Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W przyszłości zamierzam kupić onka . Jeśli rodzice sie zgodzą, będę go trzymała w domu. Przypuśćmy, że pada deszcz. Wracam z psem ze spaceru, a on jest cały mokry i w błocie. Nie chce dopuścić żeby wskoczył na kanapę, albo stanął na środku salonu i zaczął sie majestatycznie otrzepywać. Jaka metodą nauczyć psa, że po każdym spacerze, pierwszy kierunek to np. łazienka, gdzie go umyje, a gdy będzie sychy wpuszczę go do reszty mieszkania.

Posted

Za kazdym razem po powrocie do domu isc do lazienki dac duuuuzo smakoli (w razie koniecznosci wytrzec, lub wytrzec dla samej zasady, zeby sie uczyl, ze w lazience sie wycieramy) i dac komende zwalniajaca.

Posted

ale po samo wytarcie nie tzreba maszerowac do alzienki.. ja np mam dlugi korytarz i jedne drzwi z przedpokoju do alzienki.. wiec za dluga droga.. bo psy za duzo nasyfia.. jak juz jest potrzeba to recznik i przedpokoj.. a jak nie to przygotowanie lazienki i na komende wolanie psa zbey przylazl a nie biegl na pokoje.. co do wlazenia na lozka.. moz eod malego uczyc, ze ma nie wchodzic?ja tak chcialam.. a teraz sie obrazam na psa jak do lozka nie wchodzi albo jak szybko ucieka;p ale tez jak juz wejdzie schodzi na moje polecenie, badz nie wchodzi na moje krotkie "nie".. wiem wiem, mieszam psu w glowie.. ale wsyztsko zalezy od jego stanu czystosc, od tego czy lozko jets psocieloone badz nie i czy nakryte jest kocem itp itd...

Posted

marmara_19 napisał(a):
ale po samo wytarcie nie tzreba maszerowac do alzienki..

Ale moze ktos ta akurat chce, wiec w czym problem? Jesli pies ZAWSZE po spacerze idzie do lazienki, czy czysty czy brudny, nie trzeba go pilnowac, ze wejdzie "na pokoje" bo to bedzie u niego schemat: wchodze do domu, ide do lazienki, dstaje smakola i wolne.

Posted

no ok, ale ja nie widze sensu prowadzenia psow do alzienki ktora jest na drugim koncu domu.. wiec na to samo wychodiz nauka pozostawania psiaka przez pare chwil w przedpokoju, na ganku itp..

Posted

marmara_19 napisał(a):
no ok, ale ja nie widze sensu prowadzenia psow do alzienki ktora jest na drugim koncu domu..

A skad wiesz, ze ktos ma lazienke na koncu domu?U moich rodzicow akurat lezianka jest najblizszym pomieszczeniem od drzwi wejsciowych, a korytarz jest troche cisny na wycieranie psa. Poza tym, moze ten ktos akurat widzi sens.

Posted

saJo napisał(a):
A skad wiesz, ze ktos ma lazienke na koncu domu?U moich rodzicow akurat lezianka jest najblizszym pomieszczeniem od drzwi wejsciowych, a korytarz jest troche cisny na wycieranie psa. Poza tym, moze ten ktos akurat widzi sens.

marmara napisała "ja np mam dlugi korytarz i jedne drzwi z przedpokoju do alzienki.. wiec za dluga droga.. bo psy za duzo nasyfia..", więc miała na myśli swoją sytuację. Tak sądzę...