Cavisia Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 Nie, pasów nie trzeba zapinać, gdy ma się na to stosowne zaświadczenie od lekarza. Natomiast ad. 2 - no łamie prawo, jeśli ma wiedzę, że jest pies niezaszczepiony na wściekliznę, który powinien być na tą chorobę zaszczepiony, to jest zobowiązany zawiadomić o tymże fakcie odpowiednie organy. Quote
marmara_19 Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 Mokka napisał(a):Jechałysmy z PATIszonem 2 tygodnie temu i pan konduktor powiedział, że mały pies w transporterze nie wymaga biletu :roll: . Takie są ponoć najnowsze przepisy. W związku z tym nie jest również liczony do limitu, jaki przypada na 1 pasażera. oo tzn ze moge sprawic transporter dla amlej i jezdzic z nia i z mlodym bezproblemu?:D:D hmm musialabym sprawdzic.. ale i tak nie jezdzimy pociagami;/ ehhh Quote
saJo Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 Cavisia napisał(a):Nie, pasów nie trzeba zapinać, gdy ma się na to stosowne zaświadczenie od lekarza. Ale to jest zapisane w przepisach!!!!!! Ze jak masz zaswiadczenie, to nie musisz zapinac pasow. Jesli kobieta jest w widocznej ciazy tez nie musi. Ale to wszystko jest zapisane!! A odnosnie psow i szczepinia przeciwko wscieklizne nie ma takiego zapisu!!!! Pies ma byc szczepiony, koniec kropka!! Jak sie do tego nie stosujesz to lamiesz prawo. Jesli masz chorego psa to tylko i wylacznie Twoj problem!! Nigdzie nie ma zapisu, ze zaswiadczenie od weta zwalnia z obowiazku szczepinia!! Cavisia napisał(a):no łamie prawo, jeśli ma wiedzę, że jest pies niezaszczepiony na wściekliznę, który powinien być na tą chorobę zaszczepiony, to jest zobowiązany zawiadomić o tymże fakcie odpowiednie organy. No to moze zwawiadomic i ma problem z glowy. A jak tego nie zrobi to jego problem. Dlaczego z gory zakladasz, ze nie zawiadomi? Quote
Ilka21 Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 wiecie co tak przyglądam się tej dyskusji na temat naszego"kochanego"prawa i o szczepieniu na wściekliznę i niewiedziałam,że ono takie jest. 1.Mam starą sukę,która nigdzie nie wychodzi i chciałam ją w tamtym roku zaszczepić na wściekliznę,bo była zawsze szczepiona a sam wet mi odradził żeby poczekać bo to może jej zaszkodzić i będzie szczepiona dopiero teraz(wyskoczył jej rak i trzeba było czekać na rozwinięcie akcji) 2.kastrowałam teraz mojego psa i wet mi sam powiedział(mimo iż wie,że w tym miesiącu kończy mu się szczepienie) że najpierw wykastrować a dopiero później zaszczepić. Więc mi się wydaje,że nie może być stawaine najpierw szczepienie nad zdrowiem i życiem psa.No ale z drugiej str my żyjemy w Polsce:shake: Quote
Cavisia Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 Ilka, nikt właśnie nie stawia szczepienia nad zdrowie i życie psa. Po to są lekarze, odpowiedzialni i wykształceni, którzy mają obowiązek odmówić zaszczepienia na cokolwiek chorego psa. I ani lekarz za odmowę nie może być ukarany, ani właściciel za to, że ma chorego psa. Sajo - mylisz się po prostu. Quote
saJo Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 Cavisia To znajdz mi prosze przepis, mowiacy, ze zaswiadczeie od weta zwalania mnie od szczepienia psa przeciwko wsciekliznie. Quote
olapaco Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 mrowa23 napisał(a):to ja chcialabym worcic do tematu pociag i pies i wsszystkie rady bardzo cenne ze szeleczki ze psa podniesc wniesc pod pache i cheja do przedzialu...a ktos ma posmysl jak doga zapakowac do pociagu? :razz: bo obawiam sie ze go nie podniose....halti moze byc zamiast kaganca? Ja mam rottka, mówię, Mu "przeszkoda" i pies już jest w pociągu. Co do halti, my ostatnio jechaliśmy ( udawał kaganiec ) i nikt się nie przyczepił. Zależy na kogo trafisz ( ja na wszelki wypadek miałam w torbie też zwykły kaganiec, ale okazał się niepotrzebny ):evil_lol: Quote
mrowa23 Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 tyle ze moje dziecie po schodach nie chodzi....:lol: ale jak podskoczy leciutko to powinien zlaezc sie od razu w wagonie:D Quote
olapaco Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Mój też wskakuje :) Schody pociągów nie są dla Niego :) Quote
mrowa23 Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 dodalas mi otuchy wtakim ukladzie....no to nic innego tylko ruszamy dupcie na dworzec pkp i sie zaczynamy bratac z koleja:D Quote
agacia0504 Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Heh troche to dziwne moim zdaniem...Bo dlaczego np.jak sie jedzie z fretka trzeba nie placic a jak z psem trzeba...hmm. Nie wiem dlaczego...Bardzo to dziwne jest przynajmniej moim zdaniem...;/;/;/:shake: Pozdrawiam:) Quote
Moderna Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Witam wszystkich! Przebrnęłam przez cały watek, ale niestety nie znalazłam istotnej informacji: gdzie korzystają Wasze pieski z toalety podczas długiej podroży pociągiem (12 godzin). Planuje podroż pociągiem ze szczeniakiem 4-miesięcznym... Licze na wskazówki. Pozdrawiam :) Quote
PATIszon Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Wyspaceruj psa porzadnie przed podroza i nie dawaj nic do jedzenia. Wez tzw. podklad urologiczny (do kupienia w patece) zapakuj psiaka do kenela i jak juz uznasz, ze musi sie zalatwic wysadzisz go na ten podklad gdzies na korytarzu. Ja tak zrobilam, jechalam z mlodszym szczeniakiem (5godz). Sucz siedziala caly czas w kenelu, jak sie zaczynala niepokoic to bralam ja na kolana i zabwaialam czym sie da, a jak mimo to zaczela sie krecic to wysikalam ja na ten podklad wlasnie, a potem zapakowalam spowrotem do kenela. Quote
Moderna Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Dziękuje za odpowiedz :) Będę musiała się za tymi podkładami rozejrzeć. Do wyjazdu jeszcze mam 3 tygodnie, ale już zaczynam się martwic :roll: .... Quote
Mokka Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Cavisia napisał(a):Ilka, nikt właśnie nie stawia szczepienia nad zdrowie i życie psa. Po to są lekarze, odpowiedzialni i wykształceni, którzy mają obowiązek odmówić zaszczepienia na cokolwiek chorego psa. I ani lekarz za odmowę nie może być ukarany, ani właściciel za to, że ma chorego psa. Sajo - mylisz się po prostu. Cavisiu, wydaje mi się, że to jednak Ty nie masz racji. Ja uważam, że faktycznie trudno się spodziewać przykładnego ukarania za taki "występek", ale raczej ze względu na osobiste ludzkie podejście tzw. organów do sprawy, a nie z tego, że prawo tak stanowi. Gdyby przedstawiciel władzy chciał się ściśle trzymać litery prawa, jest władny ukarać właściciela psa bez względu na okoliczności sprawy. Jeśli prawo mówi, że ma się taki a taki obowiązek i nie przewiduje wyjątków od reguły, wtedy niewypełnienie tego obowiązku skutkuje karą, niestety. Jest to głupie, nie przeczę, zwłaszcza w świetle ostatnich informacji pochodzących od producentów szczepionek, że szczepienie przeciwko wściekliźnie działa dłużej niż rok. Wystarczyłoby wprowadzić jedno czy dwumiesięczny okres "prolongaty" w uzasadnionych, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim przypadkach i problemu by nie było. Quote
Moderna Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 Jeszcze mam jedno pytanie.. Podczas przejazdu pociągiem mam nie podawać szczeniakowi wody ani jedzenia? Przypomnę, ze podróż będzie trwała ponad 12 godzin (nawet do 15 godzin)... Czy Wasze pieski są mocno rozbrykane podczas podróży? :roll: Pozdrawiam Quote
PATIszon Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 [quote name='Moderna']Jeszcze mam jedno pytanie.. Podczas przejazdu pociągiem mam nie podawać szczeniakowi wody ani jedzenia? No wody mozesz odrobine podac, nie przesadzajmy. Nie za duzo, ot tyle, zeby psu w gardle nie zaschlo. Jesc nie musi. Czy Wasze pieski są mocno rozbrykane podczas podróży? :roll: Pozdrawiam No dorosle, ktore znam to raczej cala droge poprostu spia, albo leza spokojnie (zwlaszcza jak wracaja po zawodach:cool3: A ze szczeniakiem jechalam dokladnie raz i opisalam te podroz wyzej. Quote
Moderna Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 :) ehh te nasze kochane pieski.. Mam nadzieje, ze moje maleństwo tez będzie spokojne ;) Quote
marmara_19 Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 jesli szczeniak moze gryzc.. to moze jakies uszy suszone czy cos mu dac do gryzienia??nie naje sie tym za bardzo.. ale zmeczy gryzac;) p.s jesli ma sczzenie 4 meisiace to suszone uszy wieprzowe i penis wolowy bedzie super gryzakiem.. pysznym i zajmujacym:) Quote
Marta i Wika Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 marmara_19 napisał(a):p.s jesli ma sczzenie 4 meisiace to suszone uszy wieprzowe i penis wolowy bedzie super gryzakiem.. pysznym i zajmujacym:) Wspolpasazerowie beda zachwyceni :-) Quote
marmara_19 Posted March 29, 2007 Posted March 29, 2007 hehe no jesli szczeniaczek malutki.. i milutki.. to beda sie zachwycac jego spokojem i opanowaniem podczas konsumowania smierdzieli;) hehe no ale troszke smrodku nie ebdzie im chyba zbytnio przeszkadzalo biorac pod uwage , ze gdyby nie gryzl psiak tych gryzakow to mialby o wiele wiecej energi do rozrabiania;) Quote
zakla Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Hmm, to ja tak dla pewności. Jeżeli kupię bilet sobie i psu (4zł?), to nadal mają prawo wywalić nas z przedziału, jak współpasażerom się burek nie spodoba?:roll: Moje małe jest duże i dosyć nieporęczne, ale przy tym potwornie kochane i najchętniej to zostałby przez wszystkich wygłaskany od góry do dołu... Ale potrafi pożądnie napluć:eviltong: Quote
Habibi Posted April 26, 2007 Posted April 26, 2007 Ja raczej unikam moherowych beretów i problemów nie mam. Musisz miec kaganiec i ks. zdrowia ze szczepieniami. Nigdy tego nie sprawdzaja ale tak jest w przepisach. Jesli bedzie Wam b.ciasno w przedziale to jest taki specjalny przedział dla podroznych z wiekszym bagazem oraz dla rowerow, tam jest full miejsca :p Quote
ivuszko Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 witam wszystkich! przeczytałam wszystko... bardzo dużo ciekawych informacji tu jest, dzięki! Jedno pytanie mi się nasunęło.. jeśli wsiądzie się do przedziału z psem.. a potem ktoś się dosiądzie i stwierdzi że ja z psem mam wyjść, to co wtedy? wiem że to jest extremalna sytuacja, ale wolę być na wszystko przygotowana.. Moja Kala (cocker spaniel ang) jechała już kilka razy SKMką ponad godzinę, ale za kilka dni czeka nas podróż ponad 4,5 godzinna pośpiechem.. pozdrawiam Ivuszko i Kala Quote
Recommended Posts