ChandlerTheDog Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Drodzy i Kochani, ze znajomą szukamy szczeniaka JRT. Co do rasy jesteśmy zgodni - ale brakuje nam doświadczenia i obycia w mówiąc brzydko lokalnym rynku tej rasy. Według założenia szukamy suni JRT z predyspozycja do pracy -> pies towarzyszacy / asystent + agility. Czy orientujecie się jakie - godne polecenia hodowle JRT - beda mialy wkrotce (6 miesiecy) szczenieta z taka predyspozycja? Bede bardzo zobowiazany za wszelka pomoc. ChandlerTheDog Quote
WŁADCZYNI Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 nie wiem czy jrt nie jest za malutki na asystenta i czy nie jest zbyt ruchliwy. Możesz napisać czemu właśnie jrt? Ciekawa jestem po prostu:) Z tej hodowli psy biorą udział w dogoterapi, może warto podpytać o mioty planowanehttp://jackrussell.com.pl/sub/main_pl.htm Quote
Afi Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 ChandlerTheDog! Praktycznie wszystkie JRT mają predyspozycje do "pracy" pies towarzyszący/agility, natomiast asystent/terapeuta to już musi mieć cechy wyjątkowe i nie każdy jack je ma. Napisz bliżej czego oczekujesz, czy musi być to suka hodowlana? Quote
Unbelievable Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Afi napisał(a):Praktycznie wszystkie JRT mają predyspozycje do "pracy" pies towarzyszący predyspozycji do pracy z człowiekiem samych w sobie nie ma chociażby mój pies- zagorzały indywidualista, wiec każdy przypadek trzeba rozpatrzyć indywidualnie... Quote
Afi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Oczywiście, że nie każdy pies wyraża wzorzec swojej rasy, dlatego napisałam "praktycznie", a nie że bezwzględnie każdy. Jacki to psy wybitnie "ludzkie" przedkładają towarzystwo ludzkie nad psim, spotkałam masę psów tej rasy, sama mam 3. Ale zawsze są wyjątki. Dlatego są testy predyspozycji dla szczeniąt, gdzie wstępnie można ocenić charakter szczenięcia, trzeba też zainteresować się rodzicami szczenięcia, bo charakter bardzo lubi się dziedziczyć (chodź niekoniecznie). Jednak JRT jako psa towarzyszącego dla osoby aktywnej i mającej chociaż podstawy wiedzy na temat układania psów, z ręką na sercu bym poleciła. Quote
Unbelievable Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Afi napisał(a): bo charakter bardzo lubi się dziedziczyć (chodź niekoniecznie). dobrze że to napisałaś bo znam dobrze mamę mojego psa i w pewnym stopniu są podobne, ale jednak baardzo sie różnią:razz: Quote
WŁADCZYNI Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 ja nie jestem przekonana że każdy jrt będzie świetny do pracy - jednak stworzono je nie jako psy do towarzystwa tylko jako psy polujące i instynkt i jakąś tam niezależność przejawiają - w końcu norowały same a nie z ludźmi, oraz to III grupa;) ja wątpie w użyteczność tak niskiego pieska jako psa opiekuna - telefon na ścianie, 'klamka' to otwierania lodówki itd będą dla niego za wysoko. Quote
Afi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Fakt, powstały jako psy myśliwskie, ale ta samodzielność ograniczała się do nory, a przecież wchodziły tam na rozkaz człowieka i to on decydował kiedy mają wejść. Nie biegały sforą jak psy gończe zupełnie same decydując o kierunku i akcji polowania, tylko współpracowały z człowiekiem. Dlatego mówię o tym właśnie przywiązaniu jacków do człowieka, które czyni je doskonałymi psami towarzyszącymi pod warunkiem, że wie się, jak z nimi żyć. Jeśli chodzi o przydatności jako psa asystenta, to rzeczywiście ze względu na gabaryty, nie byłaby duża. Ale myślę, że możnaby je w tym kierunku i w ograniczonej liczbie czynności, wyszkolić. Ich instynkt łowiecki jest duży, ale mają niesamowitą pasję w pracy i dla człowieka zrobią wiele i można to super wykorzystać. Quote
WŁADCZYNI Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 nie użyłabym słowa doskonały - nie są proste i mogą być koszmarne jeśli się nie wie co się wybrało - znakomita pamięć, zaciekłość i mocny charakterek. Mieszanka wybuchowa ale ja je i tak wielbię;) i szykuje się na jackusia, nie wiem jak to zniesie moja księżniczka w typie PRTa ale zobaczymy:diabloti: Ja nie widzę jacka jako asystenta bo jest kurdupel, jednak lab czy inne większe gabarytowo zwierzątka lepiej spełni tę funkcję. Ale założycielka wątku jest zdecydowana. Pasja pracy - chorobliwa, a zmęczyć toto to wyzwanie. Afi, masz może jakiś sposób na to? Quote
Afi Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Właśnie chodzi o to, że założyciel wątku nie wyjaśnił o co właściwie mu chodzi, bo towarzyszenie, agility i na dodatek asystowanie (właściciwie o jakie asystowanie chodzi?) to trochę skomplikowane. Fizycznie zmęczyć russellka to mało realne, szybko się regenerują, a pokłady sił mają duże, nawet bardzo zmęczone i tak mają dodatkowy motorek w głowie, który je nakręca:evil_lol: Moje psy najbardziej męczyły sie na szkoleniach, chociaż paradoksalnie wcale dużo tam nie biegały. Myślę, że szkolenie na posłuszeństwo uczy je również "samokontroli", bo czasami same nie radzą sobie z "motorkiem" w ich głowach. "nie są proste i mogą być koszmarne jeśli się nie wie co się wybrało - znakomita pamięć, zaciekłość i mocny charakterek" dlatego napisałam, że będą doskonałymi towarzyszami dla kogoś, kto jest świadomy tego, jaki jest jack/terier, a ich "charakterek" czyni życie z nimi ciekawszym. Osobiście nie wyobrażam sobie teraz życia bez jacka, chociaż mam też inne ulubione rasy (labki, pomeraniany). Quote
Ziomalka Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Tu są hodowle w Polsce (większość) http://www.russell-terrier.org/hodowle_pl.html A tu ogłoszenia o szczeniakach http://www.russell-terrier.org/ Quote
Unbelievable Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 [quote name='Ziomalka']Tu są hodowle w Polsce (większość) http://www.russell-terrier.org/hodowle_pl.html A tu ogłoszenia o szczeniakach http://www.russell-terrier.org/ niestety ogłoszenia o szczeniakach brane są za spamowanie i jak widać gwiazdkowane, wiec odsyłam to przeszukiwania forum Russelli Quote
Ziomalka Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Już poprawiłam. Na głównej stronie klubu jip też są te same ogłoszenia. Quote
Ziomalka Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 POLSKI KLUB RAS JACK RUSSELL IM PARSON RUSSELL TERRIER Zmieniliśmy miejsce pobytu, teraz strona klubu (przyszłego) i ogłoszenia są powyżej!:cool1: Quote
Recommended Posts