Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No więc jak sam tytuł mówi,pytanie brzmi :

W JAKIM WIEKU PSA NALEŻY ZACZĄĆ MU MYĆ ZĄBKI??????????????????

Jak ktos sie orientuje to prosze tez o przykładowe ceny passt, szczoteczek lub innych preparatów :wink:

Dzieki

• 2 weeks later...
Posted

no dzieki bartek za odpowiedz ale reszta to chyba śpi............eloo!!!!!!!!!!!!!!! Ja sie pytalam KIEDY MOGE ZACZĄC!!!!!!!!!!! Ludzie pomóżcie mi!!!!!!!!!!!!!!! Czemu nikt nie odpowiada???????

• 4 weeks later...
Posted

Jak dla mnie to nie jest aż tak istotne kiedy :o

Mleczaków w zasadzie nie ma po co myć bo i tak wypadną, ale jeśli będziesz je myć, albo przynajmniej szorować samą szczotką to łatwiej Ci będzie przyzwyczaić psa do mycia. Mojemu myłam od początku i teraz kocha mycie ząbków.

• 1 year later...
Posted

kiedy zaczac?-jak najszybcie. ze szczeniaczkiem najwiecej mozna zrobic. najpierw niech traktuje to jako zabawe, ale nie pozwalaj gryzc szczoteczki. na poczatku nie szoruj my tych zabeczkow, tylko wkladaj do pynia szczotke na chwile, potem coraz dluzej i dluzej, az zaczniesz myc zeby. na poczatku nagradzaj go smakolykiem-bedzie sobie dobrze kojarzyl. pozniej nagroda bedzie ewentualne wyczochranie i pochwala, bo najlepiej myc zeby wieczorem po ostatnim posilku.
i nie zgadzam sie, ze zebow mlecznych nie trzeba myc. to tak jak u dzieci, trzeba myc-przyzwyczajac od samego poczatku
pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Od małego !!! Jak nie nauczysz go że cos sie dzieje w pyszczku to jak dorośnie ...przepadło. Pozostanie wtedy jeżdzenie do veta , usypianie psa i zdejmowanie kamienia :(
A preparatów jest mnóstwo także dla maluszków -- wejdz np do Karuska :P

• 4 months later...
Posted

Zacznij myc zeby wtedy kiedy zobaczysz kamien lub nalot.
Cena szczoteczki ok 8,50 (zakladasz ja na palec), cena pasty 22 zl (ja mam STOMA-ŻEL jest bardzo dobra)

Posted

17papi napisał(a):
Zacznij myc zeby wtedy kiedy zobaczysz kamien lub nalot.

Wtedy to już za późno...
Psa trzeba będzie uśpić u lekarza i zdjąć kamień, a później dopiero działać w domu szczoteczką i pastą. Po co psu fundować narkozę, jak można zacząć czyszczenie zębów od małego? W przypadku szczeniaka trzeba tylko uważać, aby nie urazić delikatnych dziąseł zbyt mocnym naciskiem szczoteczki, bo szczeniak się zrazi.

• 3 weeks later...
Posted

Greven napisał(a):
W przypadku szczeniaka trzeba tylko uważać, aby nie urazić delikatnych dziąseł zbyt mocnym naciskiem szczoteczki, bo szczeniak się zrazi.

No ja mam ten problem u mojego malamuta. Czesto jak mu myje zabki, to zaczyanja mu krwawic dzisla, zwlaszcza nad klami. No i jak czesto myjecie zabki?

No i wcale nie tak wszystko starcone. Moje psy maja spory kamien, ale jak zaczelam myc to jest go znacznie mniej.

Posted

zakla napisał(a):
No ja mam ten problem u mojego malamuta. Czesto jak mu myje zabki, to zaczyanja mu krwawic dzisla, zwlaszcza nad klami.
To moze byc objawem zapalenia dziasel. Myj codziennie, a po kilku tygodniahch dziasla powinny przetac krwawic.

Posted

Zakla a czym myjesz zęby? Bo niektórzy korzystając ze zwykłych szczoteczek (do tego tych twardych) badzo czesto drażnią dziasła i wtedy zaczynają one krwawić

• 2 weeks later...
Posted

no a jak czesto nalezy myc zeby?? ja mam rocznego boksera ...czy codziennie jak ludziom??:crazyeye: no wlasnie ja swojemu poprzedniemu boksiowi mylam miekka szczotka dla ludzi i owocowa pasta, czy tak moze byc??

Posted

Według mojego weta-stomatologa, psom należy myć codziennie, tak jak ludziom. Szczoteczka jak najbardziej może być miękka ludzka, ale pasta powinna byc dla psów, bo te ludzkie nie są przeznaczone do tego, żeby je połykać.

Posted

a ja sie vetowi nie dziwię

mojemu ine czysciłam z tydzień, czy półtora...tak jakos wyszło...i zęby ma w kolorze nadmorskiej plazy :mad: pomimo, iz je suchą karme, dostaje kości i suchy chleb i teoretycznie powinien sobie ścierać kamień