Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Artykuł króciutki, a jeśli chodzi o test to mój pies się przy mnie nie zrelaksuje :lol: :lol: :lol: . Mam jedyne 10 punktów ... :lol: :-o :lol: .

Posted

Rubryka "Zanim kupisz..." jest ogólnie bardzo fajna, bo pokazuje nie tylko zalety, ale przede wszystkim wady danej rasy, z których nie zdajemy sobie sprawy. Wydaje mi się, że w "Zanim kupisz BC" zabrakło informacji o szkoleniu i o dość delikatnym charakterze borderów.

Posted

No to dołączam sie do Borderowej dyskusji :eviltong: Ostatnio czytalam sobie wpisy do księgi gości na stronie NNL i widać dużo dzieci chce mieć Borderka. Tyle,ze to chcecie= nic nie wiedzenie o rasie (tak wynika z wpisów) :-o

Co do artykulu to bardzo króciutki i jak tu ktoś wpsomniał "napisany po łebkach".

Posted

Dynamique napisał(a):
No to dołączam sie do Borderowej dyskusji :eviltong: Ostatnio czytalam sobie wpisy do księgi gości na stronie NNL i widać dużo dzieci chce mieć Borderka. Tyle,ze to chcecie= nic nie wiedzenie o rasie (tak wynika z wpisów) :-o

Co do artykulu to bardzo króciutki i jak tu ktoś wpsomniał "napisany po łebkach".

Wiesz, pisac ze sie chce to kazdy moze. Nawet jedna osoba powypisywala na forach ze bedzie miec NNLka.
Ale to nadal nie znaczy ze naprawde beda miec jakiegokolwiek BC ;)
Wiekszosc z tych osob nawet sie nigdy w zaden sposob nie skontaktowala ze mna ;)

Pozdrawiam
Ewa

Posted

Ostatnio czytalam sobie wpisy do księgi gości na stronie NNL i widać dużo dzieci chce mieć Borderka. Tyle,ze to chcecie= nic nie wiedzenie o rasie (tak wynika z wpisów)

Wieczna nagonka na dzieci jest niemal w kazdej rasie. I ja sie z nia zgadzam. Tylko nie rozumiem, dlaczego dyskusje na ten temat zaczyna... dziecko. Dynamique, ile masz lat ? < nie musisz odpowiadac >

Posted

mi sie szczerze bardziej podobaly poprzednie artykuly( najlepsze chyba o belgu i sznaucerze) ale to zalezy kto pisze... borderkowy moim zdaniem zbyt lagodny i ten styl tez mi nie przypasowal choc nie najgorszy.

pozdrawiam

Posted

No,ale dlaczego nie ? W każdym razie nie mówiłam tego złośliwie,ani nic. Mam wrażenie,ze trochę inaczej to zintepretowałaś. Niewiem co wiek ma do tego :razz: No mam te 13 lat,ale to nie znaczy,ze w "takich" tematach muszę być gorsza.

Posted

Dynamique napisał(a):
Niewiem co wiek ma do tego

Moim zdaniem nic. Są dzieci i dzieci.
Jedne są odpowiedzialne i starają się zdobyć jak największą wiedzę, rozmawiają z właścicielami i hodowcami danej rasy zanim kupią psiaka.
I są takie, które prowadzą te wszystkie blogowe pseudoadopcje itp. A potem przyłażą na strony hodowli (lub różne fora) i leczą swoje kompleksy kłamstwami o kupowaniu psa.
No chyba nie ma żadnego porównania między grupą pierwszą a drugą?

Posted

Też tak uważam, a Ajrisz jest po prostu złośliwa ;). Są dzieci i dzieci ... uważam, że Dominiki dzieckiem nazwać nie można ! Uwierz mi Ajrisz są dorośli ludzie, którzy nie umieją zadbać o BC ( spotkałam się już z tym ), a Dominika ma bordera i świetnie sobie z nim radzi ! Pewnie zaraz napiszesz mi, że mam 16 lat więc mam się nie wtrącać, bo też jeszcze twoim zdaniem dorosła nie jestem ... dziwi mnie to, że 18 lat jest wyznacznikiem dorosłości ... a skoro Dominika podjęła ten temat, słusznie zauważając jakie bzdury wymyślają dzieci ... to chyba wypada uznać ją za dorosłą. Powiedz szczerze czy gdybyś nie wiedziała ile ma lat to poznałabyś, że pisze to 13-latka [ ja poproszę o odpowiedz, bo nie lubię zadawać pytań retorycznych ]?

Posted

Nie bywam zlosliwa, Dominika napisala po prostu:

Ostatnio czytalam sobie wpisy do księgi gości na stronie NNL i widać dużo dzieci chce mieć Borderka. Tyle,ze to chcecie= nic nie wiedzenie o rasie (tak wynika z wpisów) :-o

Uznalam to ze swego rodzaju "nagonke" z jej strony na dzieciaki. Nie rozumiem po prostu, ze wyrazila swoje negatywne < takie wrazenie odnioslam > zdanie biorac pod uwage, ze sama jest nieletnia ;-)
Karolina, uwazam ze 18 lat jest wyznacznikiem pelnoletnosci i zarazem doroslosci fizycznej, lecz w zadnym wypadku nie - dojrzalosci. To sa dwie odmienne kwestie. Nie sugeruj mi, ze Dominika jest dorosla, bo nie jest, a jesli chodzi o dojrzalosc, nie bede sie wypowiadac, bo jej po prostu nie znam. Tyle dygresji na ten temat z mojej strony.

Powiedz szczerze czy gdybyś nie wiedziała ile ma lat to poznałabyś, że pisze to 13-latka [ ja poproszę o odpowiedz, bo nie lubię zadawać pytań retorycznych ]?

Nie mnie, ja oceniac - jak juz wczesniej napisalam.

Jesli chodzi o dzieci - swoja przygode z border collie tez zaczynalam jako osoba niepelnoletnia, i wiem ze wraz z uplywem lat zmieniaja sie pewne poglady, glownie ze wzgledu na fakt, iz nabywa sie nowe doswiadczenia.

Posted

tez nie podobają mi sie dziecięce blogi o psach ale wiecie tak sobie ostatnio przypopmniałam , że jako 8, 9 latka i potem starsza 10, 11 bawiłam się z kolezankami w tworzenie albumów koni i psów wklejając do zeszytów fotek z widokówek i gazet - zwierzęta te miały właścicieli ale my nie chciałysmy nikomu zrobic przykrości to była zabawa na mniejsza skale niz blogi bo nasze zeszyty mogły zobaczyć tylko kolezanki ze szkoły ale rozwijało to nasza fantazje i wiedzę ogólna o tych zwierzetach, do tej pory pamietam imiona niektórych koni z widokówek;) a może ktos z was robił to samo?
blogi to zdecydowanie powazniejsza sprawa, tym bardziej , że czasem nie wiadomo czy info w nich zamieszczana jest prawdziwa czy to fantazja dziecka. Jakby nie patrzeć tak ogromna liczba tego typu blogów wynika z nieograniczonego dostepu dzieci do internetu i to jest załamujące.

• 2 weeks later...
Posted

Co do artukułu jest rzeczywiścei krótki ale dość esencjonalny, o to chodzi w tej rubryce - aby wylac komuś kubeł zimnej wody na głowę.

Nieodpowiedzialność ludzkiej razy jest nieograniczona więc czasem trzeba dla równowagi pokazać że BC żeby być takim jak go wszyscy widzą (aktorem, akrobatą, pasterzem etc) wymaga mnóstwo pracy z nim (codziennie) i że efekt popicia śliwek kefirem to naprwde nie wielki problem w porównaniu z jego rogatą duszą.

Posted

ZynieK napisał(a):
Co do artukułu jest rzeczywiścei krótki ale dość esencjonalny, o to chodzi w tej rubryce - aby wylac komuś kubeł zimnej wody na głowę.

jak dla mnie za lajtowy i dlatego mi sie nie podobal wlasnie w porownaniu do pozostalych z serii, ktore byly naprawde swietne.

pozdrawiam

Posted

dobrze, że w ogóle poruszany jest temat 'trudności' bc, bo często można spotkać się z przekonaniem, ze skoro to 'najmądrzejsza rasa' to 'oprogramowanie' ma już wgrane. nic bardziej mylnego, pastuch tak samo szybko nauczy się pięknego siadania jak i kradnięcia ze stołu.

mnie razi w tym artykule pominięcie szczypania. kwestia dzieci była poruszana, ale czasami w przypadku gaworzących i nadających na wysokich tonach maluchów, border używa do dyscyplinowania zębów.

odnośnie kwestii wiekowej - mnie również uderza populacja zakochanych w BoRdErKaCh, różowych trzynastolatek, aczkolwiek znam zarówno 16latkę w pełni dojrzałą, rozsądną oraz świadomą swoich decyzji i postępowania, która w pełni nadawałaby się na przewodnika bc jak również osobę pełnoletnią, kompletnie 'kwaśną w środku'...

Posted

Ostatnio w PZU (byłam z Boogie) pani zaczepiła mnie z pytaniem ,, czy to border collie?'' , odpowiedziałam, że ,,tak '' . Pani zaczęła opowiadać, że nie długo przyjeżdża do niej wnuczka z małym bc, pani nie wie z jakiej hodowli, ale gdzieś z Warszawy ... zapytałam ile ma wnuczka lat, że można na spacer się umówić ... ,, wnuczka ma 10 lat '', poprosiła mnie pani abym powiedziała coś o tej rasie (w końcu ona nie kupuje psa tylko przywiozą jej wnuczkę z psem na wakacje), była bardzo zdziwiona, że psy zaganiają, często podszczypują małe dzieci, i że od razu nie są tak inteligentne jak wszędzie piszą.

Przydałoby się więcej pisać o ''wadach'' bc, bo wiele wad w mniemaniu zwykłych ludzi dla mnie oznaczają zalety, np. zaganianie dzieci dla jednych jest wadą ... a dla innych oznaką, że pies może sprawdzić się jako pasterz.

Posted

palma napisał(a):

Przydałoby się więcej pisać o ''wadach'' bc

przydalo by sie wiecej pisac w ogole o wadach psow, poniewaz ten problem tyczy nie tylko bc... niestety zbyt duzo pieskow staje sie maskotka dla dzieci, ba a nawet dla doroslych a na szkolenie zglaszaja sie dopiero kiedy juz wystapil problem i to spory zazwyczaj... :cool1:

pozdrawiam

Posted

Taa, kiedyś na jakieś stronie o psach był opis rasy border collie. Można było dodawać komentarze. No i ciekawe rzeczy można był przeczytać:
"Wziąłem bordera, całą noc piszczał, musiałam wychodzić z nim o 3 w nocy"
"Mój border gryzie!"
"Wszyscy piszą, że BC to taka inteligentna rasa, a mój jest głupi".

:angryy:

• 2 years later...
Posted

Witam. Jeśli można to mam kilka pytań do posiadaczek borderów. Może zacznę od początku, moją przygodę z psami zaczęłam bardzo dawno, moim pierwszym psem była właśnie Misia, która niedawno zginęła :(... Niestety muszę się z tym pogodzić bo nic nie zmienię, to ona wprowadziła mnie w świat psów, sporty, szkolenia... dużo się dzięki niej dowiedziałam, miała 10 lat. Już wcześniej poznawałam różne rasy ale kierowałam się wyglądem. Gdy dostałam Misię zmieniło się to i patrzyłam na charakter, wtedy poznałam rasę border collie i bardzo mi zafascynowała, szukałam dużo informacji i mogę powiedzieć że sporo wiem o tej rasie. Od tego czasu marzyłam o borderze ale miałam Misię i nawet nie pomyślałam o tym że ona jest brzydka i głupia! Wręcz przeciwnie! bardzo ją kochałam, kocham nadal... teraz kiedy odeszła zrobiło się pusto w domu i szczerze powiem że zastanawiam się nad psem a przede wszystkim nad borderem, odpowiada mi jego charakter, za niedługo najprawdopodobniej jadę do hodowli tych psów ale TYLKO żeby porozmawiać i dowiedzieć się więcej, zawsze to inaczej porozmawiać na żywo niż czytać info z książek. Z kupnem bordera się nie mam zamiaru śpieszyć! chcę żeby decyzja była przemyślana. Domownicy zgadzają się na psa rasowego ale to ja w głównej mierze będę się nim zajmować, na pewno zapiszę się do psiego przedszkola, potem pewnie na szkolenie od czasu do czasu... Chciałam się dowiedzieć jak Wasze psy zachowują się na co dzień? Jak to mówią: mają przycisk "on/off" ?
Z moim psem na pewno będę uprawiała jakieś sporty, agility, frisbee, każdą wolną chwilę będę mu poświęcać. I jeszcze: pies czy suczka? i czy to prawda że to takie "kujony"? Dzięki za przeczytanie i odpowiedzi:) Chciała bym się dowiedzieć jak najwięcej, podobają mi się te psy i wydaje mi się że ze wszystkich ras najbardziej odpowiada mi ich charakter.