Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Suka mojego znajomego urodziła 8 szczeniąt. Był to jej drugi miot (za pierwszym razem urodziła i odchowała 9 szczeniaków). Poród odbył się bez żadnych komplikacji. Znajomy (z zawodu weterynarz) nawet nie dotykał szczeniąt a jedynie asystował przy porodzie jako obserwator.

Po porodzie, gdy upewnił się, że wszystkie szczenięta już przyszły na świat. Zostawił sukę samą na 1 godzinę. Po przyjściu stwierdził, że dwa szczeniaki zostały wyniesione z kojca. Szczenięta jeszcze żyły, więc przystawił je spowrotem do suki. Ta jednak po kolei wzięła je w pysk i wyniosła daleko od kojca.

Znajomy uśpił te szczenięta, ponieważ stwierdził, że suka wyczuwa w nich jakieś wady (choroby), które ujawnią się dopiero póżniej.

Chciałabym wiedzieć, czy zdarzyło się to komuś z was. Czy odchowaliście takie odrzucone przez matkę szczenię i czy faktycznie później okazało się, że lepiej by było nie utrzymywać go przy życiu?

Posted

a ja mam takie pytanie przy okazji....czy w takiej sytuacji mozna niechciane szczenieta "podrzucic" innej matce...ktora aktualnie karmi i czy takie cos odniesie skutek ?? :roll:

Posted

Witam

Miałam łącznie 10 miotów, mam wielu znajomych którzy również mieli lub mają suki czy mioty. Ale z odrzuceniem szczeniaka jeszcze się nie spotkałam... Słyszałam o takich przypadkach, ale nie znam szczegółów. A może suka (tylko się nie śmiać !) nie czuła się na tyle silna by zapewnić pokarm tylu szczeniętom ? Pierwszy miot napewno ją troszkę zmęczył i fizycznie i psychicznie. To dość spora ilość na młodą sukę...

bartek_yo - pomysł z mamką jest dobry , tylko nie zawsze udaje się znaleźć sukę która jest i łagodna , ma mało swoich szczeniąt i dużo mleka i przyjmie obce szczenięta...

Posted

Przypuszczenie, że suce brakowało mleka odpada. Od ostatniego porodu minął rok. Za pierwszym razem bez problemu wykarmiła wszystkie szczenięta (9). Teraz też nie ma problemu z laktacją. W tej chwili szczeniaki mają po 6 tygodni i cały czas są karmione przez matkę.

Dodam, że jest to suka akita.

Posted

No to się poddaję... Nic więcej mi do głowy nie przychodzi. A ten wet nie zrobił sekcji tym uśpionym szczeniętom ? Może wtedy coś by się wyjaśniło, czy te szczeniaczki miały jakieś wady...

Posted

Niestety nie. Mówił tylko, że spotykał się już z takimi przypadkami. Sam również był tym faktem zmartwiony, bo suka odrzuciła pieski i w efekcie zostały same suczki.

W temacie "PORÓD" JoannaP opisuje przypadek, gdy jej suczka poszła urodzić jedno szczenię na dworze i tam je zostawiła, by wrócić i kontynuować rodzenie dalszych szczeniąt w domu. Później to odrzucone szczenię okazało się alergikiem.

Posted

Ja nie mam doświadczenia w tych sprawach, ale znajomy miał podobny przypadek. Suka AST urodziła 13 szczeniaków. Jeden maluch został odsunięty z kojca i nic się nie dało zrobić, nawet sztuczne karmienie nie pomogło, piesek żył kilkanaście godzin :cry: . Jeden szczeniak urodził się martwy na drugi dzień. Może suka wyczuwa inną temperaturę ciała szczeniaka i wie, że z nim jest coć nie tak. :-?

Posted

W temacie "PORÓD" JoannaP opisuje przypadek, gdy jej suczka poszła urodzić jedno szczenię na dworze i tam je zostawiła, by wrócić i kontynuować rodzenie dalszych szczeniąt w domu. Później to odrzucone szczenię okazało się alergikiem.

Tak, to był pierwszy miot Psotki. Po przyniesieniu psiaka do domu Psotka go wykramiła, nie odrzucała więcej. Biga natomiast w pierwszym miocie odrzucila dwa szczeniaki. Robiliśmy wszystko, żeby je odchować ale jeden padł po kilkunatu godzinach, drugi dobę później. Biga wynosiła je z kojca (najpierw jednego) i chodziła z nim po domu, odniosłam wrażenie, że chce go gdzieś schować. Zaglądała w każdy kąt, w końcu wygrzebała nam rzeczy z szafy i "zakopała" go w kącie. Po podstawieniu - nie chciała karmić, odpychała, po chwili znów brała w zęby i wynosiła. Co ważne - suka nosi małe "w poprzek", tego nosila głową w swoim gardle, jakby chciała go udusić!! W końcu podstawilismy małego Psotce, która bardzo się nim zajęła (oprócz karmienia), no ale niestety... Komentarz naszej pani doktor: natura jest czasami mądrzeja od nas....

W świetle tego wyobraźcie sobie moje przerażenie jak wróciłam z parcy do domu, zaglądam do kojca, a tam?... PUSTO!!! Włosy mi deba stanęły, na szczęście w domu było cicho i usłyszałam mlaskanie. Okazało się, że w piecu zgasło, zrobiło się chłodniej i Biga zaniosła wszystkie maluchy do naszego łóżka, pod kołdrę.... 8)

Posted

Możliwe,że zwierzęta to wyczuwają,taki szczeniak może mieć nawet inny zapach i suka wie,że i tak długo nie pożyje,opisujecie,że inna suka zajęła się małym,ale on i tak żył kilkanaście godzin,tak jest w hodowli,narodziny i pogrzeby

Posted

U mnie był taki przypadek.Urodziło się 6 szczeniąt.Sunia rodziła naturalnie, bez problemów i szybko.Po dwóch dniach zaczęła odrzucac najwiekszego szczeniaka.Nie chciała go karmić, odsuwała go od siebie a później już nawet nie chciała go powąchać.Byliśmy z maluchem u weterynarza, ale on także nie wiedział co zrobić.Wieczorem tego samego dnia maluszek odszedł... :cry: Do tej pory nie znam przyczyny.... :roll:

Posted

Zgadza się, suczki potrafia odrzucić chore i słabe szczeniaki.

U znajomej suczka odrzucia aż 3 z 5 , okazało się, że nie przeżyły 24 godzin.. skąd wiedziała???

Pozostałe wykarmiła na spoer kluski