Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My wypijemy soczek za Hercie i jej nowa rodzinke:loveu:
Oby wszystkie psiaki trafiały do takich domkow:lol:
Rufusowa gratuluje powiekszenia rodzinki:diabloti:

Pozdrawiamy podwojnie:evil_lol:

Posted

o kurka..tu impreza a ja w pracy (łącze sie w bólu z Kasią;)) i do tego dogo muli straszliwie :roll:

dziekuje że przyszłyście świętować ze mną tę "nowinę" :evil_lol:

i uprzedzam Was, ze w przyszłym tygodniu nie będę się udzielać na forum :-(
czeka mnie pisanie pracy i liczę na Wasze kciuki ;)
to byłby rekord..napisać prace w tydzień...nierealne ale...będę sie starać ;)

Jutro sie ucze do ostatniego egzaminu wiec tez mnie tu nie będzie...chyba ze pojawie sie zeby wkleic fotki Kory :cool3: pani obiecała ze jutro wysle chyba ze baterii w aparacie brak...wtedy dłuzej poczekamy :cool1:
Kora rozwija się dobrze - wazy juz ponad 14 kg :p
ma lekką przepukline a poza tym wszystko dobrze :) rozrabia jak pijany zając i męczy koty :evil_lol:
Uchi poki co nie stanęły :cool1:

Posted

rufusowa napisał(a):

czeka mnie pisanie pracy i liczę na Wasze kciuki ;)
to byłby rekord..napisać prace w tydzień...nierealne ale...będę sie starać ;)

Uda sie:evil_lol: Ja ostanio pisałam prace przez weekend:evil_lol: Ale sie udalo, i juz mam o za soba. Teraz trzymam kciuki za Ciebie:diabloti:

Polamania dlugopisu lub/ i jezyka na egzaminie:evil_lol:

Posted

wow Kika :crazyeye: jesteś moim góru :evil_lol:

nie dziękuję za kciuki itp ;)

tak przy okazji mam do sprzedania kanapę
Legowiska.com Kanapa dla psa "L"- zielona - ROZPINANA - Internetowy sklep zoologiczny sklep4lapy.pl - Karmy i akcesoria dla psów, kotów i innych zwierząt domowych.

rozm. L, kolor ziemno zielony, rozpinana - NOWA
cena promocyjna - 66 zł :p (plus ew. koszty przesyłki)

przysłali mi nie taką jak chciałam i nie chce mi się odsyłać i kombinować :roll:

okazała się tez za duza dla Hery...musze jej M-kę zamówić no i miała być Meduza a dla Rufusa z firmy Legowiska.com a przysłali dwie jednakowe (rózniące sie tylko kolorem)

miłego dnia Ciotki - ja wracam do nauki :roll:

Posted

Rufusowa nie bierz ze mnie przykładu, ja poprostu robie wszystko na ostatnia chwile i dlatego pozniej musze poswiecic np. weekend na napisanie czegos, a to dlatego, ze mam tzw. noz na gardle:diabloti:
Ale taka juz jestem:roll:

Legowisko fajne:loveu:, ale u nas głownie sprawdza sie łozko:eviltong:
Haidi spi z nami lub na kanapie w malym pokoju:lol:
Na swoim legowisku jest tylko wtedy, gdy szykuje jedzonko w kuchni:razz:

• 2 weeks later...
Posted

Sylwia ja mam tak samo jesli chodzi o pisanie prac jakichkolwiek :evil_lol:

długo mnie nie było ale napisze w skrócie

w niedziele (tydzien temu) Hera dostała silnej reakcji alergicznej...na co?.... nie wiadomo...moze to było nowe posłanie a moze cos innego...
w nocy jechałam z nią do kliniki na Bemowo gdzie podali jej steryd... niestety nie była w stanie funkcjonować normalnie....jej stan był zbyt poważny...
Przy okazji ocierania sie o co sie da zaczęła jej sie babrać rana (głównie ropieć) no i w poniedziałek i wtorek biegałam od kliniki do aptek kupując coraz to nowe smarowidła i antybiotyki...
w poniedziałek jakby tego było mało Rufus miał trzy ataki ale juz wiem ze to było spowodowane pogodą bo w klinice była fala padaczkowców w tym samym czasie...
Hera zaczęła reagować alergią nawet na swoją karmę z jagnięciną wiec juz tydzień jej gotujemy rybe z ryzem ale wolałabym to zmienić, bo zle się po tym wypróżnia no i mam wrazenie ze trzeba by do tego dawać zestaw witamin...warzyw gotowanych nie lubi (na pewno marchewki)....poza tym schudła :-(
Nie wiem czy teraz jest sens eksperymentowac z karmami tym bardziej ze są drogie...
Hera jest teraz bielutka, ma mało zaczerwienień i teraz dopiero widzę ze ta karma też ją delikatnie uczulała a ja wzięłam to za normę, czyli ze widocznie tak musi być ze jest w pewnych miejsach zaczerwieniona....
Hera ma bardzo dużą skłonność do alergii i baardzo delikatną skórę.... a na brzuszku wręcz pergaminową

Będziemy ją testować na co jest uczulona a potem odczulać

Chyba nie musze dodawać, ze nie napisałam całej pracy? ;)

Posted

Szok:crazyeye:
To miałaś weekend, poprostu isc sie załamac:placz:

Warzywa mozesz sprobowac podawac starte na tarce. Może w ten sposob Herka się skusi:eviltong: A i tak trzeba dodatkowo dawac witaminy.

Ja kupiłam taki granulat marchewkowy w Krakwecie jak cos mi na pw swoj adres to Ci przesle troszke na sprobe:razz:
A co do karm dobrze jest kupic sobie gdzies na wage kilogram lub dwa i sprobowac. Ewentualnie próbki, ale nie zawsze sa dostepne. Dla mnie to bardzo wygodne, bo nie cierpie gotowac:p

Posted

masz racje z warzywami..mogę poprobować innymi metodami i rzeczywiscie przypomniałam sobie ze surowe warzywa jadła :evil_lol:

a jaką karme Haidi w tej chwili je?
(gdzies pisałas ale zapomniałam)

Coś niejasno napisałam - to nie był weekend tylko niestety poniedziałek i wtorek co kolidowało z pisaniem pracy :-(
w weekend całą sobotę i niedzielę spędzilismy na takim weekendowym kursie przedmałżeńskim, bo było męczące ale też bardzo ciekawe :p polecam - prowadzą Dominikanie :p

Posted

daję Brita z jagnięcina i ryżem...tak sie cieszyłam ze Rufus ma piękna sierść po niej ale widać Herze musze innej poszukac

na razie będziemy gotowac ale jak sie stan skóry nie pogorszy, to będę próbować karm, bo szczerze mówiąc z gotowaniem jest troche roboty i trzeba zawsze to uwzględniać w zakupach a tak sie kupuje worek i luz ;)

Posted

rufusowa napisał(a):
daję Brita z jagnięcina i ryżem...tak sie cieszyłam ze Rufus ma piękna sierść po niej ale widać Herze musze innej poszukac

na razie będziemy gotowac ale jak sie stan skóry nie pogorszy, to będę próbować karm, bo szczerze mówiąc z gotowaniem jest troche roboty i trzeba zawsze to uwzględniać w zakupach a tak sie kupuje worek i luz ;)

Ciotka odczekaj aż wszystko zniknie i próbuj powoli. Ja tak robiłam z Nerem i w razie co wiedziałam, że jak mu coś wyskoczyło, to na pewno od tego, co jadł ostatnio.
W sumie na jedzeniu gotowanym doszłam na co jest uczulony i przez kilka miesięcy jadł gotowane z rybą.
Acana z łososiem jakoś mu też nie służyła :p chociaż za tą cenę i pochłaniane ilości, żeby nie chudł to bym chyba na siłę wciskała :diabloti:

Posted

Rufusowa - do mnie nad morze przyjeżdża labka z alergia i je tylko właśnie ryż z rybą...tak zalecił jej wet dermatolog...

no ale jak byś gotowała to znowu musisz gotować dla obydwu! no ba jakby to było gdyby jedno dostawało suche...a drugie co innego?:cool3:

ja tak miałam kiedyś parę lat temu jak miałam onkę, ala jamniczkę i moją staruszkę...gotowałam...głównie kasze z czymś tam - no i moja onka miała non stop biegunki...wet kazał przestawić ją na suche - no to musiałam syskie tsy przestawić:p

Posted

[quote name='rufusowa']
a jaką karme Haidi w tej chwili je?(
Haidi je w tej chwili Orjena, wczesniej jedlismy Acane:loveu:
Raz sprobowalismy Chicope, ale jej średnio smakowało.
A je Orjena, bo ma sklonnosci do tycia, a na tej karmie podobno sie mniej przybiera na wadze:evil_lol: W sumie, to moze i racja powyzej 30 kg nigdy nie ważyla:eviltong:
Z Acany jest jakis rodzaj specjalny dla alergików o ile sie nie myle z łososiem.

Posted

an1a napisał(a):
Ciotka odczekaj aż wszystko zniknie i próbuj powoli. Ja tak robiłam z Nerem i w razie co wiedziałam, że jak mu coś wyskoczyło, to na pewno od tego, co jadł ostatnio.
W sumie na jedzeniu gotowanym doszłam na co jest uczulony i przez kilka miesięcy jadł gotowane z rybą.
Acana z łososiem jakoś mu też nie służyła :p chociaż za tą cenę i pochłaniane ilości, żeby nie chudł to bym chyba na siłę wciskała :diabloti:

no właśnie tak pomyslalam, zeby odczekac zeby było widac efekt jak cos będziemy próbować :razz:
Mówisz, ze Acana go uczulała?

andzia69 napisał(a):
Rufusowa - do mnie nad morze przyjeżdża labka z alergia i je tylko właśnie ryż z rybą...tak zalecił jej wet dermatolog...

no ale jak byś gotowała to znowu musisz gotować dla obydwu! no ba jakby to było gdyby jedno dostawało suche...a drugie co innego?:cool3:

ja tak miałam kiedyś parę lat temu jak miałam onkę, ala jamniczkę i moją staruszkę...gotowałam...głównie kasze z czymś tam - no i moja onka miała non stop biegunki...wet kazał przestawić ją na suche - no to musiałam syskie tsy przestawić:p

na razie jestem twarda i Rufus dostaje karme :evil_lol:
oczywiscie on musi wylizać do czysta miske Hery, bo ona zawsze cos zostawi (pojedyncze ziarna ryżu:evil_lol:)
Na szczęście po kastracji zje wszystko i w każdej ilości, wiec nie wybrzydza przy suchym ;)

kika22 napisał(a):
Haidi je w tej chwili Orjena, wczesniej jedlismy Acane:loveu:
Raz sprobowalismy Chicope, ale jej średnio smakowało.
A je Orjena, bo ma sklonnosci do tycia, a na tej karmie podobno sie mniej przybiera na wadze:evil_lol: W sumie, to moze i racja powyzej 30 kg nigdy nie ważyla:eviltong:
Z Acany jest jakis rodzaj specjalny dla alergików o ile sie nie myle z łososiem.

tez myślałam o Orjenie choc to drogie...no ale jesli sie okaze ze tylko to, to trudno ;)
Herze z kolei nie zaszkodzi 2-3 kg przytyc ;)

Posted

rufusowa napisał(a):
no właśnie tak pomyslalam, zeby odczekac zeby było widac efekt jak cos będziemy próbować :razz:
Mówisz, ze Acana go uczulała?

Uczulać nie uczulała, ale zasmradzał nam życie :evil_lol: Nie było super, a nawet dobrze, bo wchłaniał 15kg w miesiąc, smrodził strasznie, karma też śmierdziała... zostawiał po sobie na trawniku prawie szambo :roll: Teraz je 9kg, nie chudnie, trzyma wagę i jestem zadowolona :)

Posted

Cioteczko Rufusowa, ja daję Fiodorkowi Orijena 6 Fish, Eukanubę Dermatoza i Hills'a Z/D. Wszystkie trzy karmy oba psiaki chętnie jedzą :loveu:, ale Hill's z nich wszystkich na wszelkie problemy skórne jest najlepszy, ale cena OGROMNA :crazyeye:
Mogę Ci przesłać trochę każdej z tych karm (bo każdą mam w ilości kilkunastu kilogramów :evil_lol:), to zobaczysz, która bardziej Heruni służy.
Jak chcesz, to podaj mi adres na PW ;).

Posted

Nero je tylko 9 kg miesiecznie? :crazyeye:

to ja chyba złą karme kupuje....bo u mnie Hera worek 15 kg jadła sama w miesiąc a ona o połowe lzejsza niz Nero :evil_lol:
z Rufusem mają worek na dwa tygodnie...

Posted

rufusowa napisał(a):
Nero je tylko 9 kg miesiecznie? :crazyeye:

to ja chyba złą karme kupuje....bo u mnie Hera worek 15 kg jadła sama w miesiąc a ona o połowe lzejsza niz Nero :evil_lol:
z Rufusem mają worek na dwa tygodnie...

Nero ma worek 9kg na miesiąc... czasem ok. 3 tygodni. W zależności od aktywności ;)

Posted

agnieszka32 napisał(a):
Cioteczko Rufusowa, ja daję Fiodorkowi Orijena 6 Fish, Eukanubę Dermatoza i Hills'a Z/D. Wszystkie trzy karmy oba psiaki chętnie jedzą :loveu:, ale Hill's z nich wszystkich na wszelkie problemy skórne jest najlepszy, ale cena OGROMNA :crazyeye:
Mogę Ci przesłać trochę każdej z tych karm (bo każdą mam w ilości kilkunastu kilogramów :evil_lol:), to zobaczysz, która bardziej Heruni służy.
Jak chcesz, to podaj mi adres na PW ;).

ojej...dziekuję Agnieszko za taką propozycję ale nie chciałabym Cie narażać na bliskie spotkania z pocztą :evil_lol:
myślę, że odczekamy jeszcze trochę i będę próbować z karmami dla alergików... widziałam że Hills`a mieli w klinice w takich małych opakowaniach, wiec spróbuję :p

Posted

[SIZE=3][SIZE=4]APELUJĘ O POMOC DLA NAPALMA!!!
WŁAŚCICIEL PRZYTULISKA ZABAWIA SIĘ W WALKI PSÓW!!!
:angryy::angryy::angryy::angryy:

BŁAGAMY O SZYBKĄ POMOC, MAMY 3 DNI

BARDZO PROSZĘ POMÓŻ NAM WYCIĄGNĄĆ NAPALMA Z KOSZMARU, GDZIE SŁUŻY DO BARDZO ZŁYCH CELÓW...MAMY DLA NIEGO MIEJSCE W HOTELIKU, BRAKUJE PIENIĘDZY...CHOĆBY 10 ZŁ POMOŻE NAM URATOWAĆ NAPALMA, KTÓRY BYŁ ŚWIETNYM PSEM, WYCHOWANYM Z DZIEĆMI, TOLERUJĄCYM ZWIERZAKI A TERAZ ROBIĄ Z NIEGO ZABÓJCĘ!!!
to jego wątek:

okolice Piły/pręgusek AST Napalm.Poraniony w schronisku, pilnie DT !!Zdjęcia str23

Posted

Matko (chrzestna) :evil_lol: przy alergii, jeśli chodzi o gotowanie, to sprawdzają się ziemniaki :razz: są ogólnie polecane dla psów z alergią.

Posted

dziekuje Aniu z jedynką :eviltong::lol:

wczoraj szukałam karm dla Hery i już mam niezły mętlik w głowie ale rzeczywiscie myślę o tych z ziemniakami np. Acana Pacific i Taste of the Wild (ta druga niestety dostępna od 6,8 kg a chciałam małe ilości do spróbowania)

z kolei Bosh ma ryby i ziemniaki ale tez (nie wiedziec czemu) pszenicę :roll:

natomiast Orijen nie wiem czy ma ziemniaki czy cos innego, na pewno ma duzo ryb i białko aż 44% :p zabójcza jest też cena :diabloti:

zamowie małe ilosci tych karm (oprócz bosha) na krakvecie, bo będę zamawiać karmę dla Rufusa..i zobaczymy ;)

wypróbuję też purine pro plan salmon & rice, bo ryż Hera je i jest dobrze.... niestety karma ta ma rowniez pszenicę i kukurydzę takze moze jej nie podejść...Po prostu sporo osób polecało tę karmę, dlatego ją wypróbujemy

aaa i jeszcze chciałam zamowic niewielka ilość Best Choice Fish&Rice.. tylko sporo ma węglowodanów, bo aż 45%

Możesz Ciotka przypomnieć jaka karmę Ty kupujesz? i tę stronkę co przysyłają probki?

Posted

rufusowa napisał(a):

Możesz Ciotka przypomnieć jaka karmę Ty kupujesz? i tę stronkę co przysyłają probki?

http://www.e-karma.pl
U swojego po Acanie Salmon&Potato chciałam wypróbować właśnie Best Choice i Diamonda.
Najpierw Diamonda, bo wysyłali próbki i przy nim zostałam ;) Mają fajną obsługę i zawsze starają się pomagać. Jak ja spanikowałam, że go karma zaczęła uczulać po pół roku i do nich zadzwoniłam, oddzwonił szef i chyba ze 20 min mnie wypytywał co się zmieniło w otoczeniu Nera itp. :evil_lol:

(Best Choice też ma kukurydzę).

Posted

dzieki Ciotka - poszperam na stronce :p

wiem, ze Best choice ma kukurydzę - słyszałam ze tez niektore psy uczula... ja bardziej sie boje pszenicy, bo to ludzi czesto uczula