Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ! To mój pierwszy post na tym forum i jestem tym bardzo zaszczycony :multi:. Mam 2,5 miesięcznego boksia a dokładniej sunie ,wabi się Elza .Ostatnio wracaliśmy z krótkiego pobytu na wsi . Suni skończyła się karma przed wyjazdem i z zamiarem jej kupna ruszylismy w droge powrotna . Przejezdzalismy obok sklepu Lidl i właśnie tam wstąpiliśmy po jedzonko dla Elzy (karme w markecie kupowalismy pierwszy raz:oops:) .Rzucilo nam sie w oczy jedzenie w puszcze po 1,99 zł .Kupiliśmy je i wróciliśmy do domu .Sunia karmiona była tym "jedzeniem" przez 2 dni i zauwazylem u niej znaczne pogorszenie siersci . Jest tak jakby poplatana i nie tak blyszczaca jak przed zjedzeniem karmy z Lidla .Czy to rzeczywiscie wina karmy ? Dodam ,ze dzisiaj dostala domowe jedzenie i mam nadzieje ,ze siersc poprawi swoj wyglad .

Posted

Jeżeli chcesz aby twój pies był zdrowy,prawidłowo się rozwijał zarówno fizycznie jak i psychicznie nigdy!! nie kupuj "karmy" w marketach! Jeżeli coś kosztuje 1.99 to jaki może mieć skład? Matowa,wypadająca sierść to sygnał że karmie duuużo brakuje żeby w ogóle określić ją tym mianem i to w ciągu 2 dni.Odstaw to świństwo jak najszybciej!!
W sprawach psiego menu najlepiej poradzić się weta lub hodowcy,można też dużo znaleźć na stronach internetowych np. forum dogomanii,bokserów w potrzebie itp.
Karma sucha dobrych firm np.Acana,Royal,Bento Cronen,Brit,Eucanuba etc. gwarantują ze Twój pies będzie miał wszystko czego potrzebuje by prawidłowo się rozwijać.
Domowe jedzenie tego nie zapewnia,zawsze będzie czegoś za mało a czegoś za dużo.
Życzę dużo zdrowia Twojemu maluchowi!

Posted

fafledwie napisał(a):

Karma sucha dobrych firm np.Acana,Royal,Bento Cronen,Brit,Eucanuba etc. gwarantują ze Twój pies będzie miał wszystko czego potrzebuje by prawidłowo się rozwijać.

Ale nie kazda dobra sucha karma bedzie sluzyc kazdemu psu.

fafledwie napisał(a):
Domowe jedzenie tego nie zapewnia,zawsze będzie czegoś za mało a czegoś za dużo.

Nie popadajmy w skrajności. Karmiłam suchą, karmię teraz BARFem i wiem, że nie wróce już na stałe do suchej. Daje mi surowizna więcej niż suche.

Posted

Nie chcac zakladac oddzielnego tematu zapytam czy sa suche karmy dla szczeniat ? jakie sa najlepsze ? znajoma doradzala kupno karmy dla doroslych psow ,mowiac ze nie rozni sie ona od karmy dla szczeniat ? czy to prawda ? pozdrawiam !

Posted

Oczywiście, że są specjalne karmy dla szczeniąt, dostosowane do wieku i docelowej wielkości psa. To nie prawda, że karmy różnią się tylko kolorem opakowania;) : W karmach dla maluchów jest więcej białka i witamin, zupełnie inne są też ilość i stosunek wapnia i fosforu niezbędnych do prawidłowego rozwoju kości i stawów - tak, że szczeniak karmiony pokarmem dla dorosłych psów będzie w pewnym sensie niedożywiony, co może odbić się na jego życiu w przyszłości. Wersję junior mają nawet Pedigree i Friskes, choć doradzałabym ci kupno lepszej karmy np. Nutry Nugets - lepsze karmy mają zwykle niższe dawkowanie, i jeśli kupuje się duży worek to żywienie psa wcale nie wychodzi dużo drożej - a jakość karmy jest dużo, dużo lepsza. Generalnie karmy kupowane w sklepach zoologicznych lub u weta są ok, a te z supermarketów to takie psie fast foody. Pamiętaj, że okres wzrostu psa to inwestycja w jego zdrowie w przyszłości - jeśli będziesz źle żywić szczeniaka w przyszłości pewnie będzie więcej chorował i więcej wydasz na weta. I jeszcze jedno - jeśli dajesz gotowe jedzenie to nie dodawaj już żadnych witamin - w suchej karmie są one w wystarczającej ilości. Pozdrowienia dla psiego maluszka:)

Posted

Umcia (3 mies) je royal canin maxi baby dog. Domowe karmy nie są takie złe, ale trzeba je dobrze zbilnasować:p Emce Priser, na poprawienie jakości sierści możesz stosować witaminki, kurze żółtka lub oliwe z oliwek, no i oczywiście dobrą karme;)

• 1 month later...
Posted

mój tytus przez 4 lata jadał suchą karmę dla szczeniąt firmy purina. Nigdy na nic nie chorował ani nie miał nadwagi ,bokserki mają bardzo szybką przeminę materii i delikatny żołądek także nie warto oszczędzać. Teraz przeszedłem na purinę dla dorosłych psów ale jest odmiana dla aktywnych. Też jest zdrowy. pozdrawiam