Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 754
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Puli jestem pod ogromnym wrażeniem twojej wiedzy!!!!

Super Gosia nie zgodzę się z tobą że wydanie szczeniaka w wieku 7 tygodni jest dla niego najlepsze, nio chyba że hodowca ma w głębokim poważaniu socjalizacje, szczeniaki siedzą w klatach oddzielone od matki.

W przeglądzie było napisane "odrobaczone i zaszczepione raz" (taka przynajmniej była pierwsza wersja postu w którym cytowała przegląd Ania S-P)
Ja to zrozumiałam jak zrozumiałam- liczba odrobaczeń i szczepień powinna być podana dokładnie.

Moja wetka spodziewa sie dziecka, dlatego maluchy szczepiłam w innej klinice i też lekaż powiedział mi że lepiej by odstęp między pierwszym a 2 szczepieniem był większy niż 2 tygodnie. Sugrerował 18-20 dni. Różne są systemy i każdy lekarz ma na to inny pogląd, ale 14 tygodni i jedo szczepienie??????????

Posted

Miniaga - chodzilo mi dokladnie o to, że piesek 4 miesięczny, żyjący w stadzie (matka, ojciec, ciotka, czy ogólnie inne psy), w dodatku w spokojnej okolicy wędrujący do nowego domu w centrum miasta gdzie będzie mial za towarzyszy tylko ludzi może mieć większe problemy, niż 7-9 tyg. szczeniak. Dlatego regulamin, który stworzyli ludzie zajmujący się dlugie lata hodowlą i wychowaniem kolejnych pokoleń psów dopuszcza wydawanie szczeniąt po skończeniu 7-mego tygodnia życia. Czy to źle, czy dobrze - można mieć wlasne widzimisię, ale co ma wydanie 7 czy 8-tygodniowego szczylka do trzymania szczeniaków z dala od matki? Tak samo można byloby napisać, że 3 miesięczny piesek "siedzi" bo się "nie sprzedal", a ponieważ jest już na tyle duży, żeby nie ssać, to na bank jest oddzielony od rodzicielki i najpewniej siedzi w klatce.

Socjalizacja nie zaczyna się w 7-mym tygodniu. Trwa od urodzenia, a ww. okres jest optymalnym do opuszczenia rodzinnego gniazda.
Jeśli ktoś ma życzenie sprzedawać 6-miesięczne szczenięta - jego wola. Ale ja bym już takiego pieska nie kupila, dla mnie osobiście max. wiek to 4 miesiące, przy czym i tak musialabym znać dobrze hodowlę z której biorę takie zwierzę.

Posted

pa-ttti napisał(a):
czy to jest jakoś udowodnione że właśnie pomiędzy 7 a 9tym tygodniem jest najlepszy czas dla szczenięcia do zmiany domu?

Psy - Portal wielbicieli psów - informacje

Co portal, to opinia, co hodowca - jw., i tak samo jeśli chodzi o behawiorystę.
Dlatego warto mieć wlasne wyrobione zdanie.

Swoje psy odbieralam w wieku powyżej 12 tygodni, ale znalam hodowle, warunki, etc.

Swoje szczeniaki wydawalam pomiędzy ukończeniem 7 tyg. do (ukończenia) 9-tego tygodnia życia. W mailach ze wszystkimi wlaścicielami przewijaly się dwa zdania "niczego się nie boi" i "siusia na podklad higieniczny" :evil_lol: Mialam 4 szczeniaki, niedlugo kończą 6 m-cy, reklamacji żadnych, z wyjątkiem tego, że jeden obgryzl kwiatek, a drugi lubi wynosić swoje miski na poslanie :evil_lol:

Posted

Dlaczego 7-10 tygodniowy szczeniak powinien mieć kontakt z matką bardzo fajnie wyjaśnione jest w linku Puli, więc nie będę się rozpisywać.

Ja postępuję zupełnie odwrotnie niż ty. Moje szczenięta opuszczą dom w wieku 12 tygodni (wcześniej ok 10 tygodnia tylko bardzo zaufanej osobie) , a przy zakupie szczeniaka tam gdzie nie mam zaufania że hodowca prawidłowo przeprowadzi psiaka przez okres lęku i zupełnie zaniedba socjalizacje zabieram szczeniaka w wieku 7 tygodni.
Jeśli zaś mam zaufanie do hodowcy to najchętniej w 10-12 tygodniu, ponieważ uważam, że kontakt w tym wieku z matką daje szczeniakowi bardzo dużo.

Bardzo skróciłam swoją wypowiedź, bo zamykają mi sie już oczy:evil_lol: