Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 367
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Drogie koleżanki zdałem egzamin ??
prosze mnie i farona podrapać i pomiziać :)
od tygodnia koczujemy na działce więc jak twierdzi moja żona śmierdzimy podobnie, choć ja czasami kąpię się z domieszką mydła - ale widocznie mydło kiepskie

ps.
faron w trakcie zabawy lekko szczypie mnie zebami jak dobrze odczytuje to chce być alfa - dobrze rozumiem ten gest ??

Posted

Az lezka wzruszenia zakrecila mi sie w oku na widok tych zdiec:loveu:
Faraon chyba nie mogl lepiej trafic:multi:

muchol napisał(a):

ps.
faron w trakcie zabawy lekko szczypie mnie zebami jak dobrze odczytuje to chce być alfa - dobrze rozumiem ten gest ??

Daruje sobie wyklad na temat Teori Dominacji:evil_lol:

Psy maja rozne typy zabawy, sposob w jaki sie bawia zalezy glownie od tego czego sie nauczyly w szczeniectwie, nie wiadomo jakie dziecinstwo mial nasz bohater ale jesli w zabawie uzywa zebow z rozsadkiem raczej bawil sie w przeszlosci z ludzmi.
Wiele psow ktore nie mialy odpowiedniego kontaktu z ludzmi, ktore maja braki w socjalizacji sa malo delikatne, nie kontroluja sie i nie przywiazuja wiekszej wagi do sily z jaka gryza i nie ma to zwiazku z checia zdominowania wlasciciela. Psa trzeba nauczyc zabawy z czlowiekiem, pokazac na ile moze sobie pozwolic zeby nie sprawic nam bolu.
Dziwnie to zabrzmi ale ja ze swoimi psami sie gryze:evil_lol: i zapewniam ze zadnych problemow z dominacja nie mamy;)
Jesli niepodoba Ci sie taka forma zabawy jaka prezentuje Faraon, pokaz mu ze sobie tego nie zyczysz i zaoferuj jakas inna rozrywke:p

Posted

furciaczek - dziekuje bardzo życiowe spostrzeżenia - wole rady praktyczne niz teoretyzowanie na bazie mądrych książek

modliszka to ty wystawilaś farona na allegro ??
jesli tak to dziękuje bardzo za przyjaciela - jesli nie ty to podaj namiar komu dziekowac

z pewnoscia game boy mial tu duzy udzial

przepraszam za pomylki ale jak poprzednio stwierdzilem gubie sie w telefonach nickach i mailach

pozdro dla wszystkich

Posted

Zdjęcia - chętnie , chłopak z werwą , tylko jak mnie ciągle zaczepia to zdjęcia nie zrobię - teraz faron dostanie kawał mięsistej kości to będe mógł mu kilka fotek strzelić , a niebawem idziemy poznawać las - tam dopiero może jakieś zdjątka wyjdą

a teraz leniuchy idą spać - papa

Posted

Wyprawa udana lecz bez fot. poganiał chwilę za kijem , wynurzał się w jeziorze , troche połaziliśmy i do domu - faron zaczyna się rozkręcać - do tej pory stateczny a od niedawna dynamiczny , teraz już widać radość w jedgo zachowaniu , niestety widać że poprzedni właściciel go zastraszył pies czuje się niepewnie przy wszystkich głośniejszych dzwiękach / była wichura to i drzewa szumiały a biedna psina pod przyczepę campingową .
po sąsiedzku poszliśmy na randkę z bernardynką ale faronidło troche zestrachał się ogon pod siebie i zero zalotów po paru minutach nieco nabral odwagi i się piesy obszczekały , na razie nici z kumplostwa - może za jakiś czas.
Za oknem burza to faflun przykleił się do mojej nogi i leży a ja klepie w klawiaturę

opowieści ciąg dalszy nastąpi ( oczywiście jeśli ktoś będzie chciał to czytać )

:)

Posted

[quote name='muchol']Wyprawa udana lecz bez fot. poganiał chwilę za kijem , wynurzał się w jeziorze , troche połaziliśmy i do domu - faron zaczyna się rozkręcać - do tej pory stateczny a od niedawna dynamiczny , teraz już widać radość w jedgo zachowaniu , niestety widać że poprzedni właściciel go zastraszył pies czuje się niepewnie przy wszystkich głośniejszych dzwiękach / była wichura to i drzewa szumiały a biedna psina pod przyczepę campingową .
po sąsiedzku poszliśmy na randkę z bernardynką ale faronidło troche zestrachał się ogon pod siebie i zero zalotów po paru minutach nieco nabral odwagi i się piesy obszczekały , na razie nici z kumplostwa - może za jakiś czas.
Za oknem burza to faflun przykleił się do mojej nogi i leży a ja klepie w klawiaturę

opowieści ciąg dalszy nastąpi ( oczywiście jeśli ktoś będzie chciał to czytać )

:)

oj burze , wichury i inne atrakcje ....z psem na kolankach lub pod biurkiem przeżyłam z moim śp boxiem gigantem .... bał się srasznie :roll:....co do bernardynki .... moze uznał ze skoro to jej terytorium to raczej nie ma co szaleć ;)

Posted

Muchol- takie opowieści-to miód na serca wszystkich,którzy wierzą w sens adopcj!!!W twoich opowieściach przebija nuta ogromnego serca i miłości do zwierzaka- tak !!!!!!!- nie miej wątpliwości!!!!- chcemy czytać!!!!!!- i to jak najczęściej!!!-fotki-jak pewnie już wiesz-też wyczekiwane!!!Nic tak oka nie cieszy jak zadowolony dobrze się mający zwierzak,tymbardziej ten,który uniknął zagłady.
Pozdrawiamy serdecznie-Ela z Szonem i kicią perską Amandą.

Ps.-mam już ponad 5-letnie doświadczenie z cc-jeśli byś miał jakieś pytania odnośnie rasy i wychowania-to chętnie się podzielę.

Posted

furciaczek prosił o sprawozdanie - nie wiem gdzie publikować więc skrót w następnym poście - albo go gdzieś przeklejcie , albo mnie wyedukujcie gdzie go wstawić

cdn..

ps. ciekawe forum - dobrze się czuję w tak icznym "babskim :) towarzystwie heheheh

Posted

[quote name='muchol']furciaczek prosił o sprawozdanie - nie wiem gdzie publikować więc skrót w następnym poście - albo go gdzieś przeklejcie , albo mnie wyedukujcie gdzie go wstawić

cdn..

ps. ciekawe forum - dobrze się czuję w tak icznym "babskim :) towarzystwie heheheh

ja myślę że sprawozdanie tutaj ;) w razie czego Funciakowa :evil_lol: przerzuci na Molosy :p

Posted

2:10:24Witam serdecznie, Gosia z tej strony (furciaczek z forum)

2:10:58Caly czas siedze i pracuje nad strona adopcyjna cc w zwiazku z czym mam ogromna prozbe

2:12:36Bardzo zalezy mi na dziele "w nowym domu" gdzie chcialabym umiescic historie "naszych" psiakow ktore mialy to szczescie i trafily do nowych wlascicieli... wielu ludzi obawia sie adopcji doroslego cane corso i trzeba im pokazac ze nie taki diabel straszny jak go maluja [2:13:50Czy moglabym prosic o kilka slow na temat waszych poczatkow, problemach i radoscich...

2:14:18naturalnie nie pali sie i gdy tylko bedziesz mial chwilke czasu i checi

2:16:04[COLOR=#000000]No i jeszcze raz gratuluje tak wspanialego przyjaciela i dziekuje z calego serca ze dales mu szanse na normalne zycie W razie jakichkolwiek problemow pisz nawet w srodku nocy... studiuje psychologie zwierzeca, specjalizacja naturalnie psy wiec moze bede mogla pomoc czy odpowiedziec na dreczace pytania. Pozdrawiam serdecznie

No to odpowiedziałem :

22:32:05 witam Cię,

[22:33:16jasne bardzo chętnie pomogę - dlatego dosyć dużo staram się napisać na forum. chętnie popiszę również gdzie indziej aby przekonać ludzi do ratowania psów ze schronu

22:35:44oczywiście i ja miałem wątpliwości decydując się na dorosłego /w miarę / a dodatkowo dużego psa o mordzie kilera - moja żona po tygodniu znajomości z faronem zaczyna chyba wierzyć w moją intuicję . ja specjalnie przed zabraniem farona przejechałem 500km żeby mu spojżeć w oczy - uważam że zarówno u ludzi jak tym bardziej a może tak samo u zwięrząt oczy zdradzają charakter danego osobnika

22:39:51po tygodniu co powtarzam znajomości uważam że faron jest "groźny" trzeba uważać na jego zapędy przytulaka - przewruci człowieka /swojego oczywiście/ aby tylko go wymiział , wygląd ma zdecydowanie grożny co na szczęście odstrasza ludzkich intruzów ale i niestety przyciąga zwykłych prostych idiotów a nie psiarzy którzy futrzaka darzą sercem to bolesne.

22:42:03mnie kupił swoim zachowaniem po godzinie wspólnej podróży i przygodzie która mu sie przytrafiła w bagażniku /zabrudził go z przedniego otworu gębowego , no i poszło też tyłem / przepraszam za tak obrazowy opis - ale jak patrzyłem wtedy w jego ślepia to widać było jak jest psisku przykro

[22:43:01ja dodatkowo czuję się dumny bo wybrał mne na swojego właściciela - to łechcze próżność ale i zobowiązuje

[22:45:18nasi znajomi też nas przestrzegali przed dorosłym psem - przy fakcie że mamy 2 letniego synka - moje zdanie jest takie : na razie ani pies nie interesuje się dzieckiem bo mu to znacznie ograniczamy , ani dziecko nie interesuje sie psem bo się boi dużych psów - podsumowując uważam że nie ma groźnych psów dla dzieci tylko są nieodpowiedzialni rodzice ot tyle

22:50:42podsumowując : ile dajesz psu tyle dostajesz - ja czuję się z faronem w pełni bezpiecznie - nawet zbyt bezpiecznie bo wszystkich znajomych uprzedzam aby poczekali aż ja wyciągnę rekę pierwszy na powitanie /bo się psina rwie do obrony Pana / lecz podkreślam to nie jest moim zdaniem przejaw agresji a raczej serca które on jest gotów oddać

[22:53:25miałem parę psów w życiu - od paru lat marzyłem o psie ale nie było odpowiednich warunków , może i chęci na dodatkowy obowiązek, JESTEM PRZEKONANY - TO BYŁA SŁUSZNA DECYZJA - a faron i jego cechy bardzo pozytywnie mnie zaskakują

22:54:19PODSUMOWUJĄC : zacytuj moją wypowiedź na forum albo podeślij linka - sam chętnie wszystko opowiem
]
22:55:19a jak ktoś chce poobserwować farona to oczywiście w miarę możliwości robię zdjęcia , a i wszystkich normalnych zapraszam do odwiedzin

22:56:23pozdrawiam