SH Posted June 17, 2004 Posted June 17, 2004 Biały bokser to, o ile się nie mylę, homozygota recesywna w locus S. Tzn. ma tam dwa allele s ze znaczkiem "w" - oznaczające skrajną łacictość. Ponieważ jest to allel najbardziej ustępujący, więc nie ujawnia się jego działanie jeżeli np. w wystepuje w parze z S - zupełny brak białych plam lub s"i" - niewielkie białe znaczenia. Dlatego nawet eliminacja z hodowli psów ze znaczeniami raczej nie rozwiąże całkowicie problemu białych bokserów :( No i ja też uważam, że są duzo ładniejsze, niż pozostałe Quote
Karola_Milka Posted June 19, 2004 Posted June 19, 2004 są duzo ładniejsze, niż pozostałe potwierdzam :D Quote
Karola_Milka Posted June 19, 2004 Posted June 19, 2004 SH odbierałam psiaka z mamą a ona była napalona na potomstwo. Ja nie chciałam od początku. Kiedy hodowca wyjaśnił co i jak natychmiast mama zmieniła zdanie :D Quote
tufi Posted June 19, 2004 Posted June 19, 2004 Ja mam biala bullterrierke - alergiczke. Cokolwiek z kurczaka, poza watrobka, powoduje u niej natychmiastowe rozwolnienie :( Czasami tez wymioty. Dlatego tez poszukiwania karmy, w ktorej nie ma ani grama czegokolwiek z kurczaka daly rezultat - 2 sztuki :( Eukanuba Veterinary Diet lub wyzsza polka ANf (robi to ta sama firma - jak w przypadku eukanuby - linia sklepowa i weterynaryjna). Niestety co do eukanuby mam swoje zdanie i nie bede tym karmic psow, na razie karmie psy wolowina z ryzem i warzywkami plus od kilku dni po troszku wprowadzam purine pro plan z lososiem (tak jak bylo przedtem - rano sucha, wieczorem mieso) Co do uszu - zmien weta. Te uszy naprawde da sie wyleczyc - ale trzeba wiedziec jak :) Quote
Falkor Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 w mojej rodzinie był biały bokser.Owszem ,miał kłopoty alergiczne-żaden weterynarz nie wiedział jak to leczyć tylko kase ściągali, zapisywali zastrzyki.Pies duzo chorował ale ale ale-był wybitnie inteligentny,nie chce mi sie przytaczać przykładów, po prostu zaskakiwał inteligencją.Mam dobre skojarzenia z białymi boksikami-są cudowne... Quote
Falkor Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 do Ksary:gratuluje długowiecznego bokserka-w jakiej jest kondycji teraz?na co choruje? Quote
Birmanka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Witam :) Temat mnie ruszyl. Od 9 lat mam przyjemnosc obcowac pod jednym dachem z bialym bokserem i oto moje wnioski: Biale boksery rodza sie w 90 % wszystkich miotow bokserow zwlaszcza rodowodowych ! Hodowcy nie dosc ze usypiaja te biale to jeszcze bardzo czesto klamia i twierdza ze u nich biale sie nie rodza .... i co ? i mamy jakies dziwne miotowe rodzenstwo - sztuk 2 albo 3 a gdzie reszta ????? Reszta to ... biale, martwe, rozszczepy podniebienia i inne rownie "ciekawe" wady ... heh ... Nie widze nic zlego w bialym umaszczeniu bokserow a to ze sa jakies alergiczne czy bardziej chorowite to poprostu bzdura ! Moja Sunia ma juz 9 lat i ma sie swietnie - czego kazdemu psu zycze w tym wieku - nie tylko bokserowi ;) A znam boksery piekne, utytulowane nawet wystawowo ... i chore - ciezko chore ... Kiedy 9 lat temu bralam moja psice oczywiscie spotkalam sie z wieloma "dobrymi radami" typu, ze bedzie chorowita alergiczna i wogole nie pozyje za dlugo .... przyezyla juz wiele swoich "poprawnych kolorystcznie" rodakow czego wszystkim bialym zycze :) Poza tym jak ktos ma odrobine kynologicznego pojecia to wie, ze rodzily sie zawsze w miotach owczarkow niemieckich szczenieta biale i co ? teraz to jest rasa nawet - owczarek amerykansko-kanadyjski sie nazywala a obecnie owczarek szwajcarski :) i tak bylo z wieloma rasami .... a biale boksery dawno dawno temu chyba do roku 1924 byly uznawane i miescily sie w ramach wzorca nawet. do SH: serdecznie Ci wspolczuje ... w sumie. Twoje stwierdzenie typu, ze "No tak, niestety masz czego chciałeś " czy "Ale trudno, stało się, jesteś właścicielem białego boksera " swiadcza tylko o .... wlasnie o czym jak myslisz ? Na szczescie dla mnie ja mam DOKLADNIE TO CZEGO CHCIALAM I OCZEKIWALAM :) i nigdy w zyciu nie powiedzialabym "trudno" .... Pozdrawiam wszystkich psiarzy i wszystkie biale boksery :) Quote
dbsst Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 ja mam bokserke zolta. W zeszlym sezonie mialam z nia nielada problemy. Uczulenia snily mi sie po nocach. W tym roku po walkach w sezonie uczuleniowym (dorazna walka) i zimie pod znakiem odczulania efekt jest niesamowity pies NIE MA OBJAWOW zeszlorocznych (tfu tfu) w zeszylm roku mialysmy - krotsy (czerwone i ropne na calym ciele, najwiecej na brzuchu i szyji) - łyse za uszami (jeszcze nie dokonca zaroslo) - raz spochla tak ze trzeba bylo jechac na sterydy na pogotowie - wypadanie siersci -siersc twarda i drutowata -lupiez -rozwolnienia -katar -kichanie i kaszel -lzawienie oczu to chyba wszystko :evil: . same uszy byly w porzadku KURCZAK zostal definitywnie odstawiony ( alergia na kuraka zostala) a reszta alergenow ktora w zeszylm roku przyprawiala mnie o lzy i stres w tym roku "nie istnieje" moj wniosek zmien lekarza. dobry lekarz zrobi wszystko zeby Wam pomoc ;) i z alergia da sie walczyc nie robcie tego co robia inni "znajomi" posiadacze bokserow z mojego osiedla oni sie poddaja lub uwazaja ze jedna masc wystarczy. Jak im mowilam (juz nie mowie bo i tak nie przynosilo to efektow) za co musza sie wziasc to sie pukali w glowy. Efekt moj pies w tym sezonie wyglada bardzo dobrze ich psy juz prawie nie maja siersci lub maja kilo lupizu. To straszne jest patrzec na te psy :( jak to powiedzial (pewnie nie jeden madry wet) boksery nie maja siersci za to (czesto) maja alergie i takie je trzeba kochac ;) trzymam za Was kciuki i licze ze sie pokazesz jeszcze na forum ;) :D u nas nutra nuggets czerwona jest w menu ale powoli zaczynam zmieniac na gotowane i jak narazie (tfu tfu)...... konczyc nie bede zeby nie zapeszac ;) Quote
Recommended Posts