Frenkino Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 Witam! Mam psa rasy border collie czarno-bialego z jednym niebieskim okiem drugim brazowym.:eviltong: Czytalam poprzednie posty na ten temat ale nadal nie wiem :shake: jak to jest z wystawianiem i hodowla czy ktos moze mnie oswiecic?? Byla bym bardzo wdzieczna!!:-) Quote
Ajrisz Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 Witam, Z jakiej hodowli masz pieska? I czy to jego masz zamiar uzywac do hodowli? We wzorcu border collie jest napisane, iz wada jest niebieskie oko w przypadku umaszczenia czarno - bialego. Quote
Frenkino Posted December 20, 2006 Author Posted December 20, 2006 Ajrisz napisał(a):Witam, Z jakiej hodowli masz pieska? I czy to jego masz zamiar uzywac do hodowli? We wzorcu border collie jest napisane, iz wada jest niebieskie oko w przypadku umaszczenia czarno - bialego. Ja sie chcialam wlasciwie dokladnie zorientowac jak to jest z tym okiem. Zadnej hodowli nie planuje, w kazdym razie narazie nie. Quote
Ajrisz Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 O super. Z ktorego miotu? W kwestii wzorca, jest tam napisane: "Oczy powinny być szeroko rozstawione o owalnym kształcie i średniej wielkości. Kolor ciemnobrązowy. Psy o umaszczeniu " Merle " mogą mieć oczy niebieskie, gdzie oba lub jedno lub część jednego jest niebieska. (jest to dopuszczalne ) Spojrzenie powinno być łagodne, ale żywe, czujne i inteligentne. " Wynika z tego, ze oczy u psow czarno - bialych powinno byc ciemnobrazowe, a borderki o oczach niebieskich < w przypadku umaszczenia bialo czarnego > uznawane sa jako pieski niehodowlane. Niemniej jednak, duzo hodowcow nie ma zwyczaju wpisywac do metryk takiej adnotacji, a nasi sedziowie nie znaja dokladnie wzorca. Czesto BC, ktore sa doskonalej budowy, wygrywaja, mimo oka niebieskiego. Chociaz sytuacja moze tez byc zupelnie odwrotna - niebieskie oko moze obnizyc ocene pieknego psa. Quote
Frenkino Posted December 20, 2006 Author Posted December 20, 2006 miot Peri(nie od Tomka) i Frankiego(od Tomka) 2 lata temu:eviltong: dzieki za rozjasnienie sprawy __________________ Pozdrawiam! Quote
Jess Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 Witamy ! Frenkino czy to twój bc ? : Widać że jest ładny i że trenujesz z nim agility :cool3: Masz więcej zdjąć ? Pozdro JESS Quote
Frenkino Posted December 21, 2006 Author Posted December 21, 2006 Tak to moj wyrabisty borderek!! :P My staramy sie trenowac co wlezie!!:eviltong: Hehehe Agility, flyball, frisbee, zwyklae komendy(wszystkiego po trochu);) W koncu to border!!:eviltong: ( a z tym zdjeciem to jest ciezko bo mi sie wyslac porzadnie nie chce jak widac :( ale bede probowac) __________________________ Pozdrawiam! Quote
BooBC Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Wisz co wyślij mi foty na e-mail (tekna@wp.pl) i ja Ci wstawie .. albo napisz na gg (5752190) to podpowiem jak ;) :) ;) Pozdrowienia dla słodziasnego BC i jego pańci :loveu: Quote
Frenkino Posted December 23, 2006 Author Posted December 23, 2006 [quote name='palma']Wisz co wyślij mi foty na e-mail (tekna@wp.pl) i ja Ci wstawie .. albo napisz na gg (5752190) to podpowiem jak ;) :) ;) Pozdrowienia dla słodziasnego BC i jego pańci :loveu: Wyslalam ci fotki mailem:cool3: !! ______________________________ Wszystkiego dobrego na Swieta i nowy rok:tree1: :bigcool: Quote
Marta & Figa Posted December 26, 2006 Posted December 26, 2006 Witam posiadaczy borderkow :lol: :multi: :p Quote
Frenkino Posted December 27, 2006 Author Posted December 27, 2006 Czesc!! Sliczna sunia:loveu: !! Z ktorej hodowli ta pieknosc?:cool3: Widze ze robicie frisbee nie jestem ekspertem ale chyba troche za wczesnie!?;) (jesli nie jestem w bledzie to ona ma teraz okolo 8 mies?! prawda??) ______________________ Pozdrawiam! Quote
BooBC Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Marta&Figa witam :) :) :) Powiedź nam coś o swoim BC :) :) :) No więc fotki Frenkino :) Quote
Jess Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 palma napisał(a): Ale piękny :loveu: :loveu: :loveu: Ładne ma te oczka :loveu: Quote
Frenkino Posted December 27, 2006 Author Posted December 27, 2006 :eviltong: Dzieki za wklejenie fotek i wszelkie komplementy!!:cool3: Wiec tak: Frenki jest z hodowli--> sama nie wiem tam byl tylko jeden miot (przydomek Ipomea)<matka Peri ojciec Franki>:loveu: Ma 2.5 roku jest rodowodowy:cool3: . Mamy za soba oboz agility w radkowie,:razz: zdane PT na ocene bdb:eviltong: , i nie zdane PIP:placz: (ale to moj blad bo F mial 2 lata jak zdawal a to podobno juz za pozno bo do tego czasu instynkt mogl zastac stlumiony) Trenujemy amatorsko frisbee od hohoho... i calkiem niezle nam idzie;) (ale nie startowalismy w zawodach) Mamy opanowane mase trikow:Dog_run: (ale to kazdy BC potrafi):evil_lol: Obecnie mocno trenujemy flyball z The Bordersami:razz: :eviltong: wiec jak widzicie to probujemy wszystkiego!:eviltong: :eviltong: I co najwazniejsze to mamy superfajna wiez i myle ze o to w tym wszystkim chodzi!!:multi: My z Frenkiem rozumiemy sie znakomicie!!:diabloti: uwazam to za nasz najwiekszy sukces;) Jestem zadowolona z tego co osiagnelam....:oops: chociaz wiem ze to niewiele!:eviltong: Ale ja mam dopiero 16 lat..... moi rodzice nie zajmuja sie psami a nawet za nimi nie przepadaja. (Badzcie wyrozumiali) Mam jeszcze bialo czarnego krolika:eviltong: w ramach praktyk bo chce byc weterynarzem :oops: :eviltong: Wiec to jest "krotkie o mnie" w zarysie:cool3: Jak macie jakies wskazania co mozna jeszcze robic z borderkiem to walcie smialo!!:mad: Jestesmy otwarci na propozycje...tylko nie bardzo fikusne!!;) (wszelkie rady takze milo widziane) Mam nadzieje ze Was nie zanudzilam!!:lol: ___________________________________ Pozdrawiamy Kasia&Frenki!! Quote
BooBC Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 A co z dog dance :cool3: ;) :cool3: Ja mam teraz mały problem z Boogie ... która uważa że najwyższy czas rozebrać choinkę z bombek i ptaszków i łańcuchów itd. muszę ją baaaardzo pilnować :lol: :diabloti: :lol: Quote
Frenkino Posted December 28, 2006 Author Posted December 28, 2006 dog dance-----> triki :cool3: podstawy mamy frenki olewa choinke ale jak cos jest pod choinka to jest pewny ze dla niego i bardzo zainteresowany!!!:eviltong: ;) __________________________ Pozdrawiam! Quote
BooBC Posted December 28, 2006 Posted December 28, 2006 Zabrzmiało jakby on ją olewał a nie olewał :evil_lol: :diabloti: :evil_lol: Quote
Frenkino Posted December 28, 2006 Author Posted December 28, 2006 to zle zabrzmialo:eviltong: ;) hehehe (nie to mialam na mysli) ______________________ pozdrawiam! Quote
Marta & Figa Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 [quote name='Frenkino']Czesc!! Sliczna sunia:loveu: !! Z ktorej hodowli ta pieknosc?:cool3: Widze ze robicie frisbee nie jestem ekspertem ale chyba troche za wczesnie!?;) (jesli nie jestem w bledzie to ona ma teraz okolo 8 mies?! prawda??) ______________________ Pozdrawiam! Figa jest z hodowli Rogonia. Narazie ze względu na jej wiek rzucam jej tylko rollery i niskie rzuty ( tak żeby nie skakała ). Pozdrawiam Quote
BooBC Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Każdy tu tak myśli :loveu: :loveu: :loveu: Masz borderka? Quote
Recommended Posts