slapcio Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Takie szczekanie u szczeniaka to objaw emocji, podniecenia - tak jak u człowieka smiech, krzyk itp. Nie sądzę, zeby miało to byc zachowanie agresywne. Pewnie w końcu obie strony oswoją się z nową sytuacją. Jesli chodzi o koty, to z mojego doświadczenia wynika że potrzeba 1. czasu 2. czasu 3. czasu ;-) np. moja Malwinka tez bardzo źle reaguje na wszelkie zmiany, dopiero po 2 miesiącach doszło do tego ze nie ucieka panicznie na widok psa szczekajacego za płotem. Co możesz zrobić? Pomysły mam 2: 1. jesli masz taką mozliwość, ograniczaj im bezposredni kontakt bez nadzoru - np poprzez zamykanie w osobnych pomieszczeniach. Niech sie slyszą, ale stykaja sie na razie wyłacznie pod Twoją kontrolą, tak zeby np Bubiszon nie miala okazji kota gonić i nie nauczyła sie że to fajna zabawa. 2. pracuj jak najwiecej z Bubą w krótkich (!), ciekawych sesjach z nagrodami - generalnie im wiecej z psem pracujesz tym łatwiej i chetniej sie uczy. Nagrody to np kawałeczek żarcia, zabawa itp. Im więcej bedziesz pracowac z Buba tym latwiej bedzie się jej skupić na Tobie, a nie rozproszeniach takich jak np koty. Staraj sie być od nich bardziej atrakcyjna. Nie próbuj przerywać szczekania krzykiem bo moze to potraktowac jako przyłaczenie sie do robienia hałasu i generalnie jeszcze bardziej sie nakręcić ;-) polecam przepis na nauke przestawania szczekania np stąd: http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/szczekanie.html Do tego standardowa nauka przychodzenia, siadania, leżenia itp powinna pomóc, bo dobre opanowanie tych podstawowych komend mozna wykorzystać do przerwania niepożądanych zachowań. 3mam kciuki za Wasze stadko ;-) Quote
lapisl Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Dzięki Slapcio Właśnie tak pracuję z Sari. Uczymy się ostatnio komend "siad" i chodź do mnie", "zostaw" Trzymam Sari na smyczy w domu, żebym miała nad nią większą kontrolę, tylko u mnie w pokoju ma swobodę. Ale wszystko do czasu, oczywiście. Muszę mieć pewność, że nie będzie zrywała się za kotami. Właśnie przed momentem kot stanął na jej drodze a Sari go oszczekała :shake: Wiem, że to kwestia czasu ale mimo wszystko łatwe to nie jest. Quote
slapcio Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Pozostaje Ci uzbroić się w cierpliwość. Dobrze, ze nie pozwalasz jej ćwiczyć sie w niepożądanych zachowaniach. Będzie dobrze, zobaczysz :) Jak juz zacznie lapać, to potem już z górki ;) Aaaa, przepraszam za używanie starego imienia - ja tam zapamietam Sari jako Bubiszona i już :evil_lol: Quote
lapisl Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Nie ma sprawy ;) Tym bardziej, ze to taki Bubiszon jest :evil_lol: Quote
t_kasiek Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 u mnie tez najpierw byl kot, a potem przyszla sunia....Tabi chciala sie bawic z kotka, ale ta nie wykazywala zainteresowania i akceptacji - pewnego dnia role odwrocily sie do tego stopnia, ze kotka zaczela drapac sunie....i to juz nie bylo fajne....potem jednak doszly do pewnej rownowagi i zyly jak "pies z kotem" - czasem spaly razem a czasem sie nawzajem pogonily :) Quote
lapisl Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 t_kasiek napisał(a):u mnie tez najpierw byl kot, a potem przyszla sunia....Tabi chciala sie bawic z kotka, ale ta nie wykazywala zainteresowania i akceptacji - pewnego dnia role odwrocily sie do tego stopnia, ze kotka zaczela drapac sunie....i to juz nie bylo fajne....potem jednak doszly do pewnej rownowagi i zyly jak "pies z kotem" - czasem spaly razem a czasem sie nawzajem pogonily :) A czy Ty jakoś wpływałaś na relacje między nimi, czy po prostu pozostawiłaś ich samych sobie Quote
lapisl Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Zmysł napisał(a):A ciekawe, co tam słychać u Boryska Właśnie co u Boryska i obiecane zdjęcia. Też jestem ciekawa. Poza tym czy jest szansa zobaczyć Wiercioszka i jego siostrzyczkę na zdjęciach w nowych domkach? Quote
Zmysł Posted July 9, 2008 Author Posted July 9, 2008 lapisl napisał(a):Właśnie co u Boryska i obiecane zdjęcia. Też jestem ciekawa. Poza tym czy jest szansa zobaczyć Wiercioszka i jego siostrzyczkę na zdjęciach w nowych domkach? Po moim powrocie(tj.21) będa zdjęcia wiercioszka Quote
t_kasiek Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 wiesz co.....jakos sie same dogadaly :) tylko jak kotka podrapala Tabi to na nia troszke krzyczalam (choc chyba nie powinnam) Quote
lapisl Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 t_kasiek napisał(a):wiesz co.....jakos sie same dogadaly :) tylko jak kotka podrapala Tabi to na nia troszke krzyczalam (choc chyba nie powinnam) czy zdjęcie z Avatarka w Twoim profilu to właśnie pociechy, o których wspominasz? Quote
Zmysł Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 lapisl napisał(a):czy zdjęcie z Avatarka w Twoim profilu to właśnie pociechy, o których wspominasz? pewnie tak jest;) Quote
Zmysł Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 Ja tylko chciałbym przypomnieć o trzech ślicznych szczeniorkach Quote
slapcio Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 hahaha cudnie... ten wzrok mówiący "co by tu jeszcze spsocić" :diabloti: proszę wytarmosić małą od ciotki ;) Quote
lapisl Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Pewnie, że wytarmoszę małą :lol: Powyżej zdjęcia z serii "gryzę wszystko ale najbardziej lubię gryźć człowieki" :evil_lol: Quote
anouk92 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Zmysł czy pozostałe psiaki mają ogłoszenia a zwłaszcza allegro? Quote
Zmysł Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 anouk92 napisał(a):Zmysł czy pozostałe psiaki mają ogłoszenia a zwłaszcza allegro? wydaje mi się, że mają. Tomcug robiła. Quote
Recommended Posts