Murka Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 No ja też bym wolała Blacky podawać Omegan, bo z kapsułkami będzie problem z podawaniem :roll: Poczekajmy na Zofię żeby zdecydowała ;) Quote
Ra_dunia Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Mam nadzieję, że Blacki Omega pomoże :D Quote
Talcott Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Za kilka miesięcy branie hormonu da rezultaty - skóra będzie zupełnie inna! Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Murka, jakie wyniki FT4 i cholesterolu ma Blacky i jaki w związku z tym współczynnik K - pytam z ciekawości Quote
Murka Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 andrzejstalski, umieszczam wyniki to sobie sam zobaczysz, bo ja nie wiem co do czego :oops: To są wyniki, które dostałam ze schroniska. Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Murka, te wyniki nie dają podstawy do rozpoznania niewydolności tarczycy. wynik FT4 jest przydatny, ale tylko po połączeniu go z wynikiem cholesterolu i wyliczeniem współczynnika K, który dopiero powie o stanie funkcjonalnym tarczycy. Na wynikach, które otrzymałaś nie ma cholesterolu, a wynik FT3 jest nieprzydatny w diagnostyce tarczycy psów. Pisze to, bo podając hormony tarczycy przy eutyroidozie (stan prawidłowy tarczycy) możesz bardzo zaszkodzić psu - nadczynnośc tarczycy tez jest chorobą. Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Murka, pokaż te wyniki Twojemu lekarzowi weterynarii. Jestem pewien, że lekarz nie przystąpił by do leczenia tarczycy bez uzupełnienia wyników. A jeśli to zrobił, to lepiej dociśnij swojego lekarza gradem pytań, bo zabawa z hormonami jest naprawde niebezpieczna. Quote
Ulka18 Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Murko, a nie bylo wynikow TSH? Czy TSH tez sie nie liczy w przypadku psów? Bo dla ludzi to wazny wskaznik. Quote
Talcott Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Liczy się - prawidłowo robi się wszystkie 3 czynniki plus cholesterol plus indeks potasowy! Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 TSH ma małą wartość diagnostyczną w przypadku psów aha, Murko, rozwiń wątek grubej głowy (pyska) jako typowego objawu hypotyroidozy bardzo mnie to ciekawi, bo nigdy o czymś takim nie słyszałem, ani nigdzie nie znalazłem tego w literaturze (ale to oczywiście o niczym nie świadczy) Quote
Talcott Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Ja sobie tego nie wymyśliłam - taki jest opis objasniajacy na wynikach z lab.:eviltong: Quote
Murka Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Wyniki widziała Beatka i nie miała zastrzeżeń do zaleceń weta mieleckiego :roll: O opuchniętym pyszczku jako typowym objawie niedoczynności tarczycy mówił nasz wet lokalny, także mi trudno coś na ten temat powiedzieć więcej. Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 nie zrozumcie mnie źle nie mam zamiaru krytykować lekarzy, nie o to chodzi o ile dobrze pamietam to chodzi o Blacky po prostu przy niedoczynności tarczycy im wiecej zrobisz badań tym lepiej Talcott, nie wiem o jakich trzech czynnikach myślisz, ale sama potwierdzasz, że nie zrobiono badań prawidłowo, a więc należy je uzupełnić. Tylko tyle, albo aż tyle jeżeli weźmiemy pod uwagę szkody, które można wyrządzić niewłaściwym podawaniem hormonów. Ja sam bardzo lubie właścicieli zwierząt wyedukowanych, zadających lekarzowi trudne pytania. To mobilizuje, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko błędu lekarskiego. Quote
Talcott Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Mam jak wół przed nosem - TSH, T3 , T4:eviltong::eviltong::eviltong: Quote
andrzejstalski Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Ok, Talcott wygrałaś ! wyłączam się z wątku, rozumiem, że nie ma tu miejsca na wątpliwości a jeżeli już, to co najwyżej na poziomie, czy tran w kapsułkach czy w płynie, zresztą to też ważne zagadnienie, zwłaszcza z punktu widzenia psa Quote
Murka Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 To co, robimy dodatkowe badania? :roll: W sumie i tak należałoby chyba pobrać krew i zobaczyć co się tam dzieje, bo Blacky już miesiąc bierze leki :razz: Quote
Ra_dunia Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Murciu - ja sądzę, że Blacky nowe badania by się przydały. Lepiej 2 razy sprawdzić a potem jeszcze raz - tak żeby mieć już 200% pewności co suni jest. I dowiedz się przy okazji, czy rzeczywiście można ją tak w tym nizoralu kąpać ;) Quote
Ulka18 Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Ja sie lecze na niedoczynnosc juz kilka lat, na poczatku robilam badania raz na kwartal, zeby ustawic dawke. Mysle, ze warto zrobic takie badania, ktore dadza jasny obraz stanu zdrowia Blacky. Quote
Murka Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Konto Blacky zasiliła wpłata 50 zł od mojej znajomej Eli z Lublina. Quote
Reno2001 Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Super, że jest wsparcie dla psiaczków!!! Quote
Talcott Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Czego Ciotka na Pm nie odpowiada:mad: Mureczko! Z Majką Jamniczką 15 letnią chodzę do weta - endokrynologa - Dr wet. podrzucil fantastyczną rzecz - Melatoninę 5 mg - bez recepty i niedrogie - kudełki lepiej po tym odrastają!!! Kup może!!! Co do badan teraz - to sugeruję zaczekać 2 mies. - popbrać leki - teraz pies je bierze - rozpozn. 2 wetów - i jeszcze nie bardzo zdążyły zadziałać. Tak proponuję - nie moja decyzja - w tej chwili - to nie bardzo ma sens - zaczekajcie - niech trochę kuracja zadziała!:loveu: Quote
Murka Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Talcott, jak się dawkuje tą melatoninę? To nie jest lek na sen dla ludzi? Nowości z życia Blacky są takie, że znosi czasem różne rzeczy na swoje posłanie, jakie znajdzie pałętające sie po podłodze i czasem je rozgryza. Ostatnio wykradła tackę styropianową i ją pogryzła w strzępy. Troszkę skrawków niestety połknęła, o czym dowiedzieliśmy się za 2 dni od zdarzenia, bo je zwymiotowała... A kocia miska to już jest obsesja Blacky :lol: Takie to niby wystraszone i niemrawe, ale uparte i zawsze zrobi po swojemu :evil_lol: Quote
Talcott Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Melatonina 5 mg - 1 tabletka dziennie! tak, tak taka dla ludzi!:loveu: Quote
Recommended Posts