Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Benia-b']Podsumujmy krótko-Ty masz swoje zdanie-oparte jak mniemam na doświadczeniu praktycznym wetowskim? ja mam swoje oparte na doświadczeniu wieloletnich hodowców rasy, gdzie ponad 90% psów ma dysplazję. Ja wole kwas hialuronowy i weta który do operacji się nie rwie i stosuje homeopaty typu traumeel i zell discus compositum (np Janicki) Ty w podawanie wody nie wierzysz.. Mijamy sie w fazach i dobrze-gorzej by było jakby wszyscy leczyli tak samo.;)
Moje psy maja D i E. Stanu zapalnego brak-pogorszenia na focie brak, kalafiorowych narośli brak.
P.S Słowo "niepotrzebne"-jest inaczej przez Ciebie interpretowane niż przeze mnie. Mój wysiłek w prowadzenie moich psów dysplastycznych jest duzy i dośc kosztowny-nie ma nic wspólnego z zaniechaniem-raczej z inną formą zaleczania.[/quote]

moje zdanie jest oparte na doświadczeniu m.in. takich ludzi jak doc. Osiński-ktory sam opracował kilka metod operacyjnych i inni z AR wrocław, którzy zdobyli sławę jako jedni z najlepszych chirurgów europy zachodniej,a także na moim kilkunasotoletnim doświadczeniu-dysplazje, młodzieńcze zapalenia kosci, naderwane, zerwane wiezadła krzyżowe, zwichnięcia kolan.
Moje leczenia nigdy nie polegały na domniemywaniu czegokolwiek, tylko na fachowym rozpoznaniu i specjalistycznym leczeniu.
To nie są moje przypuszczenia, ale fakty, tym bardziej, że hoduję rasy, ktore sczególnie sa narażone na schorzenia dysplatyczne.

na temat traumellu już pisałam-ja, weci, z których usług korzystam, znajomi hodowcy-ci wszyscy wykluczyli ten środek :choć kiedyś każdy z nas podawał czy przepisywał ten środek jako WSPOMAGAJĄCY w leczeniu(nigdy jako samodzielny środek będący w stanie cokolwiek wyleczyć:roll:). Jednak po latach, majac za sobą stoswne źródła naukowe wykluczyliśmy go. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić np. arthroflex.

polecam zainteresowanym:)
[URL]http://www.awronka.nazwa.pl/bazya/homeo/homeopatia.htm[/URL]
[URL]http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IC/homeopatia_ico.html[/URL]
[URL]http://www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3556i.php[/URL]

a tutaj proponuję przeczytać wszystkie plusy i minusy ;)
[URL]http://www.zdrowy.tarnow.pl/homeopatia/[/URL]

powyzsze warte przemyślenia-ja na traumellu zmarnowałam psa i nie zamierzam tego zorbić ponownie.

A co jeśli-to tylko takie gdybanie-Twój pies nie ma dysplazji ale młodzieńcze zapalenie kości, które teraz zlekceważysz?

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam wrażenie że piszemy o czym innym, więc dla jasności od początku. Moja bulwa nie ma żadnych objawów dysplazji, jeśli okuleje pierwsze co zrobie pójde do weta na oględziny. Jesli uzna że fota jest konieczna-(bo i test szufladkowy przy okazji fotki może zrobic)zrobie fotę. Jesli bedzie dysplazja-pojade z bulwą do dr Janickiego na konsultacje, albo wyśle droga pocztową fotę wraz z opisem objawów. Jako, że doktor leczy psa a nie fote RTG wszystko bedzie zależało od objawów-fota jak zawsze bedzie pomocnicza.
Znam wiele psów, które u doktora były i mimo zaleceń wcześniejszych ogladających wetów i przygotowujących już stół do operacji zabieg chirurgiczny wykluczył-wiem, że objaw kulawizny nie bedzie podstawą do operowania psa, bo można objaw zlikwidowac stosując-już napisałam..
Arthroflexu nie stosuje-wole inne wspomagacze-chondrocan, gelacan,cortaflex, dog motio . Do tego (a nie zamiast) dodaje traumeel -jesli jakies objawy bólowe sie pojawiają a odpukac stosowałam tylko dwa razy i psy jak nowo narodzone i oczywiście kwas hialuronowy(systematycznie co pół roku);)
Nie napisałam, że psa zdiagnozuję sama , do weta nie pójde i foty nie zrobię-jesli zaistnieje taka konieczność. Teraz nie zamierzam profilaktyki fotowej stosowac, bo nie ma ku temu wskazań. Osobie , która napisała, że buldożek ma dysplazje-poleciłam konsultacje u jak dla wielu-najlepszego weta- a nie swoje usługi. To, że fotke chciałabym obejrzeć-cóż takie zboczenie... Nie zrobię mojej buldożce foty, dlatego, że pies nawet nie z tego samego miotu ma dysplazję..zbyt cenną dla mnie jest-aby stała się wyjątkiem moich wyimaginowanych strachów.
[quote]Ja foty nie będę robiła na pewno-mimo, że prawdopodobieństwo dysplazji istnieje-bo uważam, że nie warto i tak żadnej operacji nie poddam mojej bulwy.. Będe ją prowadziła zachowawczo-jak pozotałe dwa dysplastyki.[/quote]To mój cytat-który chyba nie w tę strone został zrozumiany..w celu wyjasnienia-foty nie warto robić, bo moja psica nie ma żadnych objawów-więc usypianie jej mija się z celem, tak jak i teraźniejsza jakakolwiek operacja, ktorej i tak dobry wet nie zaleci widząc dysplazje na focie, ale lecząc pełnego życia psa .

Moje psy tez nie sa przeze mnie diagnozowane-tylko przez wetów. Jako, że trafiłam na takiego weta jak dr Janicki i weci, u których lecza swoje psy hodowcy-ich opinie były zbiezne i psy bez jakiejkolwiek ingerencji chirurgicznej mają się całkiem dobrze. Trafiłam rowniez na takiego weta, który najpierw chciał pectinectomię robic, potem resekcję główek-ale nijak do mnie nie przemawiał-choć panikę zasiał.
Dobrze, ze w ramach mojego braku współpracy z nim zaproponował innego weta do konsultacji-cóż wyszło "na moje" nie miał racji w sugerowanych operacjach.

Posted

Ja tylko jedno w tej sprawie :cool3:
Benia do foty nie trzeba usypiać!
Jaco miał RTG w związku z tchawicą ew. serduchem i został prześwietlony cały. Nie był na żadnych lekach a nie jest prostym psem do badań (fotka wykazała wade tchawicy, powiększoną wątrobe- RTG bedziemy musieli robic kontrolnie co ok. 4 miesiące. Na 100% nie bedzie żadnej narkozy przy żadnej z nich).
Większość moich psów miała kiedyś robione fotki- nie uspokajalismy farmakologicznie nigdy. (W żadnym razie nie jestem za zbędnymi RTG, ale przy wątpliwościach wole sprawdzać wszytskie możliwe opcje)

Wole żeby ten wątek był o przyjemniejszych sprawach, bo każdy ma swoją wiedzę i swoich wet któym ufa (moim skromnym zdaniem dr. Janicki jest jednym z większych autorytetów w tej dziedzinie w Polsce- uważam, ze leszych od niego niewielu- lepszego znam tylko Sterne).

A to moje dzieciaki i proszę się zachwycać. Wklejcie też fotki waszych co bym ja się pozachwycała:eviltong: mi ich ciagle mało i mało...
[IMG]http://upload.miau.pl/3/146750.jpg[/IMG]

[IMG]http://upload.miau.pl/3/146752.jpg[/IMG]

Posted

Agata-do profesjonalnej fotki w kierunku dysplazji biodrowej niestety pies powinien dostac narkozę, choc czasami weci podaja "głupiego jasia"-ma to na celu zwiotczenie mięsni i prawidłowe ułożenie psa. Pies lezy w nienaturalnej dla siebie pozycji-na specjalnym drewnianym kołeczku i wyciągniętymi tylnymi łapami.

Posted

no chyba, że tak. O samej dysplazji się nie wypowiadam bo nie miałam z nią doczynienia. Mój wet po zdjęciu Jaca powiedział, że z nogami wydaje się ok- choć dodał, że fotka nie jest doskonała i jakby zaczely sie problemy to inna fote będziemy robić- myślałam, ze chodzi tylko o inną perspektywne. Cenne inf dla mnie Benia, dzięki

Posted

[quote name='Benia-b']Dobra-koniec z chorobami-sięm zachwycam:evil_lol:
Chyba czuje niedosyt ogladając Twoje foty-jakoś brak mi drugiego do łózka:evil_lol:[/quote]
Nie wiedziałem, że jesteś taką wredną, nieczułą na psi ból jeNdzą :evil_lol:..... ale mi sie kuzynka trafiła :shake:.........:diabloti:

Czymnij sie ciepło ;)

Posted

[quote name='Menrzuś']Nie wiedziałem, że jesteś taką wredną, nieczułą na psi ból jeNdzą :evil_lol:..... ale mi sie kuzynka trafiła :shake:.........:diabloti:

Czymnij sie ciepło ;)[/quote]

:roflt::roflt::roflt::roflt:Dobre

Posted

[quote name='Menrzuś']No co lejesz po nogach? :crazyeye:.....to poważna sprawa taka rodzinka :diabloti:[/quote]

A bo tak mnie to rozbawiło:evil_lol::evil_lol:.

Posted

[quote name='Bila']A bo tak mnie to rozbawiło:evil_lol::evil_lol:.[/quote]
Ale śmieszne :eviltong::evil_lol:
[quote name='Benia-b']Menrzuś-masz pecha-rodziny sie nie wybiera:diabloti::evil_lol:[/quote]
No tak - napiszę, że byłem z Gackiem w lesie, a Ty zaraz - a czy był po śniadanku?:evil_lol:.....a czy zakropelkowałem go na kleszcze? :evil_lol:.....a czy na kijki uważałem?.....a czy jagód nie jadł, bo ta bąblownica szaleje? :diabloti:

Posted

[B]Agata[/B]-Nie dośc, że dwa to i sjestę sobie robią:cool1:.. Podziel sie info-gdzie znalazłaś wyłącznik?:evil_lol:

[B]Menrzuś[/B]- toż ja tylko nielogiczne problemy mam z logicznymi sobie radzę:evil_lol:

Posted

[quote name='agata-air']A tu łóżkowe lecz bez kołderkowe- to chyba była jakaś sjesta po obiadowa :cool3:
[/quote]
Gacor podczas sjesty to tak wygląda :evil_lol:
[IMG]http://img504.imageshack.us/img504/73/obraz266zm3.jpg[/IMG]

Posted

:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:guziczek? Nadal wyłącznik im nie wyrósł, ale...
działałm według zasady zmęczyć, zamęczyć, nakarmić i sama paść...wówczas padły razem ze mną.

Posted

[quote name='agata-air']:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:guziczek? Nadal wyłącznik im nie wyrósł, ale...
działałm według zasady zmęczyć, zamęczyć, nakarmić i sama paść...wówczas padały razem ze mną.[/quote]
Ja tam wolę zdecydowanie przebieżkę po lesie czy plaży - śpią wszystkie jak zabite :evil_lol:

Posted

[quote name='Menrzuś']Gacor podczas sjesty to tak wygląda :evil_lol:
[IMG]http://img504.imageshack.us/img504/73/obraz266zm3.jpg[/IMG][/quote]

W związku z tą fotą przypomniałam sobie słowa mojego wet o moim chłopcyku:cool3:: "ale Jaco to już nie dziecko, to facet- zobacz jak mu włosy na siurku i jajcach urosły."

ps. Jaco ma lekkie zapalenie siurka (Inka go zawsze po siurku gryzła i teraz są tego konsekwencje:oops:). W każdym razie okazało się, że płukanie siurka to jedyny zabieg przy jakim, chłopak nie protestuje :evil_lol:

Posted

[quote name='Benia-b']U mnie ta zasada nie skutkuje:mad: ledwom zywa-a ona dalej może..:diabloti:
Własnie asystuje przy montowaniu brameczki anty bulwowej:evil_lol:-instrukcyja zeżarta-chłop u granic sił-a ona już się do niej dobiera:evil_lol:[/quote]
A ja poświęciłem 2 godziny z niedzielnego lenistwa na plażę - i mam teraz święty spokój - psy są nieżywe :evil_lol:

Posted

[quote name='agata-air']:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:guziczek? Nadal wyłącznik im nie wyrósł, ale...
działałm według zasady zmęczyć, zamęczyć, nakarmić i sama paść...wówczas padały razem ze mną.[/quote]

U mnie ta zasada nie skutkuje:mad: ledwom zywa-a ona dalej może..:diabloti:
Własnie asystuje przy montowaniu brameczki anty bulwowej:evil_lol:-instrukcyja zeżarta-chłop u granic sił-a ona już się do niej dobiera:evil_lol: