Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pies nie wiem czy u ON takze ale np u grzywek często ma tatoo w pachwinie.
Może być bez wady ale niezbyt urodziwy,nie majacy szans na wystawach i kiepsko rokujacy jeżeli chodzi że się tak wyraże nieładnie jakośc szczeniąt[moja mama ma taką sunie,ma metryczke , wad jako takich nie ma ale przy tak dużej ilosci grzywaczy hodowca uznał że nie chce aby była rozmnażana]
dokładnie tak,wady takiego malucha nie utrudniaja mu w niczym życia,może to byc np zły kolor oka, niewybarwiony ,zły kolor szaty,często jest to wada zgryzu albo poprostu piesek nie rokujacy dobrze wystawowo

Posted

MartynaP napisał(a):
ale to i tak z jego zdrowiem jest wszystko ok??? tylko nie moze yc na wystawach i ewentualnie zeby hodowle zalozyc tak??

W niektórych rasach kolor maści dyskwalifikuje.

Posted

MartynaP napisał(a):
ale to i tak z jego zdrowiem jest wszystko ok??? tylko nie moze yc na wystawach i ewentualnie zeby hodowle zalozyc tak??

A to już zależy od uczciwości hodowcy.

Pet to pies nie wystawowy - czyli automatycznie niehodowlany, ale które szczenieta sprzedawane są jako PEty decyduje hodowca - mogą to być szczenięta z wadą, moga to być szczenięta bez wad, ale nie rokujące dobrze wystawowo (może troszke za drobny, lub uszko za długie itd.
Nie ma konkretnej definicji jakie szczenie PETem jest a jakie nie.

A co do zdrowia, to różnie to bywa zaleznie od uczciwości, wiedzy hodowcy, a troche i od szczęścia.

Posted

kika22 napisał(a):
Sprawdz czy psiak ma metryczkę.
A najlepiej to zadzwon do związku i zapytaj o tą hodowle, kogoś kto zna się na owczarkach.
Być może pis/suczka są juz starsze i hodowca chce sprzedać je po kosztach.
O ile się nie mylę owczarki tez powinny mieć zaświadczenie od dyslazji:razz:

Ooo tak, to tez jest wazne. Bo np. jezeli rodzice mieli dyspazje, to szczeniaki tez moga miec... Wiec wazne badania [A,B,C, z tym, ze jezeli jedno ma C, to drugie musi miec A, no i wiadomo, A - najlepiej, C - gorzej...]. OKni chyba jeszcze cos potrzebowaly, testy psychiczne? IPO/PT? Nie wiem, moze to do intera/chpl, ale sprawdzic warto.

Posted

ło matko ile tego jest w zyciu ym nie pomyslala ze az tyle rzeczy musi miec pies z rodowodem :lol:

czy moge zalozyc nowy temat na grupie owczarkow i podac tam linka do tego watku-czy to nie naruszy regulaminu-dostalam zolta kartke na innym forum wiec wole sie zapytac

Posted

Jeśli nie ma tematu na owczarkach, gdzie mogłabyś się wypowiedzieć to oczywiście załóż temat - przynajmniej tutaj nie byłabyś zlinczowana ;)

Ja na Twoim miejscu poszukałabym jakiś zaufanych hodowli(np.takie, które polecane są przez innych psiarzy) i popytała, może akurat w którejś są szczeniaki uznane przez hodowcę za PETy i będzie je chciał sprzedać taniej. Nie daj zarobić pseudohodowcy.

Posted

diabelkowa napisał(a):
dzwonic probuj dalej ale psa poszukaj gdzie indziej :-)

jutro tez sprobuje moze odbierze,na maile tez nie odpisal.

No poszukam tylko cos ciezko mi to idzie-niewiem od czego zaczac ale coz pomalu pomalu.....

Posted

:mdleje: nie wiedzialam ze to w zwiazku sie dowiem takich rzeczy-jakas niedoinformowana jestem... dobrze ze na dogo sie czlowiek czegos dowie i douczy :evil_lol:
pewnie ze zadzwonie dzieki bardzo ;)