psiulka Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Która hodowla BC jest wg Was naj? 8) Czekam na opinie.. Quote
BooBC Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Ja uważam że: 1. Never Never Land 2. Energizer 3. Allderan :D :D :D :D :D :D :D Ale to tylko moje skromne zdanie :D A czy wasze bordery to też takie lenie? Jak Boogie mnie czasem dołuje gdy na spacerze zamiast się ze mną bawić walnie się i ni w te ni w tamtą stronę :shake: :lol: JA CHCĘ BORDERA Z ADHD :diabloti: :evil_lol: :lol: :loveu: Quote
psiulka Posted July 17, 2007 Author Posted July 17, 2007 A co powiecie o Q'Celtic? Śliczne psiaczki :loveu: Gratuluję :loveu: Quote
BooBC Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Z własnego doświadczenia nic nie wiem o tej hodowli, ale słyszałam że też należy do dobrych :D :D :D Quote
Avilia Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 Odnawiam temat. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o hodowli Dajavera z Czech.Co o niej sądzicie?A może ktoś ma psiaka z tej hodowli? Za jakieś 3 lata planuję kupno BC (wiem,że to dosyć odległa przyszłość,ale dzięki temu będę miała czas na obserwację,osiągnięcia psów z danej hodowli) i chciałabym wybrać najlepszą. Planuję zakup psa do sportów. Quote
Afryka Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Avilia, spróbuj może zapytać tutaj: http://www.bordercollie**********/ jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś. Quote
AniaKlimas Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 ja mam psa z Dajavery;) polecam ;) obecnie mają szczeniaczki w polsce jest 6 psów z tej hodowli suczka w hodowli Bordersong miała kwalifikacje na Croftsa w 2008r. wiekszość psów ma dobre oceny na wystawach jesli chcesz wiedziec cos wiecej mozesz do mnie napisać;) Quote
border collie Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 na pierwszym miejscu Energizer(Tomasz Pecold)i Never never land(Ewa Łukasik).Potem Alderaan(Iwona Przeworska,Paweł Czubek-założyciele).Nie mam bc,ale jak bym miała mieć to z tych hodowli.Pozdrawiam! Quote
Fibciak Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 BooBC napisał(a):Ja uważam że: 1. Never Never Land 2. Energizer 3. Allderan :D :D :D :D :D :D :D Ale to tylko moje skromne zdanie :D A czy wasze bordery to też takie lenie? Jak Boogie mnie czasem dołuje gdy na spacerze zamiast się ze mną bawić walnie się i ni w te ni w tamtą stronę :shake: :lol: JA CHCĘ BORDERA Z ADHD :diabloti: :evil_lol: :lol: :loveu: Mam dwa: jeden z AdHd (sunia), drugi leń i kanapowiec (facet). One są jak ludzie, każdy ma swoje upodobania. Jeden szaleje za freezby, drugi uchyla głowę patrząc z wyrzutem, dlaczego w niego czymś rzucam. Jeden przynosi piłeczkę bez przerwy, drugi jak w końcu złapie to najchętniej by zakopał, żeby mu już głowy nie zawracali, bo przecież zrobił swoje, złapał. Świrus i Ciapek. Oczywiście kocham oba bez opamiętania i codziennie zabieram je na długi spacer, co lubimy w trójkę już bez wyjątku. Moja rada skontaktuj się z innym borderem w Twoim mieście i chodźcie razem na spacery, one się uczą od siebie nawzajem. Quote
drachena Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Border leń?? To chyba coś jest nie tak jeżeli pies pracujący, który powinien być wulkanem energii, nie chcę się ruszyć? Quote
border collie Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 pierwsze słyszę!Czy pies jest rasowy,z hodowli?Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć...Dziwne,ale masz fajnie,bo zawsze border Quote
border collie Posted July 26, 2011 Posted July 26, 2011 aha,z Energizer...Co?!Leniwy pies z tej hodowli..;) Pozdrów psiaki ode mnie! Quote
chi23 Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 W każdej rasie są różne egzemplarze, każdy pies ma inny charakter, upodobania;) Quote
drachena Posted July 27, 2011 Posted July 27, 2011 Tak, ale każdy BC powinien być energiczny, a jeżeli nie jest to coś jest nie tak, to jest cecha tak charakterystyczna dla BC jak dla Labków czy Goldenów brak agresji w stosunku do ludzi. Quote
border collie Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 lub wielki apetyt xd Prawda,każdy bc ma we krwi instynkt pasterski,a do pasterstwa potrzebne są wielkie chęci i energia,oraz siła Quote
Eta_carinae Posted August 4, 2011 Posted August 4, 2011 A może ktoś mi powie w jakiej hodowli mają psy sportowców, w maści blue merle? Quote
drachena Posted August 4, 2011 Posted August 4, 2011 Po pierwsze - wybór hodowli nie powinien być uzależniony od maści! Wolisz psa z super charakterem ale czarno białego czy blue merlaka z charakterem który Ci nie odpowiada? Po drugie - to ile osiągniesz z psem zależy głównie od Ciebie, od tego ile masz doświadczenia i czy potrafisz zmotywować psa Po trzecie - w hodowli True Story jest planowany miot który zapowiada się na zdominowany przez blue merle Quote
Eta_carinae Posted August 5, 2011 Posted August 5, 2011 drachena Po pierwsze - jeżeli kupuję psa, to takiego, jaki mi się podoba - a podobają mi się merlaki. Skoro mam wybór, to biorę psa o maści, jaką lubię - to oczywiste. Po drugie - psa się kupuje pod kontem wystaw, lub sportów. Ja nastawiam się na sporty, więc automatycznie kupuję psa w typie użytkowym! Po trzecie - ... Dzięki ;) Quote
drachena Posted August 5, 2011 Posted August 5, 2011 Nie no rozumiem, wiadomo kolorek to zawsze plus, ale myślę, że lepiej szukać pod kątem naszych oczekiwań ;) Szczególnie jeżeli chcesz psa do sportów. Psa można kupować pod kątem tego i tego ;) Proszę bardzo ;) Quote
chi23 Posted August 7, 2011 Posted August 7, 2011 Maść była ostatnim kryterium którym się kierowałam przy wyborze hodowli;) Quote
przeszlus Posted August 7, 2011 Posted August 7, 2011 ja rozumiem carinee, kiedy znajdzie kilka odpowiednich kenneli i mioty to kolkejnytm będzie wygląd psiaka :) czyli tak jak napisała chi23 Quote
drachena Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 No, ale wybieranie hodowli tylko ze względu na maść? Pewna dziewczyna tak kupowała i teraz ma psa z dysplazją, OCD, a hodowca to olewa ;/ Quote
madziulik_13 Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Ale kurcze no ja tego nie rozumiem wiadomo liczy się przede wszystkim praca - to oczywiście ale ten pies będzie z nami do końca jego życia i fajnie by było żeby ten pies nam się też podobał . W borderach to jest fajne że mają tyle różnych maści i czemu nie można szukać takiego psa który z pracy, charakteru i temperamentu jest taki jakiego chcieliśmy i do tego ma maść? Hodowli borderów jest mnóstwo i wystarczy po prostu poszukać Quote
drachena Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 No jasne, że tak można, ale maść nie powinna być pierwszym kryterium, jest wielkim plusem, ale wybieranie hodowli tylko i wyłącznie po maści? Quote
madziulik_13 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 Wiadomo że nie pierwszym ale dla kogoś też może mieć znaczenie. Quote
Recommended Posts