Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 549
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ulaa UFO przywiozłaś do hotelu a nie psa ... Dziadzio nie z tej ziemi :diabloti:

ale o szczegóły to Yoriji pytajcie, ja u weta stałam i zrozumiałam tyle, Dziadzio = fenomen :evil_lol:

Posted

Borek był dzisiaj z vetem Rafałem w lecznicy. Został zaszczepiony, pobrano mu krew. Zostało zrobione zdjęcie RTG - boczne. Na zdjęciu są zmiany w kregosłupie ale nie są to zmiany związane z urazem mechanicznym - zwyrodnieniowe. Borek nie dał się odpowiednio ulożyć więc dostał narkozę ale nie taką pełną.
W hoteliku leżał sobie i odpoczywał o misce wody jedynie dziś.

Jutro będą wyniki badań. Vet Rafał sugeruje opiekę paliatywną. Jeżeli będzie coś boleć to przeciwbólowe. Niesterydowe leki, witamina B.
Jak będzie wiadomo co z morfologii wyjdzie to przedstawi jutro swoją propozycje co i ile.
No i można by Borkowi tylko życie bardziej wygodnym uczynić - staruszek z niego i tego się już nie da odkręcić.

Posted

Yorija zapomniała napisać o najwzniejszym

przy takich zmianach jakie ma Dziadzio
TO CUD ZE CHODZI SAM :cool3:
a to znaczy ze dziadzio mocno trzyma sie z Nami :loveu:

Posted

Czyli potwierdza się diagnoza naszej wet Gosi - zmiany zwyrodnieniowe, starość nie radość. Nie zapominajmy, że Dziadzio dostawał/dostaje leki. Gdy go zobaczyłyśmy pierwszy raz to faktycznie ledwo się ruszał...

Posted

hanek na te zmiany żadne leki by nie pomogły ... :shake:

psy w o wiele lepszym stanie kręgosłupa nie chodzą ! ucisk na rdzeń kręgowy to uniemożliwia, ale dziadziunia organizm wytworzył takie obejścia tego i tak wiele, ze jest to nieprawdopodobne ...

myśle ze jak wetka zobaczy zdjęcie rtg , to sama zrobi tak : :crazyeye:

ja niestety nie umiem tego opisać odpowiednio mimo ze biedny wet produkował sie z godzinę chyba

Posted

Pokochali dziadzia rowniez ALLEGROWICZE ktorym to dziadziu zawdziecza swoje dalsze zycie :loveu: a my w imieniu ratowania dziadzia klaniamy sie nisko dla: Zyrafka 00, mardo, rajvjur, kaczedupki, BROMBA_BA i Agretta, lacznie wplacili oni 135 zl. a w skarpecie jest: 540 zl. :loveu:

Posted

agamika napisał(a):
Yorija zapomniała napisać o najwzniejszym

przy takich zmianach jakie ma Dziadzio
TO CUD ZE CHODZI SAM :cool3: a to znaczy ze dziadzio mocno trzyma sie z Nami :loveu:

Czekałam aż się za to UFO wytlumaczysz. :evil_lol:

A kręgosłup Borka to poprostu fenomen. Vet się nie "produkował" tylko tłumaczył i to z pasją :-)
Padło nawet słowo defenestracja - takie wycięcie okienka w ... dysku żeby ucisk zmniejszyć poprzez wyciek przez to okienko.
A mnie nie wiem czemu się raczej z dekapitacją skojarzylo :oops: chyba myślałam o głowie człowieka który porzucił Borka.
No i zamierza zostawić sobie to zdjęcie.

A swoją drogą to przypomniała mi sie pewna kobyłka - Siwa - Feni - pracowała w rekreacji a potem wykupiła ją dziewczyna. Jak Siwa przestała pracować intensywnie to jej coś "puściło" i zczęła się psuć. I w badaniach wyszło że ma jakis problem z kręgoslupem - ale jej organizm poradził sobie podobnie jak u Borka. Na szyji wytworzył się mięsień, który jak by przejął rolę tego bolącego kregosłupa - amortyzował czy coś. No i mam nadzieję, że skoro to powtórzyłam to w miarę poprawnie.

Natura jest po prostu niesamowita. Może Borek jest właśnie pod tym względem fenomenalny. Sam sobie radzi.
No a kolejnym fenomenem będzie domek dla Borka

Posted

Ludzie są wspaniali:multi::multi: Kochany Boreczek ma już sporą sumkę w skarpecie :lol:
Cieszę się, że Dziadunio dzilenie się trzyma, już tak wiele cudów zdażyło się dla niego ... brakuje jeszcze jednego ...

Posted

Święty Franciszek nad Borkiem czuwa
coraz to nowe cuda podsuwa:crazyeye:
Może i jeszcze jeden cud sprawi
i dla staruszka domek postawi?:multi:
A wtedy Borek da ogłoszenie:cool1:
( a zrobi ono wielkie wrażenie):lol:
Za serce, opiekę i staranie
człowiekowi wynajmę mieszkanie:diabloti:

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Pokochali dziadzia rowniez ALLEGROWICZE ktorym to dziadziu zawdziecza swoje dalsze zycie :loveu: a my w imieniu ratowania dziadzia klaniamy sie nisko dla: Zyrafka 00, mardo, rajvjur, kaczedupki, BROMBA_BA i Agretta, lacznie wplacili oni 135 zl. a w skarpecie jest: 540 zl. :loveu:

Zyrafka00
marolo
Agretta

kupili cegiełki w aukcji Bobika

Posted

Morfologia krwi
MCV(ŚOK): 73,30
MCH(ŚMH): 22,10
MCHC(ŚSH): 30,10
Erytrocyty: 6,62 T/l
Hematokryt: 48,50 l/l
Hemoglobina: 14,60 mmol/l
Leukocyty: 11,40 G/l
Trombocyty: 262,00 G/l
Neutrofile pałeczkowate: 3,00
Neutrofile segmentowate: 56,00
Eozynofile: 2,00
Limfocyty: 28,00
Monocyty: 11,00
Biochemia krwi
ALT (GPT): 35,30 U/l 25(st.C)
AST(GOT): 45,30 U/l 25(st.C)
Kreatynina: 77,00 mmol/l
Mocznik: 4,90 mmol/l

Posted

To jeszcze prztoczę opis pana Doktora

"Olbrzymie zmiany rozrostowe po stronie ventralnej kręgosłupa, łączące wszystkie kręgi lędźwiowe i odcinka piersiowego kręgoslupa"

Ze słowa "olbrzymie" nasz miły Vet - a raczej Borka - (imię się bardzo spodobało :-)) - nie był zadowolony - jak gdyby nie oddawało tego jak chciał te zmiany określić.

Borek dostał książeczkę. Są w niej szczepienia na wszystko - wszystko - no przynajmniej na więcej niż wścieklizna.
A z leków rimadyl (ramadyl???) - mam amnezję - pół tabletki dziennie przez 10 dni i obserwacja. A do tego jedna witaminka B-Complex - znowu nie wiem jak się to pisze. Witaminki nie miałam - ale Pan Tomek powiedział, że ma. Tak więc jutro pewnie piguły Borek rano dostanie obie.
Ale dziś z chodzeniem trochę gorzej było. Ta pogoda...

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Yorija a co wet powiedzial na wyniki krwi :crazyeye:

Biochemia idealna - tu kolejne zdziwienie.
Reszta też ok z wyjatkiem monocytów - ich poziom wskazuje na stan zapalny z rozkładem tkanek. Może to być związane z kręgosłupem - to zarastanie - narastanie może po za "wartoscią dodaną" rówież ... jakby odejmować - rozkłądać tę nadmierną tkankę. Jakoś tak to było :-).