Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 978
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem nową właścicielką Kaja.Mamy z nim ogromny problem!Podczas spaceru Kaj cały czas bardzo mocno ciągnie smycz,całym ciałem napiera naprzód,nie jestem w stanie go utrzymać!Smycz,chociaż gruba miażdży mi rękę:-( W ciągu godzinnego spaceru potrafi siknąć dwa-trzy razy,a całą resztę czasu potwornie ciągnie przed siebie,niczego nie wącha,nic go nie interesuje,tylko bieg przed siebie i w konsekwencji spacer jest koszmarem!Tylko mąż jest w stanie go utrzymać,ale on nie może trzy razy dziennie z nim wychodzić,a poza tym jaki sens ma taki spacer?:shake:Za każdym razem chce mi się płakać i jestem totalnie bezradna,pomóżcie proszę!

Posted

Nie martw sie Emy, tego sie nie da psa nauczyc za 2 dni. Moja przyjaciółka ma psa - akite ameryk. i ja go nie utrzymam na smyczy, a pies jest po wszystkich szkoleniach. A jego pani go utrzyma mimo ze siłaczka nie jest.

Posted

Też mysle ze bez szkolenia psa sie nie obejdzie i oczywiscie wstępnie bez porzadnej obroży i adresówki z numerem telefonu ;)

Mysle ze najkorzystniejsze dla Kaja byłoby szkolenie indywidualne zeby dokładnie instruktor sie mu przyjrzał i dał rady i wskazówki jak z nim postepować . On narazie nie wie co sie stało , że jego życie znowu sie zmieniło i czego tak naprawde sie od niego wymaga .
Takie szkolenia nie tyle uczą psa ...co własciciela jak z psem postepowac :p No i daja poczucie włascicielowi , że nie jest z tym problemem sam a to tez ważne ...

Mysmy tez z naszym prywatnym psem chodzili na szkolenia jak był młody bo bez tego nie dalibysmy sobie rady z utrzymaniem 40 kg zywej wagi.

Posted

emy2 napisał(a):
Dziękuję za odzew.Właśnie mam zamiar skorzystać z pomocy znawcy psich zachowań,czy macie kogoś godnego polecenia?

A skąd jesteś?

Polecam długą smycz albo linkę treningową. Wiem coś o tym -ostatnio spacerowałam ze schroniskowym olbrzymem - spaceru z krótką smyczą bym nie przeżyła. :evil_lol: Może szelki by pomogły? Różnie mówią, ale mnie jest łatwiej kierować psem w szeleczkach. Poza tym tak łatwo się z nich nie wysmyknie. I spróbuj pojedyncze, krótkie szarpnięcia smyczą z jakąś komendą (typu "powoli"). Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Posted

Kajek jest zdezorientowany i płakał w kojcu ..... bidula:(

jakies mialam intuicyjne przeswiadczenie.. że tak to sie zakonczy ... boszz:/

wiec Piękny znowu rozpoczyna szukania Domu ....ale już tego jednego jedynego ..........

:bluepaw:

Posted

wczoraj jak Kaj wócił .. w gole nie zwracał uwagi na nas, tzn na swoich opiekunów... kręcił sie w kólko w boksie i wył... a my nic nie mogliśmy zrobić....................

mimo tego iż to mocny i masywny psiak to jest bardzo delikatny i wrażliwy ...który czuje , przeżywa a co najgorsze, który po raz kolejny zawidól się na człowieku............

a my nic nie możemy zrobić.. bo długie spacery , pyszne jedzonko, towarzystwo opiekunów i kontakt nie zastapią mu domu i jedynego człowieka....

mam nadzieje ze dzisiaj kaj bedzie sie miał już lepiej... odezwę sie wieczorem co i jak u niego ( ironia słów :/) ......... :(

:bluepaw:

Posted

:: FiGa :: napisał(a):
Co było powodem zwrotu psa?

Problemy osobiste ......

Ja powiem tyle szkoda mi bardzo Kaja , bo to co przezywa teraz jest trudne ... pojechałam dzis do niego i zastałam totalnie skołowanego psa ... jestem zdziwona bo inne psy po 3-4 dniach w domu nie reaguja tak ekstremalnie a Kaj tak :-(
Trudno to opisac słowami ale widac ze ten pies zamyka sie znowu w sobie ... chyba probował zaufac - znowu i znowu sie zawiodł na ludziach ..
Łatwiej jest szczeniaczkom bo sa sliczne i ufne i jak sie ciesza to okazuja wszystkie emocje ..a Kaj ma juz swoje lata i swoje doswiadczenia i emocje zachowuje głeboko dla siebie co nie znaczy ze przeżywa je mniej :shake:

Nadal twierdze ze to jeden z najpięknieszych i najdostojniejszych psów w schronisku ... potrzebuje człowieka ktory go zrozumie i zwyczajnie pokocha ... nic wiecej - a kto powiedział ze miłosc chocby do psa musi byc łatwa?

Posted

Nie rozumiem - przecież Kaj wychodził z wami na spacery. Naprawdę aż tak ciągnął? Na zdjęciach nie było tego widać. To jedyny problem? Biedny Kajek. Problemy osobiste, powiadasz... Nikt nie ma prawa igrać z uczuciami innej istoty, dać jej nadzieję i po 4 dniach ją odebrać z powodów osobistych... Przepraszam, już nic nie mówię.

Masz rację, ewatr. Powiem więcej - Kaj to jeden z najpiękniejszych psów na dogo. Na pewno znajdzie dom.

Kaju, ktoś w końcu przywróci radość twoim oczom.