szuldek Posted June 18, 2008 Posted June 18, 2008 Witam Mamy poważny problem.... Mamy 3 miesięcznego labradora, wabi sie FADO:). od kilku dni po wyjsciu z mieszkania(mieszkamy w bloku) załatwia się na korytarzy, w holu, w windzie. co gorsze "grubszą sprawę" tez chce załatwić ale mu nie dajemy, na ręce i szybciorem na trawe. Wcześniej załatwiał sie normalnie, nagroda+ dobre slowo:)(dobrryyy piesek), wychodzi jakies 5 razy dzienie i za akzdym razem oddaje kilka razy mocz. W jego życiu nic sie nie zmieniło wieć nie wiem czemu taksie zachowuje. W mieszkaniu kupy nie robi, juz sie nauczył,siku mu sie zdaża,ostatno nawet zdażyło sie ze zrobił pod siebie:(. leżał we wlasych sisukach.krzyczymy na niego, nie bijemy, wczesnij mozesie zdazało się ale delikatnie. jak zrobi coś źle mówmi glośno że : NIe wolno, i kiwamy palcem jeszcze jedno ważne: wczesnij był wynoszony z mieszkania na rękach. od niedawna nasmyczy. myli hol z trawką? Co radzicie? Quote
asiol Posted June 24, 2008 Posted June 24, 2008 Myślę, że właśnie tu jest ta zmiana- DOM->na rączkach->miejsce docelowe DOM->nie ma rączek, czyli jest to miejsce docelowe (według niego). Hm.. Co ty wymyślić... Może jakbyś go dała na klatkę i smakołyczkiem wodziła do windy, potem w windzie siad, dajesz mu smakołyczki, szybko z windy i na dwór -> siusiu, pochwala, spacerek? Uda się? Przy moim takie coś by na pewno przeszło :) Quote
Perfect_dog Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 szuldek - wynosiłeś szczeniaczka na rękach, a nagle musi całą odległość pokonać na własnych łapkach... co z pewnością zajmuje więcej czasu, i szkrab zwyczajnie nie wytrzymuje ;) Musisz wcześniej i częściej wyprowadzać szczeniaczka na spacer, po każdym posiłku, po zabawie, po przebudzeniu się i jeszcze w międzyczasie, kiedy widzisz że maluch kręci się szukając miejsca do załatwienia się. Pamiętaj o dużej porcji pochwał, kiedy załatwi się we właściwym miejsu :) Quote
martitaa Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Dokladnie chodzi o to,ze wczesniej byl noszony na rekach w to miejsce gdzie sie zalatwial i nawet takie bodzce jak zimno w lapki-robic kupke mogly tu zadzialac,na korytarzu tez chlodniej;)moze sprobuj wczesniej wychodzic niz sie spodziewasz,ze bedzie potrzebowal wyjsc "za sprawa".Pozdrawiamy! Quote
Iss Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Myślę, że dobrze byłoby podczas drogi korytarz - trawa zająć uwagę psa, mówić do niego , zainteresować zabawką itp. Jak się skupi na czymś innym to nie zdąży się załatwić na korytarzu. Quote
Dana i Muszkieterowie Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Mojej stokrotce to się zdarzało sporadycznie , ale ten mały ma dopiero trzy m-ce ! Pochwały i jeszcze raz pochwaly - wynosiłam do 4 m-cy a potem nie , ale - wychodzenie co kilka godzin lub jak zaczyna okazywać potrzeby ! Na dworze si lub koopa - pochwała , w domu - mówimy FE ! Nie krzyczymy ! Labrador intelektem przerasta inne pieski - zrozumie szybko !! Powodzenia! :lol::lol::lol::lol: Quote
martitaa Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 i jak tam?zmienilo sie cos?tez mysle,pochwaly,nagrody i czas.Czas,czas:)na pemno sie nauczy,to jeszcze brzdac mimo wszystko:)pozdrawiamy Quote
panbazyl Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 no jak tam sprawy na korytarzu? Czy juz na podowrku? Moja Pirania (labka) jak byla mala tez miala takie problemy - rano miala prezent pod drzwiami... :evil_lol: Ja wyjechalam z nia na kilka dni w obce miejsce - do Kazimierza Dolnego (tam bez problemu nocleg dla wlasciciela i psa sie znajdzie!!!). I tam - wbrew stereotypom - zaskoczyla o co chodzi - zadnego prezentu na wyjezdzie nie sprzatalam. A po poewrocie do domu tez juz problem zniknal. Pozniej czasem tylko zdazylo jej sie posiusiac, jak sie czegos przestraszyla, ale to sporadyczne wyjatki. Teraz jest ok. Z Bazylem (lab pies) takich problemow nie mialam, bo przyjechal do mnie jak mial 6 miesiecy a problemy mila kolezanka ktora mi go dala!!!:diabloti: :evil_lol: :diabloti: :evil_lol: Quote
Recommended Posts