Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No więc tak:

Gaja ma cieczkę. I trzeci raz (bo to jej trzecia cieczka) obserwuję w domu dość ciekawe, czy też dziwne zachowanie moich sukałek.

Gaja podrywa Sabę. :o Podchodzi do niej z ogonem postawionym na sztorc, lub na bok i z oponką gotową do boju :wink: A Saba, często reaguje na podrywy i wskakuje na Gajkę, zupełnie jak pies... ona ją dosłownie gwałci :o :lol: Gaja wprawdzie bardzo rzadko stoi nieruchomo. Przeważnie traktuje to jako super zabawę i zaczynają się wspólne przepychanki, podskoki, podgryzanie się. Potem trochę spokoju... i na nowo Gaja maszeruje z podniesionym ogonem :lol:

Czy ja mam normalne suki? :lol:

A tak na serio: Czy ktoś z Was, kto ma w domu dwie suczki, spotkał się z takim zachowaniem? Czy to normalne?

Posted

Aza tak czasem robiła z innymi dojrzałymi sukami na przerwach na szkoleniu, o ile jej na to pozwalały, ale one nie miały wówczas dużo wspólnego z cieczką. Ja również tego nie rozumiem i też chętnie posłucham zdania innych.

A potencjalnych, nachalnych zalotników to ona odpędza wściekle szczekając :o . Co to może być?

Posted

Masz jak najbardziej normalne suczki :) W psim (wilczym) tylko jedna suka ma prawo do rozmnażania. Jeśli inna suka ma cieczkę i jest gotowa do krycia dominująca samica "przypomina" w ten sposób o swojej wyższej pozycji w stadzie. Uświadamia w ten sposób niższej rangą suce że nie ma ona prawa do samca. Chyba o to tu właśnie chodzi ;)

Posted

czyli to może być sprawa dominacji..mimo braku cieczki?

Wiem, że nasz przypadek (:wink:) odbiega trochę od psów Katerinas, więc może to coś innego? No bo dlaczego wobec tego inne suki tego nie robią?

Posted

Anulka

Może i tak :hmmmm: To wyjaśniałoby zachowanie Saby (ujeżdżającej Gajkę :wink:).

Ale zachowanie Gajki? Podrywanie Saby? Podchodzenie do niej z ogonem na sztorc, zaczepianie, nadstawianie się doopskiem? Przeca tu baba podrywa babę :o :lol:

Posted

:lol: :lol:

a co byscie powiedzieli na to jak ze jedna suczka 14 miesiecy wielkosci jamnika ,bez cieczki ,chetnie probuje 'gwalcic' duza 57 cm,2,5 letnia suczek tez bez cieczki, jak i rowniez robi to z z rowiesnikiem goldi ,samcem??? Jak ja sasiadka dostala to dlugo zastanawialysmy sie czy to jest naprawde suczka :P :P Acha i ta mala suczka jak siusia to podnosi lapke i robi tak czesto jak psy. :cry:

Pozdrawiam Isa

Posted

isacz zachowania kopulacyjne w stosunku do psa tej samej płci lub płci różnej nie związanej z okresem godowym, jest po prostu zachowaniem dominacyjnym. Także ta jamniczka, ma bardzo silny instynkt dominacyjny i to pokazuje, a że mała to cóż, w psim świecie wzrost znaczenia nie ma :wink:

Kati twoje sucze chyba zachowują się jak najbardziej normalnie.

Kiedy moja Saba ma cieczke w ten sam sposób jak Gajka podrywa ............... mnie :o

TZ-ta nie rusza, a przeca to facet. :roll:

A jak Gajka reaguje w tym okresie na obce sobie suki? Bo moja chce delikwentki skonsumować :-?

Posted

@pika- jak sie jej dominacja ma do tego ze moja wieksza suczka ja wychowuje , jest np. przez nia zaraz karcona jak tylko ja sie wola ,a ona nie slucha , i wtedy ta mala 'czolga sie' i odwraca na plecy? Co czesto sie przy igraszkach tez zdaza.

Isa

Posted

Isacz, nie mówiłaś o innych jej zachowaniach, ale o tych konkretnych :wink:

Poza tym ona ma dopiero 14 mieś. :wink: i chyba próbuje co jej wolno a co nie. :wink:

To, ze duża suka ja wychowuje, wcale nie oznacza, że kiedyś ta suka się tej jamniczce nie podporządkuje :D

Poza tym próby dominacji w stosunku do innego psa nie można porównywać do poddanie się człowiekowi.

Pies uważany za Alfę w stadzie psów, podporządkuje się człowiekowi, z większym lub mniejszym wysiłkiem ze strony człowieka oczywiście. :wink:

Posted
(...)

Acha i ta mala suczka jak siusia to podnosi lapke i robi tak czesto jak psy. :cry: Pozdrawiam Isa

U nas robi tak Saba :)
Kati twoje sucze chyba zachowują się jak najbardziej normalnie. Kiedy moja Saba ma cieczke w ten sam sposób jak Gajka podrywa ............... mnie :o TZ-ta nie rusza, a przeca to facet.
:lol: :lol: To masz zabawnie :lol: A TZ nie czuje się zazdrosny? :wink:
A jak Gajka reaguje w tym okresie na obce sobie suki? Bo moja chce delikwentki skonsumować
Takie zachowanie miała Saba jak jeszcze miała cieczki :wink: Gajka na szczęście nie chce nikogo konsumować, raczej bawić się, gonić, przy okazji podszczypać doopsko :lol:
Posted
Kati twoje sucze chyba zachowują się jak najbardziej normalnie. Kiedy moja Saba ma cieczke w ten sam sposób jak Gajka podrywa ............... mnie :o TZ-ta nie rusza, a przeca to facet.
:lol: :lol: To masz zabawnie :lol: A TZ nie czuje się zazdrosny? :wink:

Tiaaa jest, :roll: że to jego nie podrywa :lol:

A jak Gajka reaguje w tym okresie na obce sobie suki? Bo moja chce delikwentki skonsumować
Takie zachowanie miała Saba jak jeszcze miała cieczki :wink:

Czyli Saba jest suka dominującą a Gajka o tym wie :wink:

Jest to chęć wyeliminowania konkurencji :lol:

I powiedz mnie, czy to wszystkie Saby tak mają ? :roll: I czy poza cieczką też była agresywna do innych suczek jeśli tak, to czy jej teraz przeszło. :roll:

Posted
Czyli Saba jest suka dominującą a Gajka o tym wie :wink:

Jest to chęć wyeliminowania konkurencji :lol:

I powiedz mnie, czy to wszystkie Saby tak mają ? :roll: I czy poza cieczką też była agresywna do innych suczek jeśli tak, to czy jej teraz przeszło. :roll:

Wiesz, Saba bardzo się zmieniła na przełomie tych lat, odkąd jest u nas. Na początku każda suka to był totalny wróg. Warkot z gardzioła, jeżenie się, normalnie furia :roll: Czy miała cieczkę czy nie, każdą sukę chciała zjeść :roll: (i niech się nikt nie dziwi, że swego czasu widząc kogoś z psem pytałam się czy to suka czy pies :roll: )

Z czasem jak pojawiła się Gaja, to zachowanie złagodniało.

Ale największy przełom nastąpił po sterylizacji.

Saba bardzo odmłodniała i jeszcze bardziej złagodniała. Czasami śmiejemy się z Markiem, że zachowuje się jak szczeniak :lol: Na spacerach często piszczy do innych psiaków, macha ogonkiem, chce się pobawić. Owszem zdarza się jeszcze, że warknie na jakiegoś psa, ale jest to o niebo rzadziej niż te trzy lata temu i nie ma już takiej furii.

Wygląda to raczej tak, jakby chciała obcego psiaka ustawić, mówiąc: "Słuchaj, ja tu jestem starsza, mądrzejsza, ma być tak jak ja chce, jak ja mówię" :lol:

A teraz jak Gaja ma cieczkę to już całkiem "bąbelki" jej to głowy uderzyły. :lol:

Saba w ogóle jest dominantką. I tak, Gaja wiem o tym :wink: Saba sika z nogą do góry jak pies :lol: Jeśli Gaja zrobi siusiu, zaraz leci poprawić po niej :wink: Musi być zawsze pierwsza, mrucząc sobie pod nosem :wink:

Posted

Kati dzieki za informcje. :D

Moja też jest dominująca i menda nieprawdopodobna, a mam w planach też jej zrobić „:kuku” :wink: i bardzo mnie interesuje kwestia konkretnych zmian charakterologicznych :roll: ,a nie gdybania :wink:

Tym bardziej, ze u suk to podbno różnie z tym bywa :-?

Posted

Katerinas, u moich znajomych (teraz są tam tylko 2 suki) jest podobnie jak u Ciebie- starsza (podnosząca nogę przy sikaniu itd) "gwałci" podstawiającą się do niej w czasie cieczki młodszą. Jak my przychodzimy w czasie jej cieczki, to moją Małą też namolnie podrywa (i czasem jej się udaje ;) ). Za to u nas jest inaczej, moje suczyska generalnie mają hierarchie, dominacje i inne takie głęboko pod ogonami (a przynajmniej tego wszystkiego nie okazują "książkowo", można się pewnych rzeczy domyślać) i w czasie cieczki podrywają tylko okoliczne samce ;)

Posted
Kati dzieki za informcje. :D

Moja też jest dominująca i menda nieprawdopodobna, a mam w planach też jej zrobić „:kuku” :wink: i bardzo mnie interesuje kwestia konkretnych zmian charakterologicznych :roll: ,a nie gdybania :wink:

(...)

Ależ proszę bardzo :D
(...)

Tym bardziej, ze u suk to podbno różnie z tym bywa :-?

No wiem. Słyszałam, czytałam, i powiem Ci że też bardzo się tego obawiałam, bo nie chciałam aby ze złej Saby zrobiła mi się jeszcze bardziej zła :roll: Na szczęście u nas "kuku" wyszło na zdrowie nie tylko fizycznie :wink:

Pika - będziesz kiedyś przejeżdżać przez wiochę pod tytułem Izabelin (w Kampinosie) to zajrzyj do nas. Zobaczysz sobie Sabcie na żywo :wink:

Posted
(...)

Za to u nas jest inaczej, moje suczyska generalnie mają hierarchie, dominacje i inne takie głęboko pod ogonami (a przynajmniej tego wszystkiego nie okazują "książkowo", można się pewnych rzeczy domyślać) i w czasie cieczki podrywają tylko okoliczne samce ;)

No to mają prawidłową orientację seksualną :wink: A okoliczne samce mają radochę :wink:
Posted
Pika - będziesz kiedyś przejeżdżać przez wiochę pod tytułem Izabelin (w Kampinosie) to zajrzyj do nas. Zobaczysz sobie Sabcie na żywo :wink:

Przejeżdżać to nie będę, ale wpaść mogę :lol: Oczywiście bez mojej Sabci bo wtedy którejś na pewno by się stało kuku :lol:

Ty zresztą tez możesz zajrzeć do mnie zobaczyć moja Sabcię na żywo, tym bardziej, ze jak jedziesz „na Warszawę” to przez Bielany Ci po drodze nawet będzie :lol:

A jak na razie to do soboty u Bea100 :drinking: :drinking: :drinking:

Posted
Przejeżdżać to nie będę, ale wpaść mogę :lol: Oczywiście bez mojej Sabci bo wtedy którejś na pewno by się stało kuku :lol:

Ty zresztą tez możesz zajrzeć do mnie zobaczyć moja Sabcię na żywo, tym bardziej, ze jak jedziesz „na Warszawę” to przez Bielany Ci po drodze nawet będzie :lol:

(...)

Trzeba by się kiedyś na spacerek umówić :wink: My do Wawy jeździmy na spacerki w soboty i niedziele :D
(...) A jak na razie to do soboty u Bea100 :drinking: :drinking: :drinking:
Nooo.... :angel: już się doczekać nie mogę :drinking:
Posted
Trzeba by się kiedyś na spacerek umówić :wink: My do Wawy jeździmy na spacerki w soboty i niedziele :D

Z suczami na ten spacerek? :o Chcesz, żeby któraś twoja, albo moja życie straciła? :o

Posted

Katerinas ;) czy ja wiem? ale być może- Małą po cieczce przez miesiąc tak psy goni, że aż "pióra lecą" ;) cóż- złamane serce... ;)

a z Izabelina to nasz Guapa pochodzi :) :) :)

Posted
Z suczami na ten spacerek? :o Chcesz, żeby któraś twoja, albo moja życie straciła? :o eee ... No bez przesady. :wink: Spotkać by się można było :D Moja Sabcia będzie na smyczce :wink:
Katerinas ;) czy ja wiem? ale być może- Małą po cieczce przez miesiąc tak psy goni, że aż "pióra lecą" ;) cóż- złamane serce... ;) (...)
To i kondycja dobra :wink:
(...)

a z Izabelina to nasz Guapa pochodzi :) :) :)

Guapa? Nie znam ... A jakiego ma piecha? :)
Posted
Z suczami na ten spacerek? :o Chcesz, żeby któraś twoja, albo moja życie straciła? :o
eee ... No bez przesady. :wink: Spotkać by się można było :D Moja Sabcia będzie na smyczce :wink:

A wiesz, jakby obie na smyczce były to nawet niezły pomysł :hmmmm:

Bym swojej szkołę dała :evilbat: za twoim pozwoleniem przetrenowania maupy na Twojej suce :wink:

Posted

Katerinas ;) Guapa to sucz ;) mieszka u mojej mamy, ale jest w dużym stopniu moja (ona przynajmniej tak uważa), bo to ja ją wychowywałam, a ciężko było... Tak wyglądała jak była sceniakiem:

guapa_m.jpg

wzięliśmy ją od starszego pana, który mówił, że jest weterynarzem z Izabelina, ale w tego weterynarza jakoś mu nie wierzę... :roll:

Posted

Bym swojej szkołę dała :evilbat: za twoim pozwoleniem przetrenowania maupy na Twojej suce :wink:

No :D Prze bardzo :D Trzeba tylko jakąś datę ustalić i miejsce :wink:
Katerinas ;) Guapa to sucz ;)
ło matko :wink: Co dogomania z człowieka robi :lol: A ja myślałam że to nick jakowyś :lol:
guapa_m.jpg

wzięliśmy ją od starszego pana, który mówił, że jest weterynarzem z Izabelina, ale w tego weterynarza jakoś mu nie wierzę... :roll:

Fajna :D

Co do wetów w Izabelinie, to nie znam :roll: Wolę chyba nie ryzykować :roll:

Posted

No :D Prze bardzo :D Trzeba tylko jakąś datę ustalić i miejsce :wink:

Data? - sobota/niedziela Miejsce ? - :hmmmm: forty Bema?

Jak bedzie samochodem to możecie zostawic u mnie pod blokiem a na Forty na piechotę. :wink: Pogadamy U Beaty :lol:

Może Twoja spuści mojej wpier**** jakby się za bardzo rzucała :-?

Ja swojej to na wszelki wypadek to skórzany namordnik założe :roll:

Tylko kurka, gdzie ja go mam ? :oops: