Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oj wiem, że to śmierdzący temat i niemily (dla mnie też) :roll:

Ale odpowiedź jest prosta. To są pozostałości po przodkach, którzy zachowywali się w ten sposób bo chcieli zamaskować swój zapach w celach ochronnych przd innymi zwierzakami.

To tak po krotce :wink:

Posted

To są pozostałości po przodkach, którzy zachowywali się w ten sposób bo chcieli zamaskować swój zapach w celach ochronnych przd innymi zwierzakami.

:wink:

Runa ma rację. Dziwne jest tylko to, że nie wszystkie psy tak się zachowują. Ciekawa jestem, czy jest jakaś skłonność do takiego zachowania niektórych ras, czy też zależy to wyłącznie od danego osobnika? Moje psy np. nigdy nie tarzały się w padlinia ani w kupach, natomiast jamnik mojej siostry nie potrafi przejść obojętnie obok takich "pachnideł".

Posted

Moja Emi jest bullterierem i uwielbia tarzanie się w pachnidełkach(bleeee)

nie potrafi przejśc obojętnie obok zdechłego gołąbka. to okropne że muszę ją myć ciągle jak nie zauważe że ma zamiar się w czymś wytarzać

Posted

Mój też lubi takie zabiegi perfumujące ;) nie tak dawno jak wczoraj się wytarzał w jakiejś padlince. Psy chyba mają to we krwi, bo on wie że tak robić nie może a jest to silniejsze od niego. Jego ulubione psie zapaszki to martwe kreciki, rybki, ptaszki, kupki ale te ostatnie rzadko ;)

Posted

U nas zdarzyło się tarzanko chyba tylko ze dwa razy. Oczywiście był to dla nich „super zapach” :-? ... dla nas nie ... :roll:

Ale obserwuję u moich psiaków jeszcze inny rodzaj tarzania się. Ubóstwiają (szczególnie Saba) młodziutką rosnącą trawkę, lub świeżo skoszoną trawkę. Trzeba je wtedy widzieć :D To jest takie radosne tarzanie się, wierzganie łapami :lol: coś niesamowitego.

Posted

Moja tajgunia jest bardzo wybredna jeśli chodzi o "perfumy". Fakt że jest już poważną damą lubi tylko ciężkie pachnidła. Szczególnie gustuje w śniętych rybach i zdechłych krecikach. A zapach gołębia jej nie pociąga tak samo jak wszelkiego rodzaju kupki. ;)

Posted

Pozwole sobie zacytowac wypowiedz mojego znajomego Tomka z LD goldeny:

"To pozostalosc z zycia w stadzie. Pies, który znalazl cos atrakcyjnego

(czyli np. smierdzaca padline) tarza się w tym, żeby przyniesc zapach. Wtedy sfora wie, ze ten osobnik zaprowadzi reszte do jedzonka... Co faktycznie może mieć sens, zwlaszcza jezli znaleziska dokonal pies stojacy nisko w hierarchii."

Wypowiedz na podstawie ksiazki: "Zwierzaki maja głos - poznaj sekretny jezyk psów i kotów".

Posted
Ale obserwuję u moich psiaków jeszcze inny rodzaj tarzania się. Ubóstwiają (szczególnie Saba) młodziutką rosnącą trawkę, lub świeżo skoszoną trawkę. Trzeba je wtedy widzieć :D To jest takie radosne tarzanie się, wierzganie łapami :lol: coś niesamowitego.

Moja suczka ma dokladnie to samo. Ciekawe z czego TO wynika? Psiak tak nie robi :roll:

Posted

Moja suczka ma dokladnie to samo. Ciekawe z czego TO wynika? Psiak tak nie robi :roll:

:hmmmm: Może tylko suki tak mają. Sama nie wiem...

Jedno jest pewne. W czasie, i po takim tarzaniu, Saba wydaje się być najszczęśliwszym psem na świecie :lol:

Posted

Jedno jest pewne. W czasie, i po takim tarzaniu, Saba wydaje się być najszczęśliwszym psem na świecie :lol:

To dokladnie tak jak moja. Tak sobie mysle ze kobiety lubia perfumy...w koncu suczka to taka psia kobietka moze trawa to poprostu perfumy :wink: :lol: :D

Posted

Poprostu psy zachwycają się takimi zapachami które sa dla nas "smrodem" :lol: Nie wiem jak wasze psy ale naprzykład mój to "zatapia się" w "zapachu" z kapci............... :roll:

• 2 weeks later...
Posted
Poprostu psy zachwycają się takimi zapachami które sa dla nas "smrodem" :lol: Nie wiem jak wasze psy ale naprzykład mój to "zatapia się" w "zapachu" z kapci............... :roll:

kiedyś oglądałam program, w którym wytłumaczono zainteresowanie psów zapachem kapci oraz stóp człowieka. Otóż "zapach" ten jest podobny do zapachu suczki z cieczką, i z tego powodu psy (tylko samce) tak się wwąchują. Oczywiście kapeć jest "nośnikiem" zapachu właściciela, więc z tego również powodu psiaki się w niego wwąchują ;)

Nasza suńka też uwielbia tarzanko w "pachnidłach", a chęć do pachnideł nasila się w okresie przedcieczkowym.... :roll:

Posted

:hmmmm: Może tylko suki tak mają. Sama nie wiem...

Nie tylko suczki tak mają :D Chip uwielbia tarzanie się w trawie (i tej rosnącej i tej skoszonej), w rosnącym zbożu - mamy takie pole za osiedlem i Chip już wygniótł tam spory placyk :wink: , dobrze, że go jeszcze gospodarz nie dorwał :-?

W innych pachnidłach nie gustuje i to mnie cieszy :D

Posted
:D Chip uwielbia tarzanie się w trawie (i tej rosnącej i tej skoszonej), w rosnącym zbożu - mamy takie pole za osiedlem i Chip już wygniótł tam spory placyk :wink: , dobrze, że go jeszcze gospodarz nie dorwał :-?
eee... tam... powiesz, że to nie Chip a UFO wylądowało :lol: :lol: i zostawiło znaki, miejsce na przyszłe lądowanie :lol: