Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 848
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zuzia jest już u mnie całą dobę i troszkę ją zdążyłam poznać. Na pewno zachowanie psa się jeszcze bardzo może zmienić, bo to krótki okres.

Zuzę została mi przekazana na dworze - z rąk do rak. Była bardzo wystraszona. Postanowiłam jednak przejść się z nią na spacer + z moim psem. Zuzia gryzła smycz (czuła się skrępowana), gdy chciałam ją podnieść, na mnie też warczała. Nie brałam jej więc na ręce, tylko przyprowadziłam do domu. Odpiełam smycz i zostawiłam w spokoju, żeby się uspokoiła. Byłą bardzo wystraszona. Przez 15 minuta stała w jednym miejscu, potem położyła się tam. W nocy dałam jej tam posłanie i nie ruszała się z miejsca do rana. Słyszałam, że troszkę wypiła wodę. Rano na mój widok podniosła się z posłania. Zjadła miskę chrupek. Dalej leżała w tym samym miejscu. Do tej pory na spacerze (a wychodzimy dość często) nie wysikała się (co dopiero mówić o koopie). Daje mi się juz pieścić i zaczyna się trzymać przy nodze na spacerze (wcześniej szła w zupełnie odwrotnym kierunku - musiałam ją ciągnąć na smyczy). Psów bardzo się boi. Na moją suczkę raz warczy, a drugim razem daje się jej obwąchać. Raz nawet kłapnęła zębami. Zuzia po ostanim spacerze, godzinę temu odważyła się wejść do pokoju i przytulić do mojego przyjaciela. Do tej pory starała się byc niewidoczna. Nie okazuje żadnych uczuć: nie cieszy się, nie warczy - jest bardzo wystraszona. Mogę podnieść ją na ręce i kryje się pod moimi nogami przed obcymi ludzmi na dworze. Panicznie boi się obcych psów i mojej suni gdy obok niej przebiega, chociaż się już znają.

Ten piesek jest panicznie wystraszony i na pewno potrzebuje odpowiedzialnego opiekuna, który bedzie potrafił go ignorować przez pierwszy tydzień i okazywać troszeczkę uczuć. Potem pewnie się zakocha i bedzie w niego wpatrzona. Nie jest to typ psa rozrywkowego, tzn. raczej nie będzie szalała z drugim psem w formie zabawy. Myśle, że w dłuższej perspektywie Zuzia faktycznie będzie pieszczochem, ale to raczej spokojny pies. Jej do zycia potrzebne są pieszczoty, ale zabawa niekoniecznie. raczej boi się takich zachowań.

Jeśli Taki pies z takim charakterem Tobie Mariusz odpowiada, to masz pełne prawo starać się o niego a wszyscy z wątku powinni podając wspólną decyzję. Nie wiem jednak, czy gdy do Ciebie przyjedzie nie będziesz ją rozczarowany, bo ona jest zupełnym przeciwieństwem Twojego typu. Nie lituj się nad nią, bo jesli nie Ty, to ktos inny się nią zaopiekuje. Prześpij się z tymi informacjami i podejmij jutro w pełni dojrzałą i przemyślaną decyzję. Psa nie bierze się na miesiąc-dwa. To decyzja na całe życie, nawet na 18 lat. jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to potrafimy uszanować Twoją decyzję. Podejmij ją jednak wcześniej, zanim pies do Ciebie trafi. Masz jeszcze sporo czasu. Może jednak wolisz psa, który będzie sie bardziej cieszył na Twój widok i pobawi się z Twoim psem?

Ja nie podejmuję decyzji odnośnie Zuzi. Ona po prostu u mnie teraz przebywa. Decyzja należy do nas wszystkich, a jak widać łatwa nie jest.
Violka49, czy będziesz w stanie kontrolować los tego psa nawet za parę lat? Mnie jak najbardziej przekonała Twoje zdanie. Martwi mnie natomiast niepewność Mariusza...

Posted

Mariusz my nie jesteśmy nawiedzone. Proszę przeczytaj cały wątek od góry do dołu ze szczególnym uwzględnieniem Twoich wypowiedzi. Po prostu nasuwają się pewne wątpliwości czy jesteś odpowiednią osobą.

Posted

majku33krakow napisał(a):
viola49,moze zadzwonie do ciebie teraz ,moge?jak tata nie przyjechał albo nie spi?

o jakim tacie mówisz????? bo nie bardzo rozumiem:crazyeye:
co do dzwonienia do mnie to nic nie zmieni bo już rozmawialiśmy osobiście i ja swoją opinię na ten temat przekazałam na wątku...sam czytałeś (chyba) i jak widzisz nie napisałam nic co mijało by sie z prawdą

zulugula jeśli suńka trafi tutaj to ja jestem w stanie nawet raz w tygodniu ją odwiedzać

Posted

Zulugula Obrazasz Mnie ,moja Godnosc,chce Ja Do Konca Zycia,chce Ja Nauczyc Milosci I Co To Jest Pelna Miska Z Woda I Jedzenie ,chce Zeby Czuła Sie Bezpiecznie Przymnie,napewno Jej Nie Oddam.wolontariuszek Jest Duzo Nie Mam Nic Przeciwko Zagladaniu U Mnie.

Posted

Pies mi w żaden sposób mi nie przeszkadza. Wczoraj się o nią potknęłam, bo zapomniała, że jest drugi psiak w domu. Zupełnie jakby jej nie było. Boję się tylko, że jej pęcherz w końcu peknie, a ja mam dywany :placz:

Posted

GameBoy napisał(a):
Panie Mariuszu prosze juz dzis dac spokoj, cokolwiek zostaje tu napisane wiecej to nic nie zmieni na plus

GB Ty to jesteś dopiero siła spokoju. Ja bym dyskutowała do rana, bo się nakręciłam:evil_lol:
Reasumując przypadek jest CIĘŻKI.

Posted

Wszystko wskazuje na to że Mariusz bardzo chce tego psa. Bardzo o nią walczy. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że rano obudził mnie telefon: "Ja rezygnuję. Ona ma krótkie łapki i gdy bedzie chodziła po schodach bo jej dysk wypadnie. U jamników wypada."

To niby z troski o psa, ale jednak rezygnacja. Decydujcie...

Posted

zulugula napisał(a):
Wszystko wskazuje na to że Mariusz bardzo chce tego psa. Bardzo o nią walczy. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że rano obudził mnie telefon: "Ja rezygnuję. Ona ma krótkie łapki i gdy bedzie chodziła po schodach bo jej dysk wypadnie. U jamników wypada."

To niby z troski o psa, ale jednak rezygnacja. Decydujcie...

nie dzis, blagam... bo znowu zaczniemy sie nakrecac...

Posted

Szkoda, że gdzieś na wątku zgubiła się cekinka. To od niej pies, więc też jej głos ma znaczenie. A przede wszystkim najlepiej ją zna. Może moje obserwacje są błędne?

Posted

ok. prześpijmy się z problemem. Pamiętajcie jednak, że pies miał jutro jechać do Mariusza. Jeśli sprawa nie będzie wyjaśniona na 100% pies zostaje u mie. Najwyżej pojedzie innym razem :eviltong:

Posted

Boze Ludzie,przeciez Zuzia Jest Najwazniejsza ,pogadac Sobie Mozemy Pozniej,
Jej Trzeba Pomoc A Nie Sie Klucic,zgadzam Sie Nawet Na Codzienna Wizyte Tylko Pozwolcie Mnie Zajac Sie Nia.zaufajcie Mi,sprobojcie

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...