Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Balbina12']jeden woli zdechła jeden umarła.Jak narazie dla mnie zwierzaki zdychaja , ludzie umierają a nie odwrotnie:cool1:Trzeba znaleźć tą różnicę pomiedzy człowiekiem a psem...dla niektórych jest to widzę trudne:roll:

Cóż moze sama powiesz jak to sie robi? Jak moja Nika UMRZE (oby jak najpóźniej) to nigdy nie powiem a iwesz co mój KUNDEL ZDECHŁ tylko moja kochana Nikusia odeszła (mimo iż jest mieszańcem ze schroniska!):diabloti: ale skoro twoim zdaniem psy które zrobiły dla człowieka tyle dobrego powinno sie nazywać słowami typu ZDECHŁ itp. itd. to czemu nie nazwiesz swoje Franka ktory nie ma rodowodu poprostu KUNDLEM i czemu piszesz w dziale o yorkach a nie np. tu: Grupa 'Extra' - Kundelki - Dogomania Forum
A teraz podsumywując:
psy ratują życie, pracują na lotniskach, pomagają policji, pomagają np. wyciagać ludzi z zawalonego domu z gruzów, mają idealny węch, słuch, wzrok nie czynią innym zła jeśli nie są zmuszone do tego

ludzie zabijają, kradną, myślą i są zapatrzeni w siebie, porzucają innych, porywają, gwałcą itp itd
I teraz sie pytam dlaczego pies ma być traktowany gorzej niz człowiek?:cool1:

• Replies 654
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='...::Basia::...']Cóż moze sama powiesz jak to sie robi? Jak moja Nika UMRZE (oby jak najpóźniej) to nigdy nie powiem a iwesz co mój KUNDEL ZDECHŁ tylko moja kochana Nikusia odeszła (mimo iż jest mieszańcem ze schroniska!):diabloti: ale skoro twoim zdaniem psy które zrobiły dla człowieka tyle dobrego powinno sie nazywać słowami typu ZDECHŁ itp. itd.[quote name='...::Basia::...'] to czemu nie nazwiesz swoje Franka ktory nie ma rodowodu poprostu KUNDLEM i czemu piszesz w dziale o yorkach a nie np. tu: Grupa 'Extra' - Kundelki - Dogomania Forum
A teraz podsumywując:
psy ratują życie, pracują na lotniskach, pomagają policji, pomagają np. wyciagać ludzi z zawalonego domu z gruzów, mają idealny węch, słuch, wzrok nie czynią innym zła jeśli nie są zmuszone do tego

ludzie zabijają, kradną, myślą i są zapatrzeni w siebie, porzucają innych, porywają, gwałcą itp itd

:cool3: pięknie, ale do niektórych te słowa i tak nie dotrą bo mają inny tok myślenia a szkoda :lol:

Posted

[quote name='...::Basia::...']Cóż moze sama powiesz jak to sie robi? Jak moja Nika UMRZE (oby jak najpóźniej) to nigdy nie powiem a iwesz co mój KUNDEL ZDECHŁ tylko moja kochana Nikusia odeszła (mimo iż jest mieszańcem ze schroniska!):diabloti: ale skoro twoim zdaniem psy które zrobiły dla człowieka tyle dobrego powinno sie nazywać słowami typu ZDECHŁ itp. itd. to czemu nie nazwiesz swoje Franka ktory nie ma rodowodu poprostu KUNDLEM i czemu piszesz w dziale o yorkach a nie np. tu: Grupa 'Extra' - Kundelki - Dogomania Forum
A teraz podsumywując:

Kiedy Franek zdechnie powiem,że albo zdechł albo odszedł ale nie będę mówić umarł bo to określenie przeznaczone dla ludzi a nie dla psów.Tak samo psy mają dzieci:stupid:psy mają szczeniaki a dzieckiem nazywamy niedorosłego człowieka a nie psy!takie jest moje zdanie i radzę zakończyć tego offa!:razz:

Posted

Tiny tez lubi frysbi ,ale tutaj to chyba by wolala szyszki.Dzisiej tez bylismy w lesie to sie nazywa Vincennes , ale jest strasznie mokro . Wrocilismy to prosto do kapieli .

Posted

Matko, nie macie co robić tylko kłócić się czy mówi się
'zdechł' czy 'umarł' :-o :evil_lol:
Osobiście mówię 'odszedł', a 'zdechł' mówiłam jak byłam mniejsza (5-10 lat).
Naprawdę, nie macie co robić :evil_lol:
Każdy mówi jak chce, mi to w sumie wisi jak kto mówi,
czy zdechł czy umarł :cool1:

Posted

Chana napisał(a):
Marin ;nic mi to nie mowi . Napisz dokladnie .

Nazwisko ma jakieś dziwne i go nie napisze bo jak już to zrobie to na pewno z błędami:eviltong: wiem że ma brata Toma i jej matka jest polka a Tom ma chyba 10 lat:p

Posted

Ja uwazam ze powinnas, masz taki ostry i dlugi jezyczek i jestes taka madrala, a moze ty wszystkich nie znasz ale ciebie to napewno wszyscy znaja .Ha ,ha ,ha cale szczescie ze mozna sie na tym forum posmiac.

Posted

Gdzie jest powiedziane, że określenie - umarł - można używać tylko w odniesieniu do ludzi?
Pokażcie mi stosowny przepis.

Pewni ludzie są niereformowalni. Dla nich zwierzę ma tylko wartość użytkową, nie emocjonalną.

Posted

przepraszam, czy ktos moglby przeniesc tych kilka wypowiedzi dotyczących"śmierci, umierania, zdychania" do innego działu? to chyba nie jest odpowiedni wątek do tego;)
Pozniej ciezko co kolwiek znalezc, bo co drugą strone jakies kłótnie;)

Posted

Mraulina napisał(a):
Gdzie jest powiedziane, że określenie - umarł - można używać tylko w odniesieniu do ludzi?
Pokażcie mi stosowny przepis.

Pewni ludzie są niereformowalni. Dla nich zwierzę ma tylko wartość użytkową, nie emocjonalną.

Chyba sie trochę zagalopowałaś, z tą wartością!
Ludzie, jesteście jacyś dziwni....to są słowa jak każde inne, psy zdychają, mają młode, szczenięta- to człowiek nadał normalnym słowom oznaczającym koniec lub początek życia zwierzęcia, zły wydzwięk! Moj pies zdechł niestety, płaczę po nim do dziś. I to czy powiem ze umarł, wcale mojego bólu nie umniejsza. Ale zgodnie z językiem polskim zwierzęta zdychają. I o to mi tylko chodzi, w tym że zwierzę zdycha, lub ma szczenięta, nie ma nic złego. A że komuś się kojarzy to ze "zdychaj kanalio"- cóż, może czas zmienić otoczenie, zacząć ogladać inne filmy, czytać inne książki? I nie życzę sobie insynuacji typu, że skoro uważam że zwierzęta zdychają, to traktuję je przedmiotowo. Po prostu słowo "zdechnąć" nie jest dla mnie negatywne, wiec nie mam z nim problemu, jak co poniektórzy.

Posted

Visenna napisał(a):
A że komuś się kojarzy to ze "zdychaj kanalio"- cóż, może czas zmienić otoczenie, zacząć ogladać inne filmy, czytać inne książki?

Ja natomiast nie życzę sobie, żebyś robiła ze mnie prostaczkę.

A jeśli się dobrze orientuję, to np. w języku angielskim nie ma żadnego podziału na umieranie czy zdychanie, czy kończy żywot człowiek, czy pies, nazywa się to tak samo.

Napisałam co chciałam i więcej na temat umierania i zdychania nie będę się wypowiadać (a przynajmniej nie w tym temacie). Amen.