Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się jak bardzo można rozpoznać po początkowej wadze szczeniaka czy będzie on bardzo duży w przyszłości?

Jaka będzie różnica między wagą i wielkością już dorosłych psów jeśli teraz gdy są one szczeniakami w 6 dniu życia ważą kolejno 24 i 16 dag?? Co może z nich wyrosnąć? Czy mogą się te różnice wyrównać?
I czy te szczenię 24 dag będzie bardzo duże w przyszłości??
dziękuje za odpowiedzi

Posted

Mój Spago miał chyba przeciętną wagę dla jorków w momencie gdy do nas trafił. Z tego co pamiętam w 10 tygodniu ważył 1200 gram. Teraz ma prawie 2 lata i waży prawie 4 kilo, a nie jest w ogóle zapasiony. Gdy go kupowaliśmy, było widać że będzie spory, miał silne łapki i był takiej "mocniejszej" budowy.

Co dziwne do chyba 5 miesiąca był średniaczkiem i jego waga nie wskazywała, że będzie on tak duży... potem rósł i rósł... aż osiągnął wagę 3,900.

Posted

'pingwinek= napisał(a):
;10235013']Zastanawiam się jak bardzo można rozpoznać po początkowej wadze szczeniaka czy będzie on bardzo duży w przyszłości?

Jaka będzie różnica między wagą i wielkością już dorosłych psów jeśli teraz gdy są one szczeniakami w 6 dniu życia ważą kolejno 24 i 16 dag?? Co może z nich wyrosnąć? Czy mogą się te różnice wyrównać?
I czy te szczenię 24 dag będzie bardzo duże w przyszłości??
dziękuje za odpowiedzi

Ja może powiem z mojego doświadczenia ;)
nie zdarzyło się u Nas w hodowli żeby jakiś szczeniak który był przy urodzeniu duży potem ważył np. 6 kg :shake:
na wagę raczej póki co nie ma co patrzeć :roll:
np. Vasco był największy z miotu gdy się urodził a ostatecznie w dorosłym życiu jest najmniejszy :cool1:
wszystko to zależy również od rodziców niestety :razz:
to geny odpowiadają za to jaki szczeniak będzie duży a jaki mały

Posted

a ja powiem tak...Max pochodzi z miotu gdzie były 3 szczeniaki, on, jego brat i siostra, suczka była najmniejsza i została najmniejsza, natomiast mój Max urodził sie największy i jest największy, róznice w wielkości jakie były gdy tylko szczeniaki przyszły na świat zachowały sie do dnia dzisiejszego, ale powiem Wam jeszcze ciekawsza rzecz...Maja pochodzi z miotu w ktorym bylo aż 6 szczeniaków, najwiekszy szczeniak piesek był mniej wiecej 5krotnie większy (nie przesadzam)od najmniejszego szczeniaka i w tej chwili roznice w wielkosci sa tak ogromne ze gdy moja kolezanka ktora kupila tego najwiekszego pieska przyszla nas odwiedzic Maja na tle tego szczeniaka wygladala jak miniaturka. Uwierzycie ze roznice w wielkosci sa tak znaczne ze Maja chodzi pod brzuchem tamtego nie zginajac sie, az trudno uwierzyc ze sa z tego samego miotu...te roznice wynikaja z tego ze matka szczeniakow jest mniejsza i niska natomiast ojciec pochodzi z tych dużych i wysokich yorków.

Posted

Niestety raczej nie da rady przewidzieć wagi, bo dóży szczeniak może być małym psiakiem a mały szczeniaczek może wyrosnąćna olbrzyma ;)okazuje się dopiero po fakcje co i jak - to taka loteria:eviltong: