emilia2280 Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 bogusika1 napisał(a):Tosiu mam pytanie czy ewentualnie moglabys podac iban tego konta dla Liska zeby mozna bylo zrobic przelew z Niemiec,pa Iban to nic wiécej jak literki PL przed numerem konta, czyli np. PL847454857485. sama to przerabialam, ale teraz mam juz kogos kto z polskiego konta robi mi wszystkie przelewy a ja tylko raz wrzucam tam kwote- po wyplacie. A kodu SWIFT nie potrzeba tez czasem? Quote
bogusika1 Posted June 27, 2008 Posted June 27, 2008 nigdy nie robilam przelewu z niemiec ,to moze potrzebny mi ten SWIFT jak pisze emilia 2280, jezeli go znasz to mi go podaj a ja sprobuje na 2tydz. zrobic przelew.dziekuje Quote
anetek100 Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 oj trzeba podnieść Lisku do góry po domek i zdrową łapeczkę Quote
majqa Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 Eutanazja? Walczmy o jego życie! Dość już wycierpiał przez człowieka. Czy to były 3 lata piekła? Okoliczności wskazują na to, że niestety tak. 3 lata x 365 dni, te można przeliczyć na godziny, wreszcie minuty, gdzie...każda z nich oznaczała 60 sekund drżenia w ciągłym strachu, paraliżującej niemocy, bólu, niezrozumieniu sytuacji. Nikt nie widział, nikt nie słyszał...pisk rozpaczy, dramatyczne skomlenie, wygłuszały ściany. Jeśli nawet było inaczej, to ów KTOŚ i tak nie reagował. To by musiało oznaczać zaangażowanie w sprawę, liczenie się z konsekwencjami, trud, wysiłek, wolę i zaangażowanie serca. PO CO??? Prościej było odgrodzić od rzeczywistości sumienie i litość... Tak wyglądała gehenna Liska, pięknego, psiego drobiażdżka. Uroda, potulność, delikatność nie uchroniły go przed katem w osobie pana i niepodzielnego władcy. W jego rękach Lisek zamieniał się w worek treningowy, dla urozmaicenia w piłkę, którą pan rzucał o ścianę. Wpływ promili, ich codzienna, skutecznie podtrzymywana dawka, robiły swoje. Pan wprawiał się w zadawaniu psu bólu, ten przyjmował swój los z pokorą, śniąc, jeśli spać mu było dane, o tym, że obudzi go dotyk ręki, która nie uderzy, a przytuli do serca, pogłaszcze... Lisek potrafiłby wybaczyć. Ofiara często kocha przecież swego oprawcę. Takie uczucie przepełniało i Liska. Jego psie serduszko biło rytmem przerażenia i miłości. Los zgotował Liskowi dotkliwie bolesne wybawienie. Psina, która nie raz i nie dwa, tułała się po ulicy, przeżyła zderzenie z samochodem. Trafiła do lecznicy, gdzie nie udzielono jej żadnej pomocy, z niej do schroniska. To, nie licząc się komu, nie zważając na cierpienie zwierzęcia z pogruchotaną łapką, zwróciło Liska jego właścicielowi !!! Kompan od kieliszka, w którym tliły się ludzkie odruchy, zabrał kruszynę i przekazał pod opiekę Fundacji "Sfora". Nie mogło stać się lepiej, wielka szkoda, że tak późno. Połamany Lisek odbył pielgrzymkę przez lecznice. Nie wszystkie były dla niego łaskawe. Jedna z nich zaproponowała uśpienie stworzenia, bo jakiż sens jest w kosztownej operacji łapki, zwłaszcza, że skutkiem zaniechania i upływu czasu, mogła się rozwinąć martwica. Może to oznaczać wyrok - amputacja. Lisek przebywa obecnie w lecznicy, której weterynarze podjęli się ryzyka operacji. Fundacja skupiła się na zdobyciu stosownej kwoty na pokrycie drogiego zabiegu. Nikt nie dopuszcza myśli, by Bogu ducha winna istota, tak porażająco dotknięta okrucieństwem, miała odejść z tego świata, pamiętając, jako ostatnią rzecz, widok strzykawki, wypełnionej płynem wiecznego zapomnienia. Błagamy o dar serca, najmniejszą choćby wpłatę, bo każda, słownie każda złotówka, zbliża Liska ku szansie na życie i przeżycie z czterema łapkami !!! Pomóżcie nam rozniecić iskierkę nadziei dla tego psiaka. Niech nie gaśnie ona, a wraz z nią Lisek !!! Osoby zainteresowane losem Liska, proszone są o kontakt z Panią Anną, pisząc na mail anna@kacperek.com.pl lub dzwoniąc na numer 0-508430284. Tym, którzy uznają, że warto wspomóc tego zwierzaczka pozostawiamy dane wpłaty: Fundacja Na Rzecz Opieki Nad Zwierzętami „SFORA” ul. Hołówki 3 lok. 116 00-749 Warszawa Bank PKO BP SA I Oddział Centralny w Warszawie 76 1020 1013 0000 0702 0108 5752 z dopiskiem: na leczenie Liska Quote
emilia2280 Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 [quote name='bogusika1']nigdy nie robilam przelewu z niemiec ,to moze potrzebny mi ten SWIFT jak pisze emilia 2280, jezeli go znasz to mi go podaj a ja sprobuje na 2tydz. zrobic przelew.dziekuje Lista kodów SWIFT dla wszystkich wiékszych banków. Tylko potrzebujesz nazwé banku i juz znasz SWIFT, z listy: Bank Sláski: INGBPLPW BPH: BPHKPLPK Deutsche Bank: DEUTPLPK Fortis Bank Polska SA: [FONT=Arial]PPABPLPK[/FONT] Inteligo: BPKOPLPW Kredyt Bank: KRDBPLPW Lukas Bank: LUBWPLPR Mbank: BREXPLPWMUL Millenium Bank: BIGBPLPW Multibank: BREXPLPWMUL Nordea Bank: NDEAPLP2 PBK: BPHKPLPK Pekao SA: PKOPPLPW PKO BP: BPKOPLPW VW Bank: VOWAPLP1 WBK: WBKPPLPP Quote
majqa Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 [quote name='Isadora7']Świetny tekst majqa, jak zwykle zresztą Dziękuję Isadoruś :loveu:...jeszcze jutro w niego zerknę i może coś mi zaświta, choćby do przeróbki. Quote
dorota412 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 No i jak sie czuje Lisio? Jak lapka, co mowia lekarze? Quote
anetek100 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 ja też podnoszę...obyś kochaniutki znalazł domeczek Quote
majqa Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Tosiu, kontaktowałaś się z Isadorą w sprawie dogrania allegro? Quote
Tosia2 Posted June 30, 2008 Author Posted June 30, 2008 Nie... Ostatnie dni spędzałam na interwencjach i po tym mam wsztskiego dość, poczucie beznadzieii ( Beka może cos powiedzieć o suni ON która z bloku wyladowała na łańcuchu, chłop ja okładał drągami, aż złałał jej pysk, oczywiście zero pomocy, wszystlko musiało zrastać się samo, jak jadła i cierpiała to wolę nie myśleć, a teraz zadecydował że ją powiesi bo.....pewnie jest wysterylizowana i mu sie "nie grzeje"!!!.... :( Zaraz do niej napiszę....... Dzieki za przypomnienie.... :roll: Quote
Zofia.Sasza Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Tu Zofia. Jutro wplace 100 PLN na Lisiaka. To uroczy psiak - slicznie chodzi na smyczce, nadstawia rozne czesci ciala do glaskania i tylko czasami lypie przerazonym oczkiem. Piszecie, ze panicznie boi sie mezczyzn. Chyba az tak strasznie zle nie jest, bo recepcjoniscie (pielegniarzowi?) z Podlesnej dal sie zapiac i wyprowadzic bez specjalnego przerazenia. Co do zdjec, to juz wiem ze maila odbilo. Probowalam teraz z roboty, ale wywala mi wszystkie przegladarki przy probie wejscia na Interie :shake: Dzis wieczorem bede rozmawiac o teksciku dla Liska w "Echu miasta". Powinno sie udac, bo naczelna "zapsiona" i moja kumpela. Tekst oczywiscie podesle do akceptacji. Sprobuje tez pogadac we "Faku". Co do martwicy, to gdy u niego bylam lapka wygladala normalnie - chlodne poduszeczki, zero opuchlizny. Ja mysle, ze wogole nie powinno sie wspominac o opcji uspienia Liska. On jest tak ladny i mily, ze nawet bez lapki znajdzie domek moim zdaniem. Tylko ta kasa :mad: zastanawiam sie, czy naprawde nikt nie moze zoperowac takiego bidula po kosztach? To takie retoryczne pytanie. Jakby trzeba bylo malego wozic w obrebie W-wy, to chetnie zawioze (po 18.00 w dni powszednie i weekendy cale). Do Szczecina moj "bluesmobil" moze nie dociagnac. Bede probowala wyslac te fotki. One nie sa moze wybitne, ale maja rozmiar, jakosc etc. dobry do publikacji w prasie. Pozdrawiamy - Zofia, Sasza, Ruda, kot-Behemot Quote
anetek100 Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Tosia2 napisał(a):Ostatnie dni spędzałam na interwencjach i po tym mam wsztskiego dość, poczucie beznadzieii ( Beka może cos powiedzieć o suni ON która z bloku wyladowała na łańcuchu, chłop ja okładał drągami, aż złałał jej pysk, ja to bym powiesila tego dziada co jej to zrobil az chce sie klnąć i robić rzeczy za które można kiedys słono zapłacić a Ty Tosiu jesteś kochaną dzelną osóbką,dzięki której moża wierzyć,że świat jest lepszy i zmierza w dobrym kierunku...dziękuję Ci że jesteś...a Lisek mam nadzieję znajdzie super domek i osoby które go pokochają Quote
majqa Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 zofia&sasza napisał(a):Tu Zofia.(...) Dzis wieczorem bede rozmawiac o teksciku dla Liska w "Echu miasta". Powinno sie udac, bo naczelna "zapsiona" i moja kumpela. Tekst oczywiscie podesle do akceptacji. Sprobuje tez pogadac we "Faku". (...) Ja mysle, ze wogole nie powinno sie wspominac o opcji uspienia Liska. (...) Super. Jaki tekst masz na myśli Zofio? Ten robiony pod kątem allegro? Czy Ty może zrobisz inny? Czy w ogóle ma być zrobiony inny, z nieco innym ujęciem treściowym? O uśpieniu Liska była wzmianka, zgodna z prawdą zresztą, wyłącznie dlatego, że i to przyciąga ludzką uwagę, porusza czułą strunę, choć oczywiście ilu ludzi tyle zdań. Oby coś w prasie drgnęło. Temat Liska może okazać się chwytliwy i przełożyć zarówno na wsparcie pieniężne jak i dom stały. Quote
Isadora7 Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='majqa']Super. Jaki tekst masz na myśli Zofio? Ten robiony pod kątem allegro? Czy Ty może zrobisz inny? Czy w ogóle ma być zrobiony inny, z nieco innym ujęciem treściowym? O uśpieniu Liska była wzmianka, zgodna z prawdą zresztą, wyłącznie dlatego, że i to przyciąga ludzką uwagę, porusza czułą strunę, choć oczywiście ilu ludzi tyle zdań. Oby coś w prasie drgnęło. Temat Liska może okazać się chwytliwy i przełożyć zarówno na wsparcie pieniężne jak i dom stały. Wzmianka o uśpieniu w aukcjach allegro sprawdza sie praktycznie 100 na 100. Przynajmniej ze znanych mi aukcji. Quote
majqa Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 [quote name='Isadora7']Wzmianka o uśpieniu w aukcjach allegro sprawdza sie praktycznie 100 na 100. Przynajmniej ze znanych mi aukcji. To właśnie miałam na uwadze. Amen! Quote
Recommended Posts