Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sędziował nas w kijowie, wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie. Ocenia dokładnie, obmacuje psa, male rasy ocenia na stoliku. Zwycięzców wybiera długo i dokładnie. Bardzo podobało mi sie jego sędziowanie, i chyba jeszcze do niego pojade ;)

Posted

Frytela napisał(a):
Sędziował nas w kijowie, wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie. Ocenia dokładnie, obmacuje psa, male rasy ocenia na stoliku. Zwycięzców wybiera długo i dokładnie. Bardzo podobało mi sie jego sędziowanie, i chyba jeszcze do niego pojade ;)

A nas kiedyś w Krakowie. Wrażenia mam zupełnie inne: szybkie sędziowanie.
Bardzo sympatyczny sędzia. Z jego sędziowania najbardziej zapamiętałam opis- był po niemiecku :roll: Ale to już nie wina sędziego...

Posted

Mojemu psu sędziował w Łodzi 2004. Opis jest dobry, zgadzam się z nim. Zawarł i ruch, sierść, głowę, proporcje, linia górna i dolna, kątowania. Sprawdzany dokładnie. Zwraca uwagę na charakter psa. Ale mój pies podobno(wg. sędziego) by wygrał gdyby nie jedna rzecz. Kiedy sprawdzał jądra to pies odskoczył, a potem kiedy sędzia wyciągnął do niego rękę to zrobił unik. Mój pies nigdy się tak nie zachowuje, zawsze pozwala się każdemu dokładnie wymacać i nic sobie z tego nie robi, a więc podczas sprawdzania jąder musiał zostać jakoś zadrapany, albo za włoski go sędzia pociągnął i potem już sie bał jego ręki. Nie chcę tu oceniać czy to było specjalnie czy nie, bo nie mam do tego prawa. Opisałam sytuację. Być może specjalnie bo pies, z którym miał wygrać mój pochodził z bardzo znanej hodowli, ale absolutnie nie chcę tu niczego sugerować bo nie wiem. Sędzia miał podobno jakiś sygnet wiec być może po prostu niechcący, zdarza się.
Gdyby ten moment wyciąć to sędziowanie mi się podobało, bez zarzutu.

Posted

Nas ocenial w szczeniakach w lodzi bardzo mily sedzia dokladny solidnie oglada i obmacuje psa polecam przy ty zawsze usmiechniety .Bardzo potobalo mi sie wyznaczanie przez niego lokat do konca trzymal w niepwnosci :):loveu:

Posted

Mi się podobało jego ocenianie, szkoda ze w krakowie nas nie ocenia ;)
Widać ze przykłada sie do oceniania, a nie robi tak jak wiele innych sedziów -od niechcenia.
Więc nie martw się bedzie dobrze:)

• 2 weeks later...
Posted

APPALACHIAN napisał(a):
Powiem tylko tyle, ze goraco NIE POLECAM.

a co sie nie spodobało w jego ocenianiu, bo wedlug mnie jest naprawde swietnym sedzia. przynajmniej w naszej grupie i rasie

Posted

Frytela napisał(a):
a co sie nie spodobało w jego ocenianiu, bo wedlug mnie jest naprawde swietnym sedzia. przynajmniej w naszej grupie i rasie

Pan Deutscher jest niewatpliwie bardzo milym sedzia, bardzo kulturalnym, eleganckim starszym Panem, uprzejmym i zawsze usmiechnietym, ale ma spore trudnosci z odroznieniem gatunku wlosa (przynajmniej w naszej grupie).
Przyznaje tytuly psom o nieprawidlowym miekkim lejecym wlosie i (o zgrozo!) strzyzonym na calej powierzchni ciala, co w malamutach jest absolutnie niedozowlone. Natomiast zdarzalo sie, ze psy o normalnym klasycznym wlosie uznawal za dlugowlose. Nie bardzo mi sie tez podoba przeciaganie do granic mozliwosci przyznania lokat i tytulow. Rozumiem, ze moze to robic "pod publicznosc", ale naprawde szczerze podziwiam psy, ktore wytrzymuja te probe stojac jak pomniki w pelnym sloncu, to znow biegajac, to znow stojac... i tak ceremonia przyznawania NP/SwR czy BOB potrafi sie przeciagnac do ok. 10 minut.

• 7 months later...
Posted

A co zrobi ten sędzia jeśli na ringu, w kl. championów, będzie tylko jedno zwierze i będzie to w ogóle jedyny przedstawiciel płci w rasie? Przyzna CWC czy nie? (założenie jest takie, że pies zasługuje na CWC :-)) Czy sędzia nie przyzna CWC, bo nie ma z czym porównać?