Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

czy mieliście sytuację żeby Wasz psiak nie tolerował ryżu??? ( rozwolnienie )

Zawsze myślałem że ryż i kurczak ( pierś ) wpływają bardzo dobrze na biegunki a tu nic

:-?

Posted
Zawsze myślałem że ryż i kurczak ( pierś ) wpływają bardzo dobrze na biegunki a tu nic

:-?

Chciałeś wyleczyć biegunkę kurczakiem z ryżem, czy pies dostał biegunki po kurczaku z ryżem. Bo to jest zasadnicza różnica. Kurczak z ryżem to nie lekarstwo, przyczyny biegunki mogą być bardzo różne, i takie dietetyczne jedzonko może układowi trawiennemu nieco ulżyć, ale często trzeba podać dodatkowo jakieś leki.

A czym karmiłes psa dotychczas? Zanim podałeś mu feralnego kurczaka z ryżem?

Posted

a ja mam troche inne pytanie.. wczoraj moja suczka wyprozniala sie na jednym spacerze az 3 razy, dzisiaj myslalam, ze juz jest wszystko dobrze ale po powrocie z 2giego spaceru zaczela saneczkowac w domu, po czym ja umylam (gruczoly miala oprozniane kilka tygodni temu) i jak teraz poszlam z nia na spacer to kucnela i nie mogla sie wyproznic, kilka godzin temu dalam jej wegiel choc nigdy psom go nie dawalam ale wegiel to psu raczej nie moze chyba zaszkodzic

Posted

A jaki to byl ryz?

Ja moim suczkom daje wolowine z ryzem (kurczak to kupa swinstwa bleh :-? ). Ostatnio podalam jakis ryz "tajfun" (taki no-name z kauflandu) i je przeczyscilo - powrocilam do normalnego ryzu i jest spokoj. Podejrzewam, ze ten ryz byl zle przechowywany i cos z nim bylo nie tak.

Ja moim zupelnie nie daje makaronu - bo je czysci :(

Posted
wegiel to psu raczej nie moze chyba zaszkodzic

No pewnie, że nie. Węgiel działa mechanicznie, nie wchłania się do organizmu, tylko przechodzi przez jelita zbierając trucizny. 8)

Posted

raczej nie. Pewnie czść z Was zaraz powie że tak sie nie powinno robić ale...

psiak dostawał suche + gotowane razem ( mielone wołowe ewentualnie kurak ) później stopniowo zacząłem wprowadzać ryż. Mniej więcej od tygodnia są problemy

Posted

Moje tez dostaja ryz z woreczkow :)

Woda - jaka dajesz? Moje sa na mineralnej lub zrodlanej, bo po kranowce je czysci...

Sprobuj zmienic rodzaj ryzu albo podaj platki ryzowe.

Posted
o zesz kurde wegiel ?? jak to wegiel ?? jak to sie podaje....wytlumaczcie mi to... :o :roll: :oops:

daje się to normalnie - jest to zwykły węgiel, taki jak można kupić w aptece, w pastylkach. Ponieważ węgiel jest słodkawy w smaku psy na ogół bardzo chętnie go jedzą (jak cukierek :P ). Dawka wg wagi psa (tak jak dla człowieka) - ja dawałam kiedyś Chipowi (ok 40 kg wagi) jedna tablete na raz, co trzy-cztery godziny - po pierwszej było lepiej, po drugiej jeszcze lepiej a po trzeciej zupełnie OK. Tego dnia był też na "głodówce" a od nastepnego wrócił do normalnego żarcia. Tyle, że on miał problemy z powodu zeżarcia jakiegoś śmiecia :evil: na spacerze.

Posted

Na ogol powinno sie podawac 1 pastylke na 10 kg wagi, jak jest poprawa, to dawke mozna zmniejszyc. Wegiel dosc trudno przedawkowac a takie "uderzeniowe"podanie skraca czas zlego samopoczucia u psiaka :)

Posted
dziekuje za wyjasnienie, nie wiedzialem ze psom sie daje takie rzeczy....tzn, ze w aptece, wiecie o co chodzi :wink:

Psom często podaje się takie same leki jak ludziom, kupuje się je w aptece, tylko inaczej dawkuje :D . Ale zanim sam coś aptecznego dasz psu - lepiej skonsultować z wetem. Dobry na rozregulowane psie brzuszki jest też Nifuroksazyd (też w aptece bez recepty :) )

Posted

Marcin, w marketach, szczególnie tych duzych, bywa w butlach 5l właśnie woda źródlana (tak jest wręcz napisane na nalepce). Jest to woda bez żadnego posmaku minieralnego (czyli ani słonawa ani słodkawa) bo to woda xródlana.

Posted

Marcin,

może spróbuj gotować psu zwykły ryż, taki na kilogramy pakowany. Ten w torebkach jest już po wstępnej obróbce, bywa twardszy... Może taki zwykły będzie lepiej psu służył.

Posted

A czy pies musi dostawać ryż , jeżeli tak to czy ma on jakieś wartości dla psa czy służy tylko jako wypełniacz żeby dawać mniej mięsa ?

Posted

witam ponownie,

to nie była wina ani ryżu ani wody. Z dnia na dzień stan się pogarszał. Dzisja w nocy mies zacząt dodatkowo wymiotować z krwią. Momentallnie pojechaliśmy do veta.

Kilak zastrzyków kroplówka wieczorem będzie jeszcze raz, jutro znowu może jeszcze za dwa dni....Pies biega luzem tylko po terenie zamkniętym więc odpadażeby coś zjadł na spacerze. Może ktoś przechodził i coś podał :-? nie wiem nikogo za rękę nie złapałem.

Mam nadzieję że wkrótce będzie widoczna poprawa. Na koniec apel - uważajcie na swoje psiaki żeby nie było takjiej sytuacji jak u nas

pozdrawiam