Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hey. Mam 2 psy: Sarę i Maxa. Gdy głaszcze Sarę, wtedy Max podbiega do mnie i na nią warczy. Nieraz ją nawet gryzie. Boję się że Max może zrobić krzywdę Sarze... Macie jakieś pomysły? Co zrobić żeby nie był taki zazdrosny? Proszę o pomoc...

Posted

To na pewno nie jest zazdrość :roll: Psy nie znają tak brzydkich uczuć, takie egoistyczne, powodujące wstyd zachowania sa charakterystyczne dla takich potworów jak my - ludzie :cool3: :lol:

Ale więcej nie potrafię powiedzieć. niech ktoś mądrzejszy ci wyjaśni. ;)
Pozdrawiam

Posted

Pies pilnuje zasobów jeżeli się nie mylę...
NIe zanm się na tym bo nie mam tego problemu.
Ale to chyba jest tak jak pies warczy kiedy je z miski...
Chyba sposobem będzie równoczesne nagradzanie obu psów tak samo albo tego warczącego lepiej. Czyli Sare głaszczesz, a Maxa nagradzasz jak nie warczy.
ale pewna nie jestem tego...

Posted

Dużo zależy od tego jak psy ułożyły sobie stosunki między sobą, od kiedy są razem, które z nich jest bardziej uległe...
Mój pies jak był szczeniakiem startował do dorosłego psa bo go głaskałam... Dodam, że smród miał wtedy 5 miesięcy, a dorosły 5 lat i był od niego sporo większy. Kazałam się uspokoić i grzecznie czekać na swoją kolej. Za cierpliwość nagroda, czyli poświęcenie uwagi.
Ale to ja tak robiłam ze swoimi psami, nie wiem jak sytuacja wygląda u ciebie i nie chcę doradzać. Warto żeby psy poobserwował specjalista jeśli nie zauważasz jakie są między nimi relacje.

Posted

Zasada jest taka, najpierw głaszczesz tego, który jest wyżej w hierarchii stada. - po to właśnie psy ją między sobą ustalają, żeby nie było spięć w walce o zasoby. "Zasobem" jest twoja uwaga.

Spróbuj zaobserwować, co się dzieje, jeśli głaskanie zaczynasz, od tego psa, o którym piszesz, że warczy i dopiero później pieścisz tego drugiego. ;)

Posted

Kiedy głaszcze Sare, Max podbiega i na nią warczy.
A gdy głaszcze Maxa, Sara podbiega i mnie liże...
Zauważyłam że jak bawią się razem w przeciąganie to Max zaczyna warczeć i gdyść Sarę, ale ona się nie daje...

Posted

Dla mnie to nic zaskakującego.
Mój poprzedni (Sznaucer mini) reagował szczekaniem, nawet jak dla draki pogłaskałem siebie po głowie i powiedziałem "dobry Pan" :evil_lol: (a co się działo jak głaskałem pomnik "szczęśliwego psa" .... :lol:)
Gdy z żona się chcieliśmy przytulić, to leciał z wrzaskiem i ładował się w środek ...
Mój obecny (Sznaucer olbrzym) jak się tylko położymy to ładuje się w środek, a jak coś go zafrapuje na spacerze i przestaje reagować na wołanie, to wystarczy, że z żoną się przytulimy, a on to zobaczy... - rzuca w diabły wszystko i PĘDEM wraca, żeby się wpakować między nas i zaliczyć chociaż trochę pogłaskania ...
Głaskanie naszego kota nieodmiennie powoduje porzucenie wszystkiego i wpakowanie łba na kolana do odebrania swojej porcji głaskania ...

Nazywaj to jak chcesz, ja tu i tak robię za oszołoma co "uczłowiecza" psy, więc nazywał tego nie będę ... ;)

Ja w każdym razie jak chcę spokojnie pogłaskać kota, to muszę jedną ręką głaskać kota, a drugą psa ;)
Masz 2 psy i 2 ręce to dasz radę (nie należy tylko w takiej sytuacji mieć więcej niż 2 psy) :evil_lol:

Posted

M@d gorzej jak psy zaczną się gryźć bo oba poczują się tak samo docenione... Ja mam za sobą doświadczenie dość krwawych walk o bliższe miejsce przy nodze, czy który może być głaskany.. przy bliższym kontakcie dwóch psów przy mnie zaczynała się jatka... Najtragiczniejszy wynik to podziurawione oba pyski i złamana łapa młodszego. A pogryzły się o to, który miał iść bliżej mnie... Młodego ustawiałam zawsze niżej, ale rósł większy od starszego i czuł się silny...
Koniec "zabawy" był taki, że oba dostały kagańce na mordy i mogły wyjaśniać sobie do "ostatniej śliny" bez mojej ingerencji. Młody wygrał, starszy kompletnie się odizolował i uznał, że jestem panią tylko i wyłącznie młodego.
Co psy to inny przypadek i trzeba uważać na swoje reakcje, ja "za radą" nie ingerowałam w układanie hierarchii, ale sumienie mi nie pozwalało jak jeden zaczynał wyć z bólu, a nic końca walki nie zapowiadało.

Posted

Marrla napisał(a):
Kiedy głaszcze Sare, Max podbiega i na nią warczy.
A gdy głaszcze Maxa, Sara podbiega i mnie liże...
Zauważyłam że jak bawią się razem w przeciąganie to Max zaczyna warczeć i gdyść Sarę, ale ona się nie daje...

Czyli Max jest ponad Sarą w hierarchii. To jego pierwszego witaj i głaszcz. Widzisz, nie ma problemu, kiedy tak robisz - Sara podchodzi w drugiej kolejności, tez jest pieszczona, ale wtedy nie ma spięć.

A z zabawie to różne rzeczy moga się dziać - tym się nie martw. ;)

Posted

an1a napisał(a):

Co psy to inny przypadek i trzeba uważać na swoje reakcje.

Niezaprzeczalna prawda. Nie ma rad uniwersalnych, a już na pewno nie zdalnie przez net.
Każdą "radę" trzeba przefiltrować przez własne obserwacje zwierząt, a każdą nową próbę uważnie obserwować.
My tylko możemy "podrzucać pomysły", które właściciel znając swoje psy musi ocenić.
Nawet "100% sprawdzone" metody na jedne psy zadziałają, a na inne nie - bo jak napisałaś, każdy pies jest trochę inny ...