Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie... mam od 3 tyg beaucerona. Od jego hodowczyni dostałam ksiązke pt: Jak rozmawiac z psem. Tajniki szkolenia. Jak narazie szkole wegług tamtych metod i są duuze efekty. Moze ktos z Was szkoli rowniez za pomocą tej ksiązki???

Posted
Sadze, ze to po prostu "Jak rozmawiac z psem" pani Zofii Mrzewinskiej

Właśnie jestem w trakcie czytania tej lektury. Kupiłam ją kilka dni temu w EMPIKU, ale był tylko 1 egz. Chyba rzadko bywa w EMPIKU, bo kiedy tylko jestem w pobliżu przeglądam tam psią bibliotekę, ale jak do tej pory wcześniej jej nie spotkałam.

A jakie metody zalecają w tej książce
Metody... łagodne.

No właśnie. Szkolenie na smakołyki i zabawki. Żadnego przymusu :nono: (o przemocy to już nawet nie wspomnę :evil: ), żadnego "naciskania" na psiaka, żeby siadał czy warował itd. :nono: Nauka ma się przeplatać z zabawą :multi: i kojarzyć z przyjemnością.

Przypuszczm, że metody wielu z Was pewnie bardzo dobrze znane, ale myślę, że warto mieć coś takiego pod ręką, żeby móc sobie to czy tamto raz po raz przypomnieć. :wink: Niby oczywiste i proste, ale ... Może się przydać, bo psiaki czasem zapominają, że coś umiały :wink: i ... trzeba zacząć naukę od początku. Książeczka dużo miejsca nie zajmuje: liczy zaledwie 61 stron, a czyta się ją bardzo ciekawie, prawie jednym tchem. :lol: Oczywiście z przerwami na przećwiczenie z psiakiem poszczególnych lekcji. :lol:

A jeśli ktoś dopiero zaczyna uczyć swojego psiaka, to tymbardziej bardzo ją polecam. Nie powinien mieć problemów z zastosowaniem metod opisanych przez Panią Mrzewińską. A oprócz tego jak uczyć danej komendy są zaraz ciekawe przykłady jak nie powinno się jej uczyć. :-?

Posted

Oj ja tez :) Ta ksiązka jest bardzo dobra i nawet przy szkoleniu jest podkreslone aby uzywac tylko mieciutkiej obrózki a nie jakis kolczatek itp!!! :)

• 2 weeks later...