Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zetko - włoski oczywiscie przycinam - od samego początku. Ale powiem e chyba coś drgnęło i lewe uszko stoi - nie jest bardzo sztywne ale bardziej stoi niz leży ;) dziękuję za rady i kleje dalej

• Replies 328
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

as-ania napisał(a):
Zetko - włoski oczywiscie przycinam - od samego początku. Ale powiem e chyba coś drgnęło i lewe uszko stoi - nie jest bardzo sztywne ale bardziej stoi niz leży ;) dziękuję za rady i kleje dalej

Potrzeba dużo cierpliwości - ja z moją Jessi bardo długo sie męczyłam, zeby staneło uszko

Posted

as-ania napisał(a):

to pewnie wszystko będzie Ok i uszka staną
Przygalaj je tylko maszynka na bardzo bardzo króciutko

• 2 months later...
Posted

Myślę ze jak maja stanąć to i tak staną bez zabiegów.
Ja podawałam jeszcze kurze łapki - jedno ucho stanęło na drugi dzień po pierwszym podaniu :):crazyeye: ale to zapewne zbieg okoliczności
Zawsze jednak można sprobować żeby nie mieć wrażenia ze można było zrobić coś jeszcze :)

Posted

mojej Rysi też uszyska późno stanęły - mysle że nawet około czwartego miesiąca ( a nawet sporo póżniej) podobnie jak u Twojej psiunki miała te uszyska dość sztywne ale jedno bez przerwy sie "łamało", więc pomogłam sobie klejem (jest taka metoda na yorklandzie) ale skleiłam uszko złożone wzdłuz osi
tak jak na fotce (oczywiście kleiłam włoski)
uszko psie prawe ;)

teraz juz stoja prześlicznie (ale jeszcze trwa wymiana zębów więc nie mówię "hop! ;)" )

ps. Dodam jeszcze że miałam i mam z nia dodatkowy problem nienawidzi ona dodatków wapiennych w jedzeniu - nie je tego i juz!! z tabletkami tez jest problem (ma to chyba po mnie ;-))

Posted

nienawidzi ona dodatków wapiennych w jedzeniu - nie je tego i juz!! z tabletkami tez jest problem

można pieskowi podawać syrop Calcium codziennie przez np tydzień po kropelce-- mój Nero uwielbia zlizywać z łyżeczki do tego można podawać równie.ż raz dziennie vibowit ( zmoczyć czubek palca i dać oblizać pieskowi )

Najważniejsze przy klapniętych uszkach jest to aby dodatkowo nie obciążały uszków porastające włosy. Nero miał stojące uszka w 3-4 miesiącu
( podawałam kurze rapki i obcinaliśmy włoski na uszkach dość mocno) kiedy zaczął wymieniać ząbki oba uszak ponownie klapnęły ale teraz juz ślicznie stoją ( czasem klapią ale tylko pod ciężarem włosów wtedy przycinamy)

Posted

Kurze łapki sa super tak samo galaretka z wywaru po ich ugotowaniu, sam kleik.
Mozna tez podawac cos na szybszy rozwoj crzastki np. caniviton tu polecałabym forte +
Do klejenie plastrami Omnifix lub omnifilm
Albo klejem włoski wtedy najlepiej jedno z drugim jak sie podkleja owczarkom.

Posted

kate8828 napisał(a):
Kurze łapki sa super tak samo galaretka z wywaru po ich ugotowaniu, sam kleik.
Mozna tez podawac cos na szybszy rozwoj crzastki np. caniviton tu polecałabym forte +
Do klejenie plastrami Omnifix lub omnifilm
Albo klejem włoski wtedy najlepiej jedno z drugim jak sie podkleja owczarkom.

A czy ten preparat jest dostepny u weterynarza czy w zwyklych sklepach zoologicznych?
Kurcze przyznam sie bez bicia ze mój Max był klapouchem do 4 m-ca, nic nie robiłam bo nawet nie wiedzialam ze cos trzeba robic, gdy zaczal 5 m-ac zwyczajnie ogolilam mu uszka i na drugi dzien staly na baczność:)
Mam nadzieję, że z Maja bedzie podobnie, wkoncu ani rodzice ani dziadkowie nie mieli problemu z uszkami. Ja Maji podaje codziennie syropek dla dzieci calcium bo nie przepada za tym psim wapnem a to dla dzieci uwielbia:)

Posted

U wetow tak w dobrych sklepach zoologicznych tez powinnas dostac, mala ma widze masywne uszka ale spokojnie masuj, podawaj syropek kup caniviton, gotuj jej codziennie po 1 nozce i stana :)

• 3 weeks later...
Posted

Witam serdecznie! mam wielka prosbe poze ktos jest wstanie mi pomóc poniewaz moja sunia ma 7 tydzień i weterynarz powiedział ze ma duże uszka i ciezko bedzie zeby sie postawiły.Bardzo prosze o pomoc co zrobic zeby uszka były stojące(ma juz podgolone):placz:

Posted

skoro ma 7 tygodni, to powątpiewam, że jest psem rasowym [normalny hodowca nie sprzedaje tak młodych psów].
więc skoro jest psem w typie yorka co najwyżej - dziwisz się, że nie do końca przypomina yorka? ;)
[poza tym - jak już coś, to lepiej zadaj pytanie w dziale yorków a nie tu, tam prędzej ci pomogą :)]

poza tym, choć o yorkach wiem niewiele, ale z tego co wiem - MOGĄ [nie muszą] stanąć z czasem, dobrze odżywaj tego malucha [albo sucha karma z wysokiej półki albo gotowane plus preparaty mineralno witaminowe od weta].
gotuj galaretki z kurzych łapek [przepisu dla psów poszukaj w necie] pomogą i na rosnące kości i na uszka.

Posted

No hm.. Wiesz wydaje mi sie, ze pies jest bardzo mlody wiec moga mu jeszcze nie stac... Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze moga stanac z czasem:)) Ale glowyn nie dam, bo nie znam sie na yorkach..:)