Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mamy poważny problem....

Mamy 3 miesięcznego labradora, wabi sie FADO:). od kilku dni po wyjsciu z mieszkania(mieszkamy w bloku) załatwia się na korytarzy, w holu, w windzie. co gorsze "grubszą sprawę" tez chce załatwić ale mu nie dajemy, na ręce i szybciorem na trawe. Wcześniej załatwiał sie normalnie, nagroda+ dobre slowo:)(dobrryyy piesek), wychodzi jakies 5 razy dzienie i za akzdym razem oddaje kilka razy mocz. W jego życiu nic sie nie zmieniło wieć nie wiem czemu taksie zachowuje.

W mieszkaniu kupy nie robi, juz sie nauczył,siku mu sie zdaża,ostatno nawet zdażyło sie ze zrobił pod siebie:(. leżał we wlasych sisukach.krzyczymy na niego, nie bijemy, wczesnij mozesie zdazało się ale delikatnie. jak zrobi coś źle mówmi glośno że : NIe wolno, i kiwamy palcem

jeszcze jedno ważne: wczesnij był wynoszony z mieszkania na rękach. od niedawna nasmyczy. myli hol z trawką?

Co radzicie?

Posted

Myślę, że właśnie tu jest ta zmiana-
DOM->na rączkach->miejsce docelowe
DOM->nie ma rączek, czyli jest to miejsce docelowe (według niego).

Hm.. Co ty wymyślić... Może jakbyś go dała na klatkę i smakołyczkiem wodziła do windy, potem w windzie siad, dajesz mu smakołyczki, szybko z windy i na dwór -> siusiu, pochwala, spacerek?
Uda się? Przy moim takie coś by na pewno przeszło :)

Posted

szuldek - wynosiłeś szczeniaczka na rękach, a nagle musi całą odległość pokonać na własnych łapkach... co z pewnością zajmuje więcej czasu, i szkrab zwyczajnie nie wytrzymuje ;)

Musisz wcześniej i częściej wyprowadzać szczeniaczka na spacer, po każdym posiłku, po zabawie, po przebudzeniu się i jeszcze w międzyczasie, kiedy widzisz że maluch kręci się szukając miejsca do załatwienia się. Pamiętaj o dużej porcji pochwał, kiedy załatwi się we właściwym miejsu :)

• 6 months later...
Posted

Dokladnie chodzi o to,ze wczesniej byl noszony na rekach w to miejsce gdzie sie zalatwial i nawet takie bodzce jak zimno w lapki-robic kupke mogly tu zadzialac,na korytarzu tez chlodniej;)moze sprobuj wczesniej wychodzic niz sie spodziewasz,ze bedzie potrzebowal wyjsc "za sprawa".Pozdrawiamy!

Posted

Myślę, że dobrze byłoby podczas drogi korytarz - trawa zająć uwagę psa, mówić do niego , zainteresować zabawką itp. Jak się skupi na czymś innym to nie zdąży się załatwić na korytarzu.

Posted

Mojej stokrotce to się zdarzało sporadycznie , ale ten mały ma dopiero trzy m-ce ! Pochwały i jeszcze raz pochwaly - wynosiłam do 4 m-cy a potem nie , ale - wychodzenie co kilka godzin lub jak zaczyna okazywać potrzeby ! Na dworze si lub koopa - pochwała , w domu - mówimy FE ! Nie krzyczymy ! Labrador intelektem przerasta inne pieski - zrozumie szybko !! Powodzenia! :lol::lol::lol::lol:

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

no jak tam sprawy na korytarzu? Czy juz na podowrku?
Moja Pirania (labka) jak byla mala tez miala takie problemy - rano miala prezent pod drzwiami... :evil_lol:
Ja wyjechalam z nia na kilka dni w obce miejsce - do Kazimierza Dolnego (tam bez problemu nocleg dla wlasciciela i psa sie znajdzie!!!). I tam - wbrew stereotypom - zaskoczyla o co chodzi - zadnego prezentu na wyjezdzie nie sprzatalam. A po poewrocie do domu tez juz problem zniknal. Pozniej czasem tylko zdazylo jej sie posiusiac, jak sie czegos przestraszyla, ale to sporadyczne wyjatki. Teraz jest ok.
Z Bazylem (lab pies) takich problemow nie mialam, bo przyjechal do mnie jak mial 6 miesiecy a problemy mila kolezanka ktora mi go dala!!!:diabloti: :evil_lol: :diabloti: :evil_lol: