Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam duży problem, dużo myślałem na temat dwóch ras, mianowicie Syberian Husky i Owczarek Niemiecki. Wiem że się bardzo różnią, ale i tak nie wiem którą wybrać.

Posted

Rasy te pomimo pozornych zewnętrznych podobieństw (podobne do wilka) bardzo sie między sobą różnią, zarówno pod względem wymagań bytowych jak i charakterem.

Musisz najpierw określić, czego oczekujesz od psa. Jakie cechy użytkowe są dla ciebie najważniejsze? Do czego pies ma służyć? Czy ma być tylko towarzyszem czy będziesz wykorzystywać teć jego walory użytkowe? I wreszcie jakimi warunkami bytowymi dysponujesz? - dom? blok? itp.

Napisz coś więcej i wtedy postaramy się ci pomóc.

Posted

owczarek niemiecki nawet z hodowli zwiazku kynologicznego jest bardzo trudnym psem nie zadko widuje hodowcow, ktorzy nie daja sobie rady z wlasnym czy tez przez siebie wyhodowanym i wlasnym psem. jezeli to bedzie twoj pierwszy pies to zdecydowanie nie owczarek niemiecki (choc ja to po 3 psach nie odwarzylabym sie na ONa) dopiero jak sprawdzisz siebie przy innym psie (ni mowie zebys kupowal od razu ale pochodz np na spacery czy wogole zajmuj sie troche jakims psem sasiadow czy rodziny)jaki masz ty charakter i wyjdzie czy umialbys poprowadzic owczarka niemieckiego, a nawet wyszkolony super owczarek niemiecki to jak wlasciciel nie patrzy to moze niezle nabroic,

osobiscie uwazam husky za sympatyczne psy, ale te potrzebuja wiecej ruchu bo ON to raczej stalego zajecia niz ruchu no i husky nie cierpia na dysplazje co jest czeste u ONow

Posted

Briards,co ty opowiadasz?

Owczarek niemiecki trudnym psem do szkolenia?Husky dla początkującego?To husky ma być latwiejszy w szkoleniu niż ON?

Na temat husky nie moge sie szeroko wypowiadac bo nie mam tego psa ale z tego co słyszałam i widziałam na szkoleniach jest to pies niezależny,na pewno trudno z nim osiagnać dobre wyniki w posłuszeństwie.Jest za to swietny w coursingu,zaprzęgach.Łagodny w stosunku do ludzi a w stosunku do innych psów bywa różnie.Kiepski stróż-bo co to za stróż co malo szczeka i cieszy sie do wszystkich?Obronne szkolenie z husky tez nie bardzo sobie wyobrażam.

Mam dwa owczarki niemieckie i uważam,zę to pies który na pewno nie jest trudny do szkolenia.Wszystko łapie w lot,chce pracować,co ja mówie,uwielbia pracowac.Ma wielki temperament i stad chyba te krzywdzace opinie o ONach-ze nadpobudliwe.A one po prostu potrzebuja intensywnego zajecia i jeśli własciciel im tego nie zapewni to sobie same będą szukac rozrywek -w tych rozrywkach bywa czesto nadmierne szczekanie.Za to ile radosci dostarcza praca z owczarkiem:)Mozna bawić sie w obiedience,mozna w obronę.

Jeśli chodzi o stosunek do ludzi to od Husky moje psy różnia sie tym,ze nie sa przylepne ale ZERO agresji niepotrzebnej.Jeśli idziemy do weterynarza to jak Burzy powiem,zeby byla spokojna to bez przymusu fizycznego pozwla sobie obciać pazury,wyczyscic zęby,ogolic brzuch maszynką,zbadać gruczoły przyodbytnicze.

W stosunku do innych psów bywa różnie.Burza nie lubi innych suka ale wiąze to raczej nie z rasą tylko z pewnymi traumatycznymi przejściami z mlodosci.Ale nie jest to jakies bardzo zaznaczone bo bez problemu wprowadzilam do domu spanielkę i suki sie uiwielbiają.

Lapsus jest na razie za mlody zeby określić jego charakter na 100% ale ludzi lubi,jest bardzo zywy i chetny do współpracy a awantur z psami nie wszczyna-chyba,ze pójdzie o patyk :lol:

Ponieważ ONki sa bardzo popularne od lat jest cala masa producentów,którzy kipesko socjalizują szczeniaki i z takim ONkiem mogą być wieksze problemy -tchorzliwosc,agresja.Dlatego polecam poszukac miłosnika rasy i domowej hodowli jeśli sie zdecydujesz na tego psa.

Posted

Ja nie ma husky, ale moja siostra ma dwie suczki- rodowodowe oczywiście. Z moich obserwacji i jej opowiadań wiem ,że husky to pies potrzebujący mnóstwa ruchu ( codzień siostra albo jej mąż biegają po kilka km lub jeżdżą na rowerze z psem z boku). Wtedy husky jest spokojny w domu. A jeżeli ma mało ruchu to... ot drobiazg. W domu demolka i wycie na pół osiedla. Poza tym swoją Koanę Sivudelek nie spuszczała ze smyczy jak nie miała kilku godzin czasu- bo ta uwielbiała biegać i ani myślała wracać do domu. Do dzieci - ideały. Nawet w dogoterapii się sprawdziły...

ON wydaje mi się odważnym i mądrym i zrównoważonym psem. Oczywiście jeżeli jest kupiony od hodowcy a nie od "hodowcy" czy "chodowcy". A takich normalnych hodowców jest jak na lekarstwo i i występują w stosunku 1:100 . Czyli 1 hodowca i 100 "hodowców"...

Posted

TAK JAK NAPISALI MOI POPRZEDNICY -NATASZA I ZABAJKA..

OWCZAREK NIEMIECKI -JEST ŚWIETNYM PRZYJACIELEM I STRÓŻEM -BARDZO DOBRZE SIĘ SZKOLI JAK WIĘKSZOŚĆ OWCZARKÓW ALE POD WARUNKIEM ŻE BĘDZIE KUPIONY W ODPOWIEDNIEJ HODOWLI.Tak jak napisała Zabajka jest niestety coraz więcej producentów a nie Hodowców i tu jest problem.Faktycznie ,ja również w ostatnim czasie zetknełąm się z strachliwymi ON-ami co jest bardzo nie pokojące bo te psy reagowały ucieczką na pozoranta który wybiegał z rewiru chyba tylko 1 był naprawdę dobry na 5-6 ON-.ów to mój Amigo pałał większym zapałem do pracy i obrony niż one.Ale jak się dobrze poszuka to myślę że będzie to wspaniały pies.

Jeżeli chodzi o Haski to odradzam osobom które nie mają zapału do biegania i sportu-demolka gwarantowana,pozatym one uwielbiają się szlajać-a potem szlakiem gospodarstw -tak jest u nas (właściciel becaluje za kury)Tak że myślę że temu jest tak wiele haskich w schroniskach i tak wiele do oddania albo do sprzedania naprawdę w niskiej cenie.Jakiś czas temu był BUM na nie powstawałay szybko "hodowle" byle by zrobić kasę a potem ludzie zaczeli przeglądać na oczy i teraz jest naprawdę krucho ze sprzedażą tych psów.Tak że haski owszem,ale do osób które są sportowcami i które mają do zaoferowania mu kilka godzin dziennie.

Posted

Witam. Dzieki za takie zainteresowanie. Cały czas się zastanawiam nad tymi rasami. Mieszkam w bloku, i dlatego trochę odchodzę od Huskiego, choć strasznie mi się podoba. Niestety trzeba pomyśleć też o psie a nie tylko o tym co mi się podoba. Napiszcie mi ile trzeba przeznaczyć na utrzymanie owczarka w domu, mniej więcej? Pozdrawiam

Posted

Chodzi ci o czas czy pieniądze?Jeśli chodzi o czas to wg.mnie spacery lacznie minimum 2 godziny i to intensywne raczej.Jak znajdziesz wiecej czasu to pies będzie oczywiscie szczęsliwy.Jak będziesz miał dzień,ze wyjdziesz tylko kilka razy "za potrzebą" to pies przeżyje i mieszkania nie zdemoluje,ale już nastepnego dnia radze mu zapewnić ruch koniecznie.

Wg.mnie koszt utrzymania miesięcznego zależy od tego czym chcesz psa karmić -jesli suchą karmą to najtańsze z przyzwoitych to Bewi-dog i Belcando,Gilpa,podobno 100-130/15 kg.Potem idą jakieś Acany,Bento,Nutro Choice ok.170/worek Royla,Eucanuba,Hills-ok 200 cos za worek.Owczarkowi worek wystarcza na 4-5 tygodni.Gotowanie w domu wbrew pozorom nie jest tańsze przy obecnych cenach mięsa i jesli liczyć,ze wybierasz mięso w cenie ok.10zl za kg(mielone wołowe z marketu,gulaszowe,serca i żołądki drobiowe są tańsze),dodajac wypełniacze,warzywa,olej i dodatki-wyjdzie ok.150.

Inne stałe wydatki to odrobaczenia 2x/rok(pare zet),szczepienie raz na rok/kilkadziesiat zet,zabezpieczenie przed kleszczami-kilkadziesiąt zet rocznie...

Jeśli myślisz o wystawach to zgłoszenie psa jedna wystawa kosztuje 60-100 złotych plus dojazd,nocleg.

Jeśli nie masz doswiadzczenia w szkoleniu to pewnie bedziesz musiał pósc na szkolenie grupowe-300-400 złotych.

Pies czasem choruje ale na szczescie nie za często wiec te wydatki na weta pomijam.

Posted

Dziękuje za tak szczegółowe przedstawienie kosztorysu Natasza :) Bardzo mi to przybliżyło całą sprawkę. Myślałem że to będą większe koszty, tak jak tu czasami mi przedstawiano. Na reszte wiadomości odpiszę niestety dopiero w następny weekend, ponieważ mam teraz egzaminy. Pozdrawiam i do usłyszenia

Posted

Nie ze wszystkim co napisaliscie odnosnie husky sie zgodze Sama mam 2-letnia suczke Poczatkowo mieszkalam w centrum Poznania w wiezowcu i z psem chodzilam na dluzsze spacery jedynie na Cytadele i oczywiscie biegala swobodnie Nie wyobrazam sobie, zeby pies spedzal cale zycie na smyczy Zgadzam sie, ze psy tej rasy maja tendencje do wloczegostwa, ale nie przesadzajmy.... Pewne jest, ze dla poczatkujacej osoby duzym plusem tej rasy jest to, ze nie wykazuje agresji, czego nie powiedzialabym o dzisiejszych Onach "zrownowazonych inaczej" I husky i On potrzebuja duzo kontaktu z czlowiekiem, zastanow sie czy bedziesz miala odpowiednio duzo czasu

• 4 weeks later...