Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My jesteśmy na Barf'ie od dzisiaj. W zasadzie Etna już wcześniej raz na jakiś czas surowiznę dostawała i pałaszowała ze smakiem. Po suchej karmie miała biegunki ( obojętnie jakiej ), po gotowanym znacznie pogorszyła się jej sierść... poczytałam o tym sposobie żywienia i myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie. Dziś na śniadanie porcja rosołowa obrana ze skóry ( i trochę z mięsa bo koty też na barf przechodzą :cool3: ).
Mam to szczęście że jedyny kawałek dywanu w domu należy do Etny ^^

Mniam mniam kura z liśćmi paproci :razz:

• Replies 499
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Herspri napisał(a):
Zdecydowanie koty są zachwycone :cool3: Zdjęć kocich barf'owych póki co nie mam ale jak już zrobię to napewno się pochwalę :eviltong:

czytałam gdzies:cool3:;), że tak jak pies potrzebuje jeszcze czegos więcej niż tylko mięsa (choc mój pies stanowczo twierdzi, że to plotka:lol:) tak kot jest typowym carnivorem.

Posted

Zdecydowanie, było widać że są w swoim świecie pałaszując mięcho - żadnej karmy nie zjadały z takim smakiem. Zresztą, cóż lepszego dla mięsożerców od surowego mięska :diabloti:

Posted

Obiecany Koci BARF :cool3:

1. Po ujrzeniu mięska :

2. Idzie mięsko idzie :cool3: ( zwróćcie uwagę na nastroszony ogon )

3. Mlask malsk

Nagrałam filmik żeby zobrazować jak kot szaleje, jak się wgra to wstawię też :cool3:

Posted

Barfowa papka warzywna zapas na kilka ładnych tygodni :) Nienawidzę przeciskać warzyw przez sokowirówkę, więc podstępnie zainteresowałam machiną TZta - "paaaatrz jakie fajne tu wsadzasz, tam wciskasz, i znika" :lol: Faceci lubią zabawki, więc szczęsliwy w mig wszystko zmielił :loveu:

Posted

furciaczek napisał(a):
Haha pozowlisz ze ukradne pomysl na TZta:diabloti::evil_lol:
Przyda mi sie napewno:loveu:

A dajesz do tej papki jakies miesko czy same warzywa??

Pomysł działa, tylko wcześniej przygotuj warzywka, opłukaj, a jak będzie mielił, to dyskretnie dokładaj do sterty :evil_lol:

Papkę zamrażam samą, a przed podaniem dodaję pokrojone żołądki, albo wątróbkę, no i olej albo tran.

olekg18 napisał(a):
Mam pytanie ile wynosi miesięczny koszt wyżywienia na barfie psa o wadze 30kg i psa o wadze 14kg tak +-:cool3:

To zależy od bardzo wielu czynników :) Choćby od tego jakie masz ceny w mięsnych i ile Twoje psy mają ruchu i ile zjedzą.
Mnie utrzymanie ok. 25 kg psa ze skłonnościami do tycia kosztuje od 0,50 do 4 zł dziennie, zależnie co akurat podaję. Dodatki (oleje i inne) to u mnie jakieś 80 zł rocznie.

Posted

olekg18 napisał(a):
Mam pytanie ile wynosi miesięczny koszt wyżywienia na barfie psa o wadze 30kg i psa o wadze 14kg tak +-:cool3:

2 psy 30 kg+/- to koszt około 150 do 200 zł, zależy gdzie i co się kupuje.

Posted

Najlepiej zorientowac się czy w okolicy nie ma jakiejś ubojni drobiu lub innej podobnej.
Ceny hurtowe naprawde są wiele niższe niż w sklepie.

Ja czasami mam możliwośc kupic kilka rzeczy w ubojni drobiu. Kupuję 10 kg porcji rosołowych, 10 kg łapek, 5 kg skrzydełek (II kl.), 2 kg wątróbki, 2 kg żołądków i za wszystko płacę ok 50 zł. Starcza mi to na około 2-3 miesiące :multi:

Dodatkowo kupuję kości wieprzowe, ogony wieprzowe, nerki, serca, szyje indycze. Niestety muszę je kupowac w sklepie po zwykłej cenie.

Zamawiam też darmowe kości wołowe (ale aby je dostac trzeba miec trochę szczęścia, bo jest wielu chętnych).

Tak naprawdę trudno powiedziec, ile wynosi mnie ten sposób karmienia. Przypuszczam że dla Luny to ok 100-kilka zł miesięcznie.