Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam psa rasy border collie czarno-bialego z jednym niebieskim okiem drugim brazowym.:eviltong: Czytalam poprzednie posty na ten temat ale nadal nie wiem :shake: jak to jest z wystawianiem i hodowla czy ktos moze mnie oswiecic?? Byla bym bardzo wdzieczna!!:-)

Posted

Witam,

Z jakiej hodowli masz pieska?
I czy to jego masz zamiar uzywac do hodowli? We wzorcu border collie jest napisane, iz wada jest niebieskie oko w przypadku umaszczenia czarno - bialego.

Posted

Ajrisz napisał(a):
Witam,

Z jakiej hodowli masz pieska?
I czy to jego masz zamiar uzywac do hodowli? We wzorcu border collie jest napisane, iz wada jest niebieskie oko w przypadku umaszczenia czarno - bialego.

Ja sie chcialam wlasciwie dokladnie zorientowac jak to jest z tym okiem. Zadnej hodowli nie planuje, w kazdym razie narazie nie.

Posted

O super. Z ktorego miotu?

W kwestii wzorca, jest tam napisane:
"Oczy powinny być szeroko rozstawione o owalnym kształcie i średniej wielkości. Kolor ciemnobrązowy. Psy o umaszczeniu " Merle " mogą mieć oczy niebieskie, gdzie oba lub jedno lub część jednego jest niebieska. (jest to dopuszczalne ) Spojrzenie powinno być łagodne, ale żywe, czujne i inteligentne. "

Wynika z tego, ze oczy u psow czarno - bialych powinno byc ciemnobrazowe, a borderki o oczach niebieskich < w przypadku umaszczenia bialo czarnego > uznawane sa jako pieski niehodowlane. Niemniej jednak, duzo hodowcow nie ma zwyczaju wpisywac do metryk takiej adnotacji, a nasi sedziowie nie znaja dokladnie wzorca. Czesto BC, ktore sa doskonalej budowy, wygrywaja, mimo oka niebieskiego. Chociaz sytuacja moze tez byc zupelnie odwrotna - niebieskie oko moze obnizyc ocene pieknego psa.

Posted

Tak to moj wyrabisty borderek!! :P
My staramy sie trenowac co wlezie!!:eviltong: Hehehe
Agility, flyball, frisbee, zwyklae komendy(wszystkiego po trochu);)
W koncu to border!!:eviltong:

( a z tym zdjeciem to jest ciezko bo mi sie wyslac porzadnie nie chce jak widac :( ale bede probowac)

Posted

[quote name='palma']Wisz co wyślij mi foty na e-mail (tekna@wp.pl) i ja Ci wstawie .. albo napisz na gg (5752190) to podpowiem jak ;) :) ;)
Pozdrowienia dla słodziasnego BC i jego pańci :loveu:

Wyslalam ci fotki mailem:cool3: !!

Posted

Czesc!!
Sliczna sunia:loveu: !!
Z ktorej hodowli ta pieknosc?:cool3:
Widze ze robicie frisbee nie jestem ekspertem ale chyba troche za wczesnie!?;) (jesli nie jestem w bledzie to ona ma teraz okolo 8 mies?! prawda??)

Posted

:eviltong: Dzieki za wklejenie fotek i wszelkie komplementy!!:cool3:

Wiec tak:
Frenki jest z hodowli--> sama nie wiem tam byl tylko jeden miot (przydomek Ipomea)<matka Peri ojciec Franki>:loveu:
Ma 2.5 roku jest rodowodowy:cool3: . Mamy za soba oboz agility w radkowie,:razz: zdane PT na ocene bdb:eviltong: , i nie zdane PIP:placz: (ale to moj blad bo F mial 2 lata jak zdawal a to podobno juz za pozno bo do tego czasu instynkt mogl zastac stlumiony)
Trenujemy amatorsko frisbee od hohoho... i calkiem niezle nam idzie;) (ale nie startowalismy w zawodach)
Mamy opanowane mase trikow:Dog_run: (ale to kazdy BC potrafi):evil_lol:
Obecnie mocno trenujemy flyball z The Bordersami:razz: :eviltong: wiec jak widzicie to probujemy wszystkiego!:eviltong: :eviltong:
I co najwazniejsze to mamy superfajna wiez i myle ze o to w tym wszystkim chodzi!!:multi: My z Frenkiem rozumiemy sie znakomicie!!:diabloti: uwazam to za nasz najwiekszy sukces;)
Jestem zadowolona z tego co osiagnelam....:oops: chociaz wiem ze to niewiele!:eviltong:
Ale ja mam dopiero 16 lat..... moi rodzice nie zajmuja sie psami a nawet za nimi nie przepadaja. (Badzcie wyrozumiali)
Mam jeszcze bialo czarnego krolika:eviltong: w ramach praktyk bo chce byc weterynarzem :oops: :eviltong:

Wiec to jest "krotkie o mnie" w zarysie:cool3:
Jak macie jakies wskazania co mozna jeszcze robic z borderkiem to walcie smialo!!:mad: Jestesmy otwarci na propozycje...tylko nie bardzo fikusne!!;) (wszelkie rady takze milo widziane)
Mam nadzieje ze Was nie zanudzilam!!:lol:

Posted

A co z dog dance :cool3: ;) :cool3:

Ja mam teraz mały problem z Boogie ... która uważa że najwyższy czas rozebrać choinkę z bombek i ptaszków i łańcuchów itd. muszę ją baaaardzo pilnować :lol: :diabloti: :lol:

Posted

dog dance-----> triki :cool3: podstawy mamy

frenki olewa choinke ale jak cos jest pod choinka to jest pewny ze dla niego i bardzo zainteresowany!!!:eviltong: ;)

Posted

[quote name='Frenkino']Czesc!!
Sliczna sunia:loveu: !!
Z ktorej hodowli ta pieknosc?:cool3:
Widze ze robicie frisbee nie jestem ekspertem ale chyba troche za wczesnie!?;) (jesli nie jestem w bledzie to ona ma teraz okolo 8 mies?! prawda??)

• 3 months later...