Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bzikowa napisał(a):
Nifuroksazyd się wchłania z przewodu pokarmowego?
Kłamią na ulotce?
Wiesz, jakby go dawać nie wiadomo ile czasu to może i by zniszczył psu florę bakteryjną jelit ale ja zwykle (naprawdę rzadko) podaję 2 tabletki i po tym wszystko przechodzi. Wolę się pomylić i wywołać niewielkie i odwracalne szkody niż nie podać leku i żeby mi się pies zaraz odwodnił itd... Już to przeżyłam więc dziękuję.

Jeśli chodzi o antybiotyk - to wg farmaceutki ;) tribiotic jest naprawdę bezpieczny... To nie jest to samo co zwykły antybiotyk - przecież antybiotyki przyjmuje się zwykle minimum 5 dni , prawda?
A to stosuje się jednorazowo albo ew. parę dni. Poza tym antybiotyk stosowany zewnętrznie, miejscowo i w małej ilości nie ma takiej 'siły rażenia' co normalny, doustny. Więc luz!

Bzikowa żebyśmy się dobrze zrozumiały; to co napisałam na temat nifuroksydazu miało się tyczyć tego co napisała Sota, że ją wet ochrzanił za to że dała swojemu psu ten antybiotyk. Nie krytykowałam ani tego antybiotyku ani Ciebie że dajesz czy dawałaś Bzikowi, jeśli Bzik ma problemy z biegunkami to sama wiesz co jest dla niego najlepsze i masz to skonsultowane z wetem. Sceptycznie podchodzę do antybiotyków podawanych wewnętrznie w tym nifuroksydazu bo znam najnowsze badania (nt wchłaniania i ogólnie zjawiska antybiozy) dlatego napisałam o tej ulotce, co jednak nie zmienia faktu że też zaopatrzę się w nifuroksydazyd bo już rozmawiałam z wetem i jeśli będzie trzeba dam go Lanie (oby nie trzeba będzie).
W pytaniu o skonsultowanie się z farmaceutką chodziło mi właśnie o nifuroksydazyd (antybiotyk) a nie o tribiotic (w składzie ma aż 3 antybiotyki).
I napisałaś że antybiotyk podaje się 5 dni - za bardzo nie rozumiem, bo skoro tak napisałaś ja wnioskuje że nifuroksydazyd też powinno się stosować przez 5 dni a to przecież sama wiesz że nie jest prawdą, chyba że tak dzielić 2 tabletki.

Posted

joanika napisał(a):
Bzikowa żebyśmy się dobrze zrozumiały; to co napisałam na temat nifuroksydazu miało się tyczyć tego co napisała Sota, że ją wet ochrzanił za to że dała swojemu psu ten antybiotyk. Nie krytykowałam ani tego antybiotyku ani Ciebie że dajesz czy dawałaś Bzikowi, jeśli Bzik ma problemy z biegunkami to sama wiesz co jest dla niego najlepsze i masz to skonsultowane z wetem. Sceptycznie podchodzę do antybiotyków podawanych wewnętrznie w tym nifuroksydazu bo znam najnowsze badania (nt wchłaniania i ogólnie zjawiska antybiozy) dlatego napisałam o tej ulotce, co jednak nie zmienia faktu że też zaopatrzę się w nifuroksydazyd bo już rozmawiałam z wetem i jeśli będzie trzeba dam go Lanie (oby nie trzeba będzie).
W pytaniu o skonsultowanie się z farmaceutką chodziło mi właśnie o nifuroksydazyd (antybiotyk) a nie o tribiotic (w składzie ma aż 3 antybiotyki).
I napisałaś że antybiotyk podaje się 5 dni - za bardzo nie rozumiem, bo skoro tak napisałaś ja wnioskuje że nifuroksydazyd też powinno się stosować przez 5 dni a to przecież sama wiesz że nie jest prawdą, chyba że tak dzielić 2 tabletki.

Wiesz, ja mogę na ten temat rozmawiać tylko na płaszczyźnie moich doświadczeń, tego co mówił wet i jakiejś tam wiedzy przeczytanej czy zasłyszanej. Nie jestem po studiach więc chętnie korzystam z wiedzy dogomaniaków którzy ją posiadają ;)

To nie tak , że mój pies ma problemy z biegunkami. Miał w szczenięctwie, rzeczywiście dość często, 2 razy skończyło się to odwodnieniem i kroplówkami... Teraz zawsze kiedy ma ten problem, a teraz zdarza się to duuużo rzadziej , daję mu nifuroksazyd 'na wyrost', nawet nie konsultuję z wetem - zawsze działa ; oczywiście gdyby nie zadziałał jak zwykle - psa pod pachę i do weta. ;)

Co do tych 5 dni to chodzi mi o takie 'zwykłe' antybiotyki... Nie mam pojęcia jaka jest ich fachowa nazwa, wszystkie na które trzeba mieć receptę, chodzi mi o ludzkie w tym momencie. Zawsze lekarze wypisują żeby dawać konkretną ilość i najczęściej to chyba jest nie mniej niż 5 dni...
Nifroksazyd daję psu jednorazowo 2 tabletki i wsio.

Kurcze nie znam się ale chyba jednak nifuroksazyd to jest inna grupa leków niż 'normalne' antybiotyki... ? Dostaje się go bez recepty i w ogóle. Nigdy nie utożsamiałam go z tymi normalnymi, wiem, że żeby je dać to jest już ostateczność.
Niech mnie ktoś mądry oświeci :wink:

Posted

Nawet jakbyś była po studiach to mogłabys być po humanistycznych i też się nie znać :lol: Ja nie mówię że jestem specem, farmacji nie kończyłam ale coś tam wiem na temat mikrobiologii i antybiotyków. Antybiotyk to antybiotyk, to czy jest na recepte ustala Minister Zdrowia. Nifuroksydazyd jest tym normalnym antybiotykiem, na recepte i dla ludzi i dla psów (tylko że z reguły wet nie da recepty tylko już sam antybiotyk bo ma do tego upoważnienie).
I jak masz możliwość nifuroksydazyd bez recepty to pewnie i byś miała wit PP :evil_lol::evil_lol: a ja potrzebuje, a okazało się że to tylko na recepte.