Guest Reyes Posted June 22, 2008 Posted June 22, 2008 Witam Spotkałam się wielokrotnie ze zwyczajem iż dobre konie po śmierci chowa się z rzędem ( uzdą, czasem siodłem). Czy ktoś praktykował to kiedyś w przypadku psów zaprzęgowych? U "Londona" (a on kiedyś był traperem) przeczytałam iż pozwolili psu który nie chciał biec obok zaprzęgu "dobiec do końca" a potem go dobili. Ale czy w go w tej uprzęży zakopano to nie wiem (w sumie nie wiem czy go w ogóle zakopano:evil_lol: ) . Co sądzicie o takim zwyczaju? Mnie się on bardzo podoba bo prawdziwy pies zaprzęgowy w szelkach czuje się najlepiej, tak samo prawdziwy koń kawaleryjski pod siodłem i to jest moim zdaniem ładne oddanie hołdu jego pracy. Tak samo gdy np. żołnierza chowa się w mundurze. Quote
ewaka Posted June 22, 2008 Posted June 22, 2008 tak, praktykuje się coś takiego, wielu moich znajomych maszerów pochowało swoje psy w ich szelkach. Ale to kwestia idywidualna, niektórzy zachowują osprzet po swoich wybitnych psach, bo a nuż przyniesie ona szczęscie jego następcom.... Quote
HUSKYTEAM Posted June 23, 2008 Posted June 23, 2008 pozwolili psu który nie chciał biec obok zaprzęgu "dobiec do końca" a potem go dobili W sumie ciekawe - jeżeli pies jest w stanie utrzymać tempo zaprzęgu, nawet bez obciążenia bo biegnąc na "luzaku", to dlaczego go dobijać? Chociaż może być tak, że w ekstremalnych warunkach nieco zmienia się punkt widzenia na sprawy związane ze zdrowiem i kondycją, a zatem pies nawet lekko niedomagający kwalifikował się do odstrzału, bo był tylko obciążeniem dla innych. Smutne... Quote
Guest Reyes Posted June 23, 2008 Posted June 23, 2008 [quote name='HUSKYTEAM']W sumie ciekawe - jeżeli pies jest w stanie utrzymać tempo zaprzęgu, nawet bez obciążenia bo biegnąc na "luzaku", to dlaczego go dobijać? Chociaż może być tak, że w ekstremalnych warunkach nieco zmienia się punkt widzenia na sprawy związane ze zdrowiem i kondycją, a zatem pies nawet lekko niedomagający kwalifikował się do odstrzału, bo był tylko obciążeniem dla innych. Smutne... Teraz tej książki nie mam w domu, ale chyba w "Zew krwi" to czytałam... Quote
zpr Posted June 23, 2008 Posted June 23, 2008 [quote name='HUSKYTEAM']Chyba nie ma takiej książki... ;)[/quote] :evil_lol::evil_lol::evil_lol::happy1: Quote
Guest Reyes Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 [quote name='HUSKYTEAM']Chyba nie ma takiej książki... ;)[/quote] Bogowie , literówka dyslektyka :eviltong: Quote
Recommended Posts