Cortina Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Mam pytanie do tych ktorzy sie na tym znaja badz tez ich to spotkalo :) Ostatnio szkoleniowiec stwierdzil ze Haga ma chyba niewielka dysplazje. Pojechalam wiec do weta-ortopedy, zrobil jej zdjecie i stwierdzil ze trzeba naciac jej miesnie (pactinectomia) natomiast na wet serwisie przeczytalam ze ten zabieg pomaga na krotko i potem pies jest znow chory, hodowcy niektorzy mowia ze w ogole ten zabieg nie pomaga ale tez nie szkodzi wiec juz nie wiem , moze ktos z was ma doswiadczenie w tej materii?? :) Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Emma2 Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Witam Moja Emma miała w 8 miesiącu / w tej chwili będzie maiła 6 lat we wrześniu/ miała nacięte mięśnie i przełożone aby podtrzymać główkę stawową/ Miała wykonany ten zabieg odrazu na jednym i drugim stawie biodrowym.Mimo ,że dysplazję miała tylko na lewym stawie Ten zabieg wykonywałam we Wrocławiu . Do tej pory nie mam problemów z tym stawem. Bardzo szybko zaczeła mi biegać. Półtora roku póżniej miała prześwietlony staw i dysplazja się cofneła. A propo mam rottkę i wazy mi w tej chwili 46 kg. Cortina czy oprócz nacięcia , równierz przełożenie mięśni twój wet Tobie proponował przy tym zabiegu Quote
Cortina Posted June 16, 2004 Author Posted June 16, 2004 no nic nie mowil o podlozeniu :( ale byc moze ten zabieg wlasnie na tym polega, w kazdym razie Haga dzisiaj czyli na drugi dzien po zabiegu biega jak opetana co mnie cieszy :) Twoja sunia byla w podobnym wieku co Haga jak miala przeprowadzona ta operacje, Haga w sobote bedzie miala 8 miesiecy. Bardzo mnie pocieszylas ze twoj piesek do tej pory nie mial zadnych objawow. A powiedz jak ty zostalas naprowadzona na to ze twoja sunia ma dysplazje. Miala moze kulawizne? Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Atomic Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 A moj collie na krowią postawe. Wiecie czy to mozna wyleczyc ??? Weterynarz mowi ze nie ;/ Quote
Emma2 Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Tak moja dziewczynka kulała , ale mój wet gdzie mieszkam - twierdził ,że to bule wzrostowe . Miałam pierwszą rottkę , która miała łagodną dyspazję i raczej wolałam pojechać z drugą rottką do Wrocławia i ją prześwietlić - efekt zabieg. Cortina czy dwojej suni wet przepisał preparat/y na staw. Bo moja otrzymywała i dzięki nim dokonała się nadbudowa nad główką stawową. Quote
Mona Posted June 16, 2004 Posted June 16, 2004 Ma racje:)To jest wada budowy a budowy nie zmienisz...A jest jeden plus na pocieszenie tego ze Atom ma krowia postawe:)Dawniej pasterze bardzo cenili psy z taką postawą chociaz nie wiadomo czemu :D Quote
Cortina Posted June 16, 2004 Author Posted June 16, 2004 Moja Haga nie kulala, tylko na zdjeciu wyszlo. Lara Haga wlasnie tez zatacza takie kolka tylnymi nogami, wczoraj bylam tym przerazona. Zadnych preparatow nie zapisal wet, podaje jej tylko caly czas arthroflex. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
Recommended Posts