Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 661
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Takie szczekanie u szczeniaka to objaw emocji, podniecenia - tak jak u człowieka smiech, krzyk itp. Nie sądzę, zeby miało to byc zachowanie agresywne.

Pewnie w końcu obie strony oswoją się z nową sytuacją. Jesli chodzi o koty, to z mojego doświadczenia wynika że potrzeba 1. czasu 2. czasu 3. czasu ;-) np. moja Malwinka tez bardzo źle reaguje na wszelkie zmiany, dopiero po 2 miesiącach doszło do tego ze nie ucieka panicznie na widok psa szczekajacego za płotem. Co możesz zrobić? Pomysły mam 2:
1. jesli masz taką mozliwość, ograniczaj im bezposredni kontakt bez nadzoru - np poprzez zamykanie w osobnych pomieszczeniach. Niech sie slyszą, ale stykaja sie na razie wyłacznie pod Twoją kontrolą, tak zeby np Bubiszon nie miala okazji kota gonić i nie nauczyła sie że to fajna zabawa.
2. pracuj jak najwiecej z Bubą w krótkich (!), ciekawych sesjach z nagrodami - generalnie im wiecej z psem pracujesz tym łatwiej i chetniej sie uczy. Nagrody to np kawałeczek żarcia, zabawa itp. Im więcej bedziesz pracowac z Buba tym latwiej bedzie się jej skupić na Tobie, a nie rozproszeniach takich jak np koty. Staraj sie być od nich bardziej atrakcyjna. Nie próbuj przerywać szczekania krzykiem bo moze to potraktowac jako przyłaczenie sie do robienia hałasu i generalnie jeszcze bardziej sie nakręcić ;-)
polecam przepis na nauke przestawania szczekania np stąd:
http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/szczekanie.html

Do tego standardowa nauka przychodzenia, siadania, leżenia itp powinna pomóc, bo dobre opanowanie tych podstawowych komend mozna wykorzystać do przerwania niepożądanych zachowań.
3mam kciuki za Wasze stadko ;-)

Posted

Dzięki Slapcio
Właśnie tak pracuję z Sari. Uczymy się ostatnio komend "siad" i chodź do mnie", "zostaw"
Trzymam Sari na smyczy w domu, żebym miała nad nią większą kontrolę, tylko u mnie w pokoju ma swobodę. Ale wszystko do czasu, oczywiście. Muszę mieć pewność, że nie będzie zrywała się za kotami.
Właśnie przed momentem kot stanął na jej drodze a Sari go oszczekała :shake:
Wiem, że to kwestia czasu ale mimo wszystko łatwe to nie jest.

Posted

Pozostaje Ci uzbroić się w cierpliwość. Dobrze, ze nie pozwalasz jej ćwiczyć sie w niepożądanych zachowaniach. Będzie dobrze, zobaczysz :) Jak juz zacznie lapać, to potem już z górki ;)

Aaaa, przepraszam za używanie starego imienia - ja tam zapamietam Sari jako Bubiszona i już :evil_lol:

Posted

u mnie tez najpierw byl kot, a potem przyszla sunia....Tabi chciala sie bawic z kotka, ale ta nie wykazywala zainteresowania i akceptacji - pewnego dnia role odwrocily sie do tego stopnia, ze kotka zaczela drapac sunie....i to juz nie bylo fajne....potem jednak doszly do pewnej rownowagi i zyly jak "pies z kotem" - czasem spaly razem a czasem sie nawzajem pogonily :)

Posted

t_kasiek napisał(a):
u mnie tez najpierw byl kot, a potem przyszla sunia....Tabi chciala sie bawic z kotka, ale ta nie wykazywala zainteresowania i akceptacji - pewnego dnia role odwrocily sie do tego stopnia, ze kotka zaczela drapac sunie....i to juz nie bylo fajne....potem jednak doszly do pewnej rownowagi i zyly jak "pies z kotem" - czasem spaly razem a czasem sie nawzajem pogonily :)

A czy Ty jakoś wpływałaś na relacje między nimi, czy po prostu pozostawiłaś ich samych sobie

Posted

Zmysł napisał(a):
A ciekawe, co tam słychać u Boryska

Właśnie co u Boryska i obiecane zdjęcia. Też jestem ciekawa.
Poza tym czy jest szansa zobaczyć Wiercioszka i jego siostrzyczkę na zdjęciach w nowych domkach?

Posted

lapisl napisał(a):
Właśnie co u Boryska i obiecane zdjęcia. Też jestem ciekawa.
Poza tym czy jest szansa zobaczyć Wiercioszka i jego siostrzyczkę na zdjęciach w nowych domkach?

Po moim powrocie(tj.21) będa zdjęcia wiercioszka

Posted

t_kasiek napisał(a):
wiesz co.....jakos sie same dogadaly :) tylko jak kotka podrapala Tabi to na nia troszke krzyczalam (choc chyba nie powinnam)

czy zdjęcie z Avatarka w Twoim profilu to właśnie pociechy, o których wspominasz?