Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

przyjaciel_koni napisał(a):
(...) Jaśmin był u Pani Eli chyba dość długo. Jego reakcje na Nią mogą być inne niż na Nowych Opiekunów... Potrzeba czasu, by być choć częściowo pewnym psa i poznać jego zachowania !
Ja swojego do dzisiaj nie spuszczam ze smyczy, jeśli teren nie jest ogrodzony ! Jesteśmy ze sobą już 9 lat...

Oczywiście, że inny był wobec Pani Eli, a tu swoje musi zrobić czas. Nic tu się nie da podważyć, z tego, co piszesz dalej. Poznać psa to jedno, przywiązać go do siebie to drugie, a trzecie mieć zawsze ograniczone zaufanie i starać się przewidywać.

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiemy że Jaśminek ma co najmniej trochę kaukaziego charakteru, że jest dominanntem. W związku z tym wymaga szczególnej konsekwencji i spokojnego rozważnego podejścia. Każdy błąd może przynieść w przyszłości konsekwencje, jako że jedną z cech tej rasy jest bardzo dobra pamięć.
Elzo bardzo proszę uwrażliw nowych państwa Jaśminka. W razie czego służę pomocą.

Posted

KWL napisał(a):
Wiemy że Jaśminek ma co najmniej trochę kaukaziego charakteru, że jest dominanntem. W związku z tym wymaga szczególnej konsekwencji i spokojnego rozważnego podejścia. Każdy błąd może przynieść w przyszłości konsekwencje, jako że jedną z cech tej rasy jest bardzo dobra pamięć.
Elzo bardzo proszę uwrażliw nowych państwa Jaśminka. W razie czego służę pomocą.

Może skąpo, ale o instruowaniu nowych opiekunów Jaśmina już pisałam ;). Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.:) KWL podaj swój nr tel. na PW.

Posted

O całej trójce, czyli Norze, Oldze i Jaśminie można pisać bez końca...

Chłopak nie próbuje pokonywać schodów i jest nieszczęśliwy, gdy jego pani udaje się na piętro. Za to z tej sytuacji najbardziej zadowolona jest Olga, bo z ostatniego stopnia spoglada na kawalera jakby chciała mu powiedzieć:" Teraz możesz mi..."
Ale na ulicy sunia kryje się w cieniu kompana i dumnym wzrokiem wodząc wokół daje do zrozumienia, że ma obrońcę. Przekomiczny widok.
Nora czasami burknie na Jaśmina, bo ten chce się z nią bawić, a nobliwa dama na takie ekscesy nie daje swej zgody.
Wzajemne relacje psów są poprawne.
Co do apetytu- Jaśmin "wymiata" wszystko.

Zdrowie ? Mały "zajączkuje" i bardzo ciężko podnosi się z podłogi.
Wszyscy wiemy co to oznacza. Zobaczymy co powiedzą weci.

Posted

ElzaMilicz napisał(a):
(...0Zdrowie ? Mały "zajączkuje" i bardzo ciężko podnosi się z podłogi. Wszyscy wiemy co to oznacza. Zobaczymy co powiedzą weci.

:-( Kiedy Państwo planują spotkanie z wetem?

Posted

Majqa, nie jest tak znowu źle.
To mix dużych ras, ma prawo mieć kłopoty w czasie wzrostu.
Miejscowy wet był dziś. Na przyszły tydzień planujemy wizytę u specjalisty.
Jaśmin jest słodki jak miód.
Ania dopatruje się w jego zachowaniu podobieństwa do bernów. :)
Na razie przyzwyczajamy go do samochodu.
On jeszcze ma swoje lęki. Ale nigdy nie cofa się, po prostu "kamienieje".

Przypomnij p. Eli o książeczce.

Posted

Od strony medycznej to po wcześniejszych przejściach trzeba chuchać i dmuchać, teraz jest właśnie nalważniejszy okres który będzie rzutował na jego zdrowie w całym życiu. Jeśli teraz coś zostanie zaniedbane to będzie się Jaśminkowi odbijało w następnych latach.
I proszę wytłumacz pani Ani że dopatrywanie się cech Bernardyna to jest błąd. Dopóki nie zżyją się z Jaśminkiem (i Jaśminek nie dojrzeje psychicznie) naprawdę mocno muszą pamiętać że gdzieś tam w środku może drzemać zestaw cech i zachowań właściwy owczarkom kaukaskim - samodzielność, terytorialność, hierarhizacja. Owczarki kaukaskie nie tolerują błędów wychowawczych, błędy zawsze przynoszą konsekwencje. Wiem to na razie duży fajny szczenior i niekoniecznie musi mieć psychikę zgodną z wzorcem rasy, jednak lepiej chuchać na zimne niż z powodu braku odpowiedniej świadomości i dokładnego zrozumienia własnoręcznie wychowywać sobie przyszłe problemy.
Przepraszam że tak autorytatywnie, ale widzę potencjalny poważny problem.

Posted

Napisałam bernów nie bernardynów.

Sama mam psa, który przeszedł zabieg pectinectomii. To wiem coś na ten temat.
Do wczoraj Ania przeczytała wszystko, co mogła znaleźć, na temat dysplazji.

Posted

ElzaMilicz napisał(a):
Napisałam bernów nie bernardynów.

Sama mam psa, który przeszedł zabieg pectinectomii. To wiem coś na ten temat.
Do wczoraj Ania przeczytała wszystko, co mogła znaleźć, na temat dysplazji.

Elizo, whatever chodzi o sam sposób myślenia. Jaśminek odziedziczył po przodkach zapewne nie tylko urodę.

Posted

[quote name='ElzaMilicz'](...)Przypomnij p. Eli o książeczce.
Dopiero teraz zobaczyłam ten maczek, przepraszam. W sprawę książeczki nie jestem w ogóle wtajemniczona Elzo. Poproś Państwa by bodaj smsem (mają numer Pani Eli, bo ponoć dzwonili do niej) przypomnieli jej o tym, czego nie dopełniła. Domyślam się, że pewno miała wysłać książeczkę zdr. Jaśminka.

Posted

3maj się Jaśminku. Wyłączam się ze śledzenia Twojego wątku. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Pani Ela jest w kontakcie z domkiem adopcyjnym, co mnie bardzo cieszy.
Elzo, przypomniałam Pani Eli o książeczce.
Info na PW proszę. Pzdr.

• 3 weeks later...
Posted

Jaśmin- dzieciuch rośnie, nabiera masy, sierść ma coraz piękniejszą, pomimo lata bardziej gęstą. Oszczędza się na spacerach. ;)
Zaczyna stróżować, nie goni zwierząt domowych. Podgryza dzieci w ramiona i ma przy tym mnóstwo zabawy. :lol: Zaprzyjaźnił się z wetem. :)

Posted

Rośnie nam chłopak okrutnie. :) Jest już wieeeeelki.
Kocha swoich ludzi z wzajemnością. Kocha też Olgę, ale ona, na razie, pokazuje mu ząbki, nie pozwala na zbytnią poufałość. ( zołza jedna ! :diabloti: )

Prawy staw biodrowy Jaśmina wygląda w miarę dobrze, ale z lewym trzeba będzie coś zrobić. Jest kilka opcji, wszystkie kosztowne.
Ja opwiadałabym się za dekapitacją główki kości udowej.

Prośba : jeśli ktoś mógłby wspomóc Anię finansowo, bardzo proszę o kontakt na PW.

Posted

[quote name='ElzaMilicz'] Prawy staw biodrowy Jaśmina wygląda w miarę dobrze, ale z lewym trzeba będzie coś zrobić. Jest kilka opcji, wszystkie kosztowne.
Ja opwiadałabym się za dekapitacją główki kości udowej.

Prośba : jeśli ktoś mógłby wspomóc Anię finansowo, bardzo proszę o kontakt na PW.
Czy zapadła już konkretna decyzja, co do rodzaju zabiegu? Znany jest jego koszt?

Posted

Przy wyborze metody właścicielom chodziło głównie o to, by pies mógł jeść do woli. :evil_lol:
Jest już naprawdę wielki, ale ciągle zapominam wziąć aparatu za sobą, a z "komórki' to nie to samo. :roll:

• 2 weeks later...
Posted

mru napisał(a):

co u niego?

Jakoś, po mojej prośbie o wsparcie finansowe, nie widzę lasu rąk zgłaszających się z pomocą, toteż przyjęłam do wiadomości, że zostałam z tym problemem sama ( to nic nowego na dogo, prawda ? ).
W związku z powyższym czuję się zwolniona z tłumaczeń przed kimkolwiek.

Chętnym udostępnię adres Ani na PW. Będzie jej miło przyjąć gości i pochwalić się Jaśminem.

Posted

ElzaMilicz napisał(a):
Zgłosił się u mnie ktoś po Jaśmina.
Trzy osoby w domu, starsza, energiczna pani( już na emeryturze ), jej mąż(nauczyciel-myśliwy) i córka. Posesja na wsi z dużym podwórkiem. Codzienne spacery do lasu zapewnione. To ludzie, którzy o psach mają dość duże pojęcie. Ich zwierzęta mają wolny wstęp do domu.
Koleżankami Jaśmina byłyby: starsza już sunia posokowca bawarskiego i jeszcze jedna młoda wysterylizowana w typie szpica wilczastego.

W czwartek jestem w Łodzi, mogłabym zabrać psa.

Ja tu czegoś nie rozumiem. Nie widze tu żadnej informacji o kiepskiej sytuacji finansowej domku dla Jaśmina, czy prośby o ewentualne wsparcie w przypadku problemów zdrowotnych - raczej brzmi to dokładnie odwrotnie.

Proszę więc o wyjaśnienie dlaczego niebłacha, ale tez nie powalająca kwota ma być powodem do zbiórki na dogo dla psa mającego formalnych opiekunów i dlaczego z powodu braku odzewu zamierzasz Elzo uznać że nikt nie ma prawa do zainteresowania dalszymi losami Jaśmina.