Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 706
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ooooo to ciekawe, ciekawe ... No cóż fajnie, że wiedzą jaka rasa o której będzie sędziowana wg planu sędziowania jak jeszcze go nie ma. Ciekawe, nawet bardzo ... I w innych kwestiach również.

Posted

Atik napisał(a):
Ooooo to ciekawe, ciekawe ... No cóż fajnie, że wiedzą jaka rasa o której będzie sędziowana wg planu sędziowania jak jeszcze go nie ma. Ciekawe, nawet bardzo ... I w innych kwestiach również.

Nie trzeba robić z tego afery... Napisałam to co się dowiedziałam od paru osób. Nigdy nie wystawiałam psa, wiec cała procedura mnie nie interesowała. Wystarczyło napisać, ze nic do konca nie wiadomo :roll:
I jest to TYLKO jedna rasa, nie kilka.

Posted

Zuza i Noddy napisał(a):
A ja mam pytanko czy ktoś mógłby pożyczyć psiaka na MP w sobotę?

o której zaczyna sie MP? wystawiam w sobote basenji i pinczerke- pierwsza klasa młodziezy (debiut na hali), druga posrednia- ma juz troche wystaw na koncie- jak Ci którys futrzak pasuje ( a mi godzina :p ) pisz na pw;)

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Nie chce mi się wysłać zgłoszenie na maila który jest podany, jest jakiś inny?
Na stronie oddziału jest napisane :
"!!! zgłoszenia wysyłane e-mailem lub faxem nie będą brane pod uwagę !!!"

Posted

Zgłoszenia młodego prezentera idą automatycznie na adres wystawa@zkwp.rzeszow.pl :P

Wszystkich, którzy wczoraj wysyłali do nas pocztę mniej więcej od południa proszę o przesłanie jej raz jeszcze. Mięliśmy małą awarię i ta poczta do nas nie dochodziła.
Chodzi oczywiście o adres wystawa@zkwp.rzeszow.pl

Moja prośba nie dotyczy zgłoszeń!! One szły na serwer i potwierdzenie wysłania przychodziło.
Prośba dotyczy tylko korespondencji na adres wystawa@zkwp.rzeszow.pl i Młodego Prezentera.

Posted

Myślałem że chodzi ogólnie o wystawę, ale w wypadku psa którego rodowód jest w nostryfikacji to nie wiem dokładnie, także przepraszam za lekkie wprowadzenie w błąd. W sumie nie zmienia to faktu że i tak zapłacić można w złotówkach, pytanie ile.

Posted

Rejestracja psa/suki w oddziale

następuje po nostryfikacji rodowodu.
W klasie szczeniąt i młodzieży oczywiście można nie mieć jeszcze rodowodu (posiada się metrykę), ale pies przed zgłoszeniem na wystawę jest zarejstrowany w oddziale, czyli "prosto" pisząc jest polskim psem, więc płaci właściciel w złotówkach, właściciele psów z zagranicy płacą w euro ;)

Posted

No to jeszcze raz,jak zglosilam psa do mlodziezy załączajac skan rodowodu ze steplem zwiazkowym,ze tego i tego dnia oddany do nostryfikacji to zwiazek policzy mi tego psa jako zagranicznego?Dodam,ze nie ma przyznanego nr.rej,bo teraz czeka sie na to miesiac.
Czy sa na to jakies paragrafy?

Posted

[SIZE=2]REGULAMIN HODOWLI PSÓW RASOWYCH
IX. Dokumentacja hodowlana
§ 21

Rodowód eksportowy psa/suki wystawiony przez zagraniczną organizację kynologiczną, będącą członkiem FCI (Międzynarodowej Federacji Kynologicznej) lub prowadzącą dokumentację uznawaną przez FCI, musi być za pośrednictwem Biura Oddziału przesłany do Biura Zarządu Głównego w celu nostryfikacji. Rodowód, po wpisaniu do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW) i opatrzeniu numerem wpisu, zwraca się za pośrednictwem Biura Oddziału właścicielowi psa/suki.
Rejestracja psa/suki w Oddziale następuje po nostryfikacji rodowodu. Numer wpisu do PKR lub KW umieszcza się w dokumentacji psa/suki po numerze rodowodu zagranicznego.

Posted

Psy sprowadzone z zagranicy, które mają rodowody do nostryfikacji stają się psami polskimi dopiero po rejestracji oddziałowej. Nostryfikacja to nic innego jak sprawdzenie autentyczności dokumentu i jego zatwierdzenie. Dlatego generalnie na wystawach za psy mające PKR w nostryfikacji płaci się jak za zagraniczne (bo de facto na takich rodowodach i z nr zagranicznymi są).
Nasz oddział poszedł tym polskim wystawcą na rękę i płacicie jak za psy polskie (chociaż pewnie ostatni raz bo to i tak dla niektórych był problem, że w katalogu będą dane hodowcy jako pierwszego wł., poza tym dodajemy sobie tym więcej roboty).
Polskie psy, któe mają PKR w przygotowaniu i musza na bank mieć już nr rejestracyjny (muszą, ponieważ metryuka któa jedzie do Warszawy na wymianę za rodowód jest takim nr opatrzona, ten nr wpisuje się już w rodowód) płącą oczywiście jak za polskie psy. Więc jak widzicie raczej nie robimy problemu.
Zgodnie z informacjami i Regulaminem Wystaw psy bez nr rejestracyjnych oraz PKR od klasy pośredniej wzwyż nie zostały przyjęte.

Posted

Atik, co do płatności to ja protestuje - sama wiem, że są zgłoszone psy wypożyczone tylko na wystawy, nie maja polskiego rodowodu i nie jest on w nosrtyfikacji, przyjechały poprostu wystawić sie i juz. Wiec niby dlaczego takie ulgowe traktowanie...:angryy::angryy: