Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy byłaś u lekarza po pogryzieniach? Może warto jakiegoś odwiedzić, zanim stracisz czucie w całej dłoni?

Ja bym zaczeła jednak od szkoleniowca w domu - łatwiej takiemu człowiekowi wszystko wyjaśnić a domownikom przełknąć krytykę.
Nie wybrali unikania bo nawiązują jakiś kontakt z psem, dają skórki.
Jeżeli nie możesz do nich dotrzeć, może uda się to obcej osobie?

Posted

Nie, nie bylam u lekarza bo uznawalam je za zbyt słabe, po zagojeniu się ran zauważylam że w części rawej dłoni nie czuję nic gdy się drapię.
Myślę właśnie nad wizytą szkoleniowca w domu, może gdyby ktoś obcy i mądrzejszy odemnie fachowo im to wytłumaczył zmieniłyby zdanie. Narazie jednak muszę uzbierać na to wzystko, sama utrzymuję psa z tego co dostanę.
Właśnie piszę maila do szkoły JB.

Posted

Tequila, akurat Zlotno sporo osob odradza ze wzgledu na tzw. stara szkole i podejscie do psow, moze byc niezla dla pewnych siebie, "twardych" psow, ale w tej sytuacji raczej nie pomoze. Fauka, bez urazy, ale domownicy sie czymkolwiek przejmuja:-o? Kupic dla 10-latka psa i nie brac za niego odpowiedzialnosci, widziec pogryzienia u dziecka i nic z tym nie robic :shake:. Dziwne co najmniej.... Tak jak p. Mrzewinska napisala, skoro nikomu to nie przeszkadza, to i problemu nie ma, Tobie chyba tez nie bardza, skoro stan rzeczy jest od dawna, a reakcji brak. Pies ma byc uczalny w srodowisku domowym i na zewnatrz. WSdomu pokaz rodzinie, ze uczenie psa jest fajne, np. szukania kawalka miesa, a nie ucz go szczekac, pewnie ze mozna miec dosc, jakby ciagle ujadal. Sa wakacje, bierz go na dlugie spacery, smycz/linka i kaganiec, zmecz, potem znajdz miejsce bez tlumow ludzi i psow i do pracy, kieszen smakolykow i zabawa w rozne polecenia, aporty, sztuczki. Ale to wszystko trzeba chciec i miec choc odrobine przekonania do sensu pracy, efekty beda moze za pare miesiecy, moze dluzej to potrwa. i nie pojawiaj sie , jak kometa, na chwile pozalic sie, ze pies gryzie, a potem znikasz, bo wszystkie rady sa praco- i czasochlonne.
PS.Chiken, tez te szkole znajomi mi podrzucili :)

Posted

Mi pomogli ...i nie tylko do twardych psow. tylko no w sumie racja moj ma strasznie twardy charakter i byl pewnien siebie :diabloti: ale mam znajoma ktora zajmuje sie behawioryzmem i moge dac kontakt do niej ... jesli tylko bedzie chciala ...

Posted

A tu pies wyglada na zestresowanego, ciagle niepewnego czy dostanie "po uszach" czy cos dobrego, chowajacy sie po katach, dosc rozpaczliwie wygladajacy...., wiec metody dobre w "starej szkole" psow policyjnych akurat kompletnie nie przystaja ;). Co do znajomej, wiesz cos wiecej o jej pracy, czy polecasz, bo znajoma i mowi o sobie - szkoleniowiec/behawiorysta. Tu akurat jest wazne trafic na kogos naprawde dobrego, coby wiecej szkod nie narobil...

Posted

Napisałam 2 dni temu do szkoły JB, niestety nie odpisali, dzisiaj będę dzwonić.
Zakazalam dokarmiania psa w domu, dzisiaj przyłapałam mamę na karmieniu psa babką...

Posted

Fauka napisał(a):
Napisałam 2 dni temu do szkoły JB, niestety nie odpisali, dzisiaj będę dzwonić.
Zakazalam dokarmiania psa w domu, dzisiaj przyłapałam mamę na karmieniu psa babką...

bo szkola JB jest na obozie szkoleniowym

Posted

Fauka, proponuję póki co (zanim nie dojdzie do czegos nieprzewidywalnego)przejśc sie na szkolenie na złotno w sobote lub niedziele do południa, tak bez zobowiązań, przyjdź, pogadaj z szkoleniowcami-jest ich dwóch, jeden "łagodniejszy", drugi ma twardszą ręke-faktycznie-mnie to odpowiada, bo mam mała dobermankę i jest charakterna (tych panów uwielbia zresztą jak wszytskie psy na szkoleniu) ale przychodzą tu ludzie takze z yorkami i innymi malymi psiakami-małymi ale sprawiajacymi problemy

może cos podpowiedzą?ale na Twoim miejscu przyszłabym z kims z rodziny-jak usłyszą do czego prowadzi to co robiaąz psem, moze ich to przekona do szkolenia i pomocy specjalisty

JB tez jest fajna, miałam z nia kontakt przy poprzednim psie, bardzo sympatyczna osoba;)

Posted

To już teraz rozumiem , dlaczego twój pies nie chce się bawic z Tobą .. pisaliśmy o tym na innym wątku.Pies który nie ufa , nie będzie skory do zabaw .. Ale można , to zmienic ... tylko trzeba go odstresowac

SKoro lubi byc zamknięty .. to może spraw mu kennel klatkę ... niech tam ma zabawki , niech tam dostaje smakołyki .. niech tam czuje się bezpiecznie i pewnie .... i może po części dzięki temu oduczy się ataku na nogi i ręce które się nagle zbliżają.
Tam też rodzina nie będzie miała możliwości - "psucia" psa żarciem.

Już było napisane , gryzie , bo się boi , boi się bo nie ufa , nauczył się , że gryzieniem was można nastraszyć , że wygrywa.

Teraz najprościej , trochę terroru ;) czyli kaganiec ..... kaganiec uniemożliwi mu gryźc , co pociągnie za sobie , to iż się nie przestraszycie .... nie będzie was ranił.
Chwalić nagradzać , za każdy pozytywny kontakt ... Głaszczesz go , daj coś dobrego do paszczy ... zaczyna warczec , mówisz NIE WOLNO ...
Nie zmuszaj go do kontaktu , delikatnie namawiaj , przemawiaj , zachęcaj ....
To jest bardzo dorosły pies , z bardzo zakorzenionymi nawykami i sporo czasu zajmie .. zminimalizowanie tego.

Nie jada z michy przy Was a sępi ?
No to pięknie ... jak sępi , micha koło siebie , mówisz MASZ , nie dajesz w ryjek tylko do miski wrzucasz , można na zmianę , raz w ryjek raz w miskę.No i oczywiście chwalic , przemawiac miło ... Rozmawiac z psem ..

Najważniejsze , to trzeba w nim odbudowac czy wręcz zbudowac zaufanie do ręki , że ręka nie robi krzywdy.
Że ręka , to coś miłego , że jedzenie z miski dostarcza dodatkowych korzyści

Skoro rodzina lubi jak jest gryziona , to przynajmniej Ty się z tym psem zaprzyjaźnij.
Zdobądź jego zaufanie ...
Da się .... zapewniam Cię
Systematycznością , delikatnością , dyplomacją i pomysłowością .......

I tak Was podziwiam , że tyle czasu żyjecie z psim terrorystom