Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:-( bylismy dzis z DoDi u wetki ,bo od kilku dni po wysilku(gonitwach,długim spacerku) zaczeła troszke kulec. myslelismy ze to moze od jakiegos uderzenia jak w zakret sie nie miesci w przedpokoju.... ale kurcze jest podejrzenie dysplazji bioderek :shake: i jesli sie potwierdza przypuszczenia,to czeka nas operacja
Kochani rozmawiałam z Lavinia i powiedziala abym was poinformowala bo jesli to wada wrodzona... ojej
my odrazu po przeswietleniu i konsultacji z wetem (ortopeda) damy znac co i jak. trzymajcie za DoDi kciuki

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MaxAlexisBF-A co chcesz operować??Z dysplazją da się normalnie życ bezoperacyjnie-chyba, że stan naprawde jest cięzki-a na to nie wyglada, bo kulawizna to norma-ciągnięcie łap-to tragedia...
Jeśli jestes z Warszawy-wybierz się do dr Janickiego, to najlepszy spec od dysplazji i nie wierze, że bedzie chciał pokroić malucha, jesli stan nie jest naprawdę cięzki.

Posted

Agniesia-bez jaj-nie "wie więcej niż Wasz wet":eviltong:-ale chętnie zamienie się chorobami-ja oddam łyse placki, a przyjme dysplazję.
MaxAlexisBF-głowa do góry-nie martw się na zapas-to nie wyrok-to choroba-jesli w ogóle zostanie potwierdzona.

..moja Kalusia dziś i jutro jeszcze dostanie antybiotyk(taki po zbóju), w piątek operujemy-ale nie jest dobrze-od popoludnia już kuleje-przeszkadza jej...

Posted

Benia-b napisał(a):
MaxAlexisBF-A co chcesz operować??Z dysplazją da się normalnie życ bezoperacyjnie-chyba, że stan naprawde jest cięzki-a na to nie wyglada, bo kulawizna to norma-ciągnięcie łap-to tragedia...
Jeśli jestes z Warszawy-wybierz się do dr Janickiego, to najlepszy spec od dysplazji i nie wierze, że bedzie chciał pokroić malucha, jesli stan nie jest naprawdę cięzki.

jestem z Wałbrzycha i na sobote na 9 rano mam wizyte u doktora Kołdowańskiego w świdnicy. tam zrobia prześwietlenie i sie okaże..... dzis moja wetka mi przylozyla reke i pokazala jak latwo nastawia i przestawia staw, az sobie usiadlam w gabinecie na podlodze:shake: ona kilka dni to ma ale z dnia na dzien coraz bardziej kuleje, i to tak dziwnie bo wstaje i nic jej nie jest dopiero po kilku min. chodzenia. jej Benia mam nadzieje ze panikara ze mnie a moja wetka sie pomylila!!!

Posted

Zrób spokojnie fotkę-jesli wetka sugeruje, że coś tam na pewno jest. Potem możesz ją wysłać do opisu do dr Janickiego-aby nie jeżdzić z małym-musisz jednak wszelakie objawy opisac. Jak się zdecydujesz-podam Ci namiary-możesz najpierw zadzwonic i uprzedzić, że chciałabys opis, jakieś wskazówki, jak go dalej prowadzić ,ale masz daleko i nie chcesz bulwiątka stresowac "drogą"..

Posted

z tego co wiem to doktor do ktorego jade w sobote jest w naszym regionie dolnoslaskim naprawde polecany, wiec napewno dobrze doradzi ... dzis rozmawialam z nim wstepnie tylko telofonicznie wiec nie chce tu snuc przypuszczen. powiem tylko ze moja wetka zafundowala mi niezły stres, bo diagnoza jej brzmiala bardzo dobitnie. mysle jednak ze moze to tylko chwilowy uraz bo przeciez moja kosmitka DoDi to czysty wulkan energii i moze poprostu WALŁA gdzies na zakrecie;) to napewno to bedzie lepsze niz dysplazja. a ze mnie sama bede sie smiac ze mnie poniosło :evil_lol: barrrrrrrrrrrdzo bym chciala

Posted

Z dysplazją jest tak-że jeśli psu grozi operacja(choć jak na razie objawy na to nie wskazują)-bez konsultacji z kilkoma wetami ortopedami(chirurgami)się nie obejdzie. :shake:-dlatego zaproponowałam jednego-którego diagnozy nie trzeba konsultowac z prostej przyczyny-jest najlepszy! Trzeba sobie zdawac sprawę, że jeśli wetowi się spieszy-bo pewnych zabiegów nie można wykonywac powyżej jakiegoś tam miesiąca-mamy do czynienia z zabiegiem profilaktycznym(JPS, TPO). Pies jest za młody, aby jednoznacznie okreslić stopien dysplazji-wynik miarodajny jest ok 16 m-ca. maluch będzie się rozwijał ale dysplazja wcale nie musi sie rozwinąc(pogłebić) jesli bedziecie uważać..
Ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek ingerencji chirurgicznych-jeśli psa można prowadzić nieoperacyjnie-szczególnie "profilaktycznych"..

Mam nadzieje, że to jednak nie dysplazja-tylko uraz -w końcu maluchy zasuwaja jak torpedy-łatwo o "wypadek".

Posted

Benia-b uwierz ze jesli stwierdza dysplazje to po skonsultuje sie z lekarzem ktorego mi polecasz ....moj piesio jest dla mnie jak moje dziecko wiec bede szukac tak abym mogla pójść spac i stwierdzic ze moge usnac gdyz nie mam sobie co zażucić. ale wybaczcie niechce juz gdybac,dam znac po zdieciu... buziole piesiaczki wszystkie:loveu:

Posted

Bila napisał(a):
O matko, i co teraz?

Nie wiem jak to napisac-najpierw musze przyjąc to do wiadomosci..
Dopóki nie boli-nie cierpi-bedzie z nami..-mam juz baterię leków wszelakich..

Posted

Benia-b napisał(a):
Nie wiem jak to napisac-najpierw musze przyjąc to do wiadomosci..
Dopóki nie boli-nie cierpi-bedzie z nami..-mam juz baterię leków wszelakich..

:glaszcze::calus:

Posted

BEnia, tak mi przykro...

co jest w tym nacieku ? czy to ropa ? nie probowali zalozyc sączka albo ściągnąc strzykawka ?
Moze silniejszy antybiotyk ???

Beniu, wiem, ze ci ciezko, ale czy moglabys wstawic tutaj fotki albo wyspac mi na pw ?

PS. a ja podejrzewam, ze cos jest nie tak z moim terenem :-( Kazdy szczenior, ktory do nas trafia po tygodniu, dwoch ma srake i w kale wychodzi koksydia :-( Teraz Lego... Rece mi opadaja, bo jak to swinstwo ostatnio bylo to odrobaczalam cale towarzystwo baycoxem... teraz musze powtarzac....

Posted

Co tu taka cisza?
Czyżby wszyscy zamęczeni na amen przez swoje bulwy?:mad:
Kto słyszał o dysplazji mieszka włosowego? Właśnie doczytałam na molosach, że coś takiego jest-jak dostane przepis co z czym kapać i co podawac zaraz się podzielę..

u mojego psa zdiagnozowano tą właśnie chorobe.Był leczony na nużyce,grzybice było podejrzenie tarczycy.W końcu pojechałem zrobić mu konkretne badania i takowe wykazały dysplazje mieszka włosowego.Efektami tej choroby są symetryczne wyłysienia na karku i malutkie bąbelki ropne....p

My mamy symetryczne na karku wyłysienia, i na łapach i bąbelki też..
Mało w necie informacji na ten temat, a jak w necie ni ma-to wet chyba tyż zielonym bedzie:shake: