Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Enia, nie mam pojęcia - my ją zostawiłyśmy ok 21.30, kiedy ją dr Monika wnosiła na stół operacyjny....mam nadzieję, że dochodzi do siebie malutka

a o której będziesz w lecznicy ?

• Replies 810
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wczoraj wieczorem zabralam Fige i Pume na DT...

umowiłam sie z Magda na Kosiarzy, ale przyjechalismy troszke za wczesnie, to wykorzystalismy czas, kiedy Magdy jeszcze nie bylo i zabralismy dzieczyny na spacer :-)
Na spacerze zauwazylam, ze Figa boi sie pewnych zachowac, natomiast Puma jest maxymalnie ciekawa świata - polowanie na ptaszki, ludzie na rolkach, rowerach...

Dostalam leki dla dziewczyn i pojechalismy na dzialke na Kinowa, bo urwalismy sie z imprezy imieninowej.
Dzialka ogrodzona, wiec spuscilismy Pume ze smyczy, bawiła sie z dzieciakami, podkradala im krakersy i probowalal zaanektowac grilla :-)
Figa byla na smyczy, poniewaz przerazona byla iloscia ludzi. Potem jak troszke przywykla to siedziala ze mna, TZem, maja siostra na kocyku i kazala sie miziac a Puma caly czas szalała z dzieciakami.

Pogodzinie zaladowalismy sie do auta - dziewczyny w transporterach i pojechalismy do domu. Przed nami bylo 65 km.
Puma zwymiotowala.

Chlopcy zasneli w samochodzie, wiec najpierw Kuba zaniosl Tomka spac, Grzesiek zostal w samochodzie, otworzylismy bagaznik, poszlismy do domu po nasze potwory, potem dziewczyny na smyczkach powoli wyprowadzilismy z transporterkow.
Stado przyjelo je bardzo dobrze - nawet bylam zdziwiona :-)
Karat na wszelki wypadek byl w kagancu :-)

Poszlismy na spacerek...
dziewczyny byly tak grzeczne i zgrały sie idealnie z nami, ze spuscilismy je ze smyczy. Śmiać nam sie chcialo, bo wygladaly jak siostry syjamskie :-) Prawie caly czas razem, sklejone bokami :-)

Najbardziej zdziwione byly koty :-)

Dziewczyny nocowaly w gabinecie, byly bardzo grzeczne.
Dzisiaj sa juz po lekarstwach i po dlugim spacerku:-)

Mysle, ze fajnie by bylo, gdyby zostaly adoptowane razem, albo pojedynczo do jakiegos pieska. One sa bardzo energiczne :-)
Dzisiaj jak lataly po alei sosnowej, to myslalam, ze maja w doopkach motorki :-) Kurzylo sie co nie miara :-) Podskoki, podgryzania w łapki, fikołki - dzisiaj rano tak sie bawiły :-)

Wstawie kilka fotek:

Posted

a ja mam takie pytanie, czy znacie przypadki agresji buldożków do dzieci? jakie są ich relacje? czy da sie dorosłego buldożka przyzwyczaić do dziecka?

ps. fajne foty, jak dobrze ,że dziewczynki nie siedzą już w klatce:)

Posted

O rany!!! jakie piękne foty!!!!!!!!!!!
Jak one odżyły, morduchny usmiechnięte :lol:
Najpiękniejsze z chłopcami i kociakiem. One pewnie czują się jak w raju po tych latach spędzonych w kojcu.
Mastinka mądra i dobra sunia musi być.

Eniu, ja mam buldozkę, która nie lubi dzieci, zdecydowanie. Szczeka na nie i straszy. Przeważnie ucieka przed dziećmi, kiedy próbują ją zaczepiać, "boksuje" je, uderza pyskiem, ale nie warczy ani nie gryie.
Druga z moich suk zalizałaby dzieciaka na śmierć, mogą z nią robić wszystko, uwielbia szaleństwa z dziećmi.
Bulwy to pieszczochy, lubią być w centrum uwagi i lubią zainteresowanie. Panuje opinia, ze idealnie nadaja się do dzieci.
Myślę, że dorosła sunia przyzwyczai się i zaprzyjaźni z dziecmi. Zreztą, widać to na fotkach :lol:

Posted

Ale fajnie Ewusek, że one są u Ciebie.
Figa to moja faworytka, najchętniej wziełabym ją na stałe. :loveu:
Foty cudne, zupełnie inne psy niż w lecznicy.
Dziekuję Ci bardzo, że zaopiekowałaś się nimi.

Tylko chyba nie powinny chodzić bez smyczy na terenie nieogrodzonym,
bo może wydarzyć się coś niespodziewanego, przestraszą się i pójdą w długą, szczególnie Figa.

Posted

a moja faworytka to Pumcia..też bym ja chetnie wzieła na stałe..:lol::loveu:

Ewusek - dobrze ze je wzięłaś do siebie.. :loveu:
Kochane sierotki - domowe warunki dobrze im zrobią..

Posted

po akcji z kociakiem w lecznicy nigdy nie spodziewala bym sie ,że one tak szybko kota zaakceptują........
albo to baaardzo mądry kot jest;)
Akucha dzięki za info, pytałam ogólnie, ale zastanawia mnie nasza Hera mix- Tosia2 preferuje dla niej dom bez dzieci.......:roll:

Posted

joaaa napisał(a):

Tylko chyba nie powinny chodzić bez smyczy na terenie nieogrodzonym,
bo może wydarzyć się coś niespodziewanego, przestraszą się i pójdą w długą, szczególnie Figa.

czekałam na to :evil_lol:
nie macie sie co obawiac, mamy 2,5 ha - wszystko ogrodzone płotem betonowym, wiec nie ma szans, żeby sobie gdzieś poszły... a jak zwieją na terenie to bedziemy musieli przeszukac wszystkie krzaki :-)

Zastanawiam sie czy nie zabrac Figi do dr Garncarza. Za tydzien pojade z Sigma i Ringo, wiec, moglabym rowniez zabrac Fige.
Nigdy nie mialam buldożka, ale martwie sie, że ona ma bardzo wysokie cisnienie w oczkach i bardzo duzo c czerwonych naczynek na białkach.
Puma tak nie ma...
Nie oszukujmy sie, ale Figa wyglada tak, jakby ktos jej za mocno kucyk zrobił :-)

Mowie Wam, jest niesamowita przylepa, caly czas chcialaby byc glaskana, miziana i najlepiej na kolanach :-) Wczoraj jak kładliśmy sie spac zauważylam, ze zrobila sobie legowisko na skorzanym fotelu... jak zwrocilam jej uwage, zeby zeszla, to sciemnila, bo przeciez tam jej nie bylo :evil_lol:

Posted

O Ty prowokatorko ... :mad::mad::mad:

A co ja sobie miałam pomyśleć:

Ewusek napisał(a):

Poszlismy na spacerek...
dziewczyny byly tak grzeczne i zgrały sie idealnie z nami, ze spuscilismy je ze smyczy.
...
Dzisiaj jak lataly po alei sosnowej, to myslalam, ze maja w doopkach motorki :-)

I jeszcze na zdjęciach wyglądało, że sa poza ogrodzeniem.

Posted

Kurczę, już mi ich brakuje. Puma kochana, ale Figa przez to, że na początku taka była zastraszona, jakoś bardziej łapie za serce. Wczoraj wskoczyła mi na kolana:loveu:
P.S. Jak na 2,5 ha masz za mało psów- mogę coś podesłać:evil_lol:

Posted

Witam,
Wczoraj u Dorci widziałam maluszki mam chętną na suczkę pls podaj jaki wiek.
Przyznam ze nie czyłama całego wątku może te informacje były podane wcześniej ale w pracy niemogę czytac całości.
Mogę ręczyć za koleżanke a ja jestem z Miau i myślę ze Aamms może mnie polecić.

czakam na odpowiedz a moja koleanka bardzo niecierpliwie

Posted

za mało powiadasz....

hmmmm.... jak mieszkalismy w Wawie w 3 pokojowym mieszkaniu 55 m2 to bylam ja, maz, 2 malych dzieci, 2 mastinki, mix corgi i 3 koty.... zakladajac proporcje wielkosci mieszkania do wielkosci domu, badz powierzchni ogrodka w Wawie i dzialki tutaj to.... bylaby druga Czesią Cieślak vel Wioletta Willas :-)

Na razie mieszkamy tu 2 miesiace i czekamy na zamowionego mastifa ;-)

Poza tym, teraz siedze w Krzyczkach, bo mam niedaleko, wiec obcych psow w moim sercu dostatek :-)

W planach mam zrobienie hotelu.

Posted

Ewusek napisał(a):
za mało powiadasz....

hmmmm.... jak mieszkalismy w Wawie w 3 pokojowym mieszkaniu 55 m2 to bylam ja, maz, 2 malych dzieci, 2 mastinki, mix corgi i 3 koty.... zakladajac proporcje wielkosci mieszkania do wielkosci domu, badz powierzchni ogrodka w Wawie i dzialki tutaj to.... bylaby druga Czesią Cieślak vel Wioletta Willas :-)

Na razie mieszkamy tu 2 miesiace i czekamy na zamowionego mastifa ;-)

Poza tym, teraz siedze w Krzyczkach, bo mam niedaleko, wiec obcych psow w moim sercu dostatek :-)

W planach mam zrobienie hotelu.

Wiem, wiem...

Posted

enia napisał(a):

Akucha dzięki za info, pytałam ogólnie, ale zastanawia mnie nasza Hera mix- Tosia2 preferuje dla niej dom bez dzieci.......:roll:

Hera była psem bezdomnym, być może, że jakieś dzieci dokuczyły jej i stąd jej niechęć czy nieufnośc. Psy są pamiętliwe.

Ewusek, podwyższone ciśnienie w gałkach ocznych powoduje dokuczliwy ból głowy, po psie widac, że coś mu dolega (przerabiałam to ostatnio ze swoją suką). Czy Figa wygląda na cierpiąca?
Wiesz, moje bulwy po sporej aktywności fizycznej mają przekrwione ślepia. Oko bulwy jest wyłupiaste i okragłe, więc widac na nich naczynia krwionośne.
Przygladam się zdjęciom Figi i wydaje mi się, ze ona ma normalne ślepka...
No ale lepiej dmuchac na zimne.
Trzymam za te oczęta!

Posted

moja suczka chorowała na jaskrę,oczy były wytrzeszczone,czerwone.cierpiała na silne bóle oczu i głowy,pomagały jej krople pilocarpinum.niestety po nich piesek moze miec ślinotok i zaburzenia równowagi.ból głowy objawiał się też kołysaniem główką na boki,czy ta sunia ma takie objawy?

Posted

Ewusek - dzięki :lol:

Ani Figa ani Puma nie zostaną wyadoptowane przed sterylizacją - a to jeszcze jakieś 3 tygodnie ...
Puma ma już "teoretycznie" dom ...

No i na Kosiarzy znowu mamy bulwkę do adopcji ... Marengo i młodziutka ... też ok 1,5 roku. Ona już jest po operacji i po kilku dniach rekonwalescencji będzie mogła iść albo do DT albo do DS.

W sprawach "formalnych" proszę pisac do Lavinii ... ;)

Posted

to jednak chyba nie do końca prawdziwe, że bulwy lubią dzieci....znam wiele bulw, które dzieci omijają z daleka i nie raz czytałam na forach o oddawaniu bulwy, bo nie lubi dzieci i gryzie domownika...
mój Barney też dzieci nie lubi- nie to że się rzuca i gryzie, ale omija szerokim łukiem, nie chce się zadawać, a jak dzieci sa natarczywe i koniecznie chcą pogłaskać, potrafi zlapać zębami, jak był mały ugryzł mojego syna, bo własnie nie miał ochoty na mizianie...
myslę że bulwy to wielcy indywidualiści, troszke jak koty jak czegos nie chcą, czegoś nie lubią to nie ma bata
moja bulwa jest jedynym moim psem który kiedykolwiek ugryzł człowieka...np. ostatnio weta
ale jak napisałam, wystarczy zostawić go w spokoju a sam na pewno nie atakuje...zresztą syn juz jest duży, więc problemu nie ma
ale nie polecałabym jednak bulwy dla małych dzieci....przynajmniej nie każdą bulwę
Figa i Puma jak widzę są dośc przyjazne!

Posted

dwa niesamowite teksty mojego starszego syna:

do Figi:
"nie wskakuj tutaj na fotel, bo sobie cycki uszkodzisz"

i do mnie:
"czy wiesz dlaczego Figa tak glosno oddycha ? a Puma normalnie?"

ja mowie:
"nie wiem"

na to Grzesiek:
"bo ona ma w nosie duże gile i dawno nikt jej nosa nie przedmuchał"

Teraz doszedł do wniosku, że musi isć do pracy, żeby zarobić kase na zakup buldożko tylko dla siebie :-)