dostałam. Ale bardziej nie rozumiem dlaczego hodowcy dążą do takiego exterieru zwierząt. pers współczesny nie jest sam w stanie umyć sobie dooopki, ani pyszczka, bo ma nos za krótki.... Jest po prostu plaski i wlasną lapką nie jest w stanie wymyć tych miejsc.... To ja musze co jakiś czas myć mu doopkę w bidecie - bardzo dobre miejsce na mycie kota. Gorzej z czesaniem, bonie wytrzymuje zbyt dlugo (kot, nie ja) zabiegów pielęgnacyjnych). najlepiej znosi jeszcze "trymowanie", ale też nie do końca. ech... Ale psychicznie to jest kot marzenie. Nie lazi po meblach, nie zjada nic ze stolu, mozna nim zatykać przeciągi, bo kocha spać w zimnych miejscach. Lubi jeść zielone oliwki i surowe pomidory.

Posted

Filodendron nie wiem jak dredy ale moje warkoczyki to ok. 1,5 kg ważą, a przecież w porównaniu z takim bergamasco to mam ich tyle co on na ogonie. Wierzę że po ścięciu może "jumpować" ;)

Panbazyl ludziom się po prostu nie chce... Kupują takiego persa, mniej więcej z tych samych powodów co husky z niebieskimi oczkami... ;/ Jeśli chodzi o sam wygląd typowego persa to faktycznie kot kaleka.

Posted

Czytam i wlosy staja mi deba! Podczas mojego pobytu w szpitalu moj malzonek w koncu postanowil wyprac nasze lhasaki (tak sie zbieralam do tego, ze nie zdazylam). Niestety, nie wyczesal ich po tym. I chociaz sa obciete, to szczegolnie u suki koltuny sie porobily na lapach i przy tylku. Jak wrocilam to mi sie plakac chcialo, ale dalam rade rozczesac. Myslalam, ze gorzej byc nie moze i ze TOZ mnie scignie za znecanie. A Wy tu mnie pocieszacie, ze to bylo nic!