hecia13 Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 chyba ogonek? A tu Buliś z kadłubkiem - zerwał z tradycją wcinania w korytarzu, przeniósł się na salony :eviltong: Quote
agaga21 Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 https://lh4.googleusercontent.com/_SVlO6uK8rTI/TcGI_S45tNI/AAAAAAAACPA/_10Hp9FJNIc/s640/S6300521.JPG jak patrze na te zdjęcia to jestem przeszczęśliwa, że mam taras i ogród, gdzie psy jedzą! nie zniosłabym codziennie takiej podłogi :D Quote
fioneczka Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 jak jest z wieprzowiną ... słyszałam że trzeba mrozić mięso i kości wieprzowe przed podaniem psu chodzi o jakąś chorobę przenoszoną przez świniaki :roll: Quote
Martens Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Nie można podawać na surowo podrobów wieprzowych - kości i mięśnie szkieletowe można (bo chodzi o chorobę Aujeszky'ego?). Mrożenie zabija tylko niewielką część patogenów - reszta odmian tworzy formy przetrwalnikowe i przy podnoszeniu temperatury przy rozmrażaniu radośnie jeszcze bardziej się namnaża. Quote
hecia13 Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Ja daję kości karkowe wieprzowe, u nas w mięsnym po 3zł za kg - żarcia a żarcia. Quote
Cimi Posted May 10, 2011 Posted May 10, 2011 [quote name='agaga21']a przepraszam, co on wcina???[/QUOTE] Ogon wp :D:D :lol: Quote
betty_labrador Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 no tak.. ale ja np nie wytlumacze zadna choroba tym paniom ktore kupuja dla swych kotow serca wieprzowe.(!!) Bo serce wp sa tanie... Quote
motyleqq Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 pierwsze BARFowe śniadanie: trwało to z godzinę :lol: psina się zmęczyła, zostały ze dwie kosteczki, śpi przy nich :evil_lol: Quote
Martens Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Kości schabowe tak na pierwszy raz to ostro :razz: Daj jej koniecznie jakiś kefir czy olej, bo dostanie zaparcia... I przez pierwsze 2-3 tyg staraj się podawać głównie drób, jest bardziej lekkostrawny jak na początki. Quote
motyleqq Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 ok, na jutro mam już drób akurat kupiony :) a dziś jej podam olej do papki warzywnej, może tak być? Quote
hecia13 Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Moje boksery dzisiaj dostały kości karkowe z dużą ilością mięska i oba wpakowały się do łóżka mojej córki, żeby je tam spożywać... Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć, bo za szybko zjadły, trzaskały im te kości w zębach jak chrupki :D Quote
agaga21 Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 moje dziś pierwszy raz, w drodze wyjątku dostały świńskie nóżki. smakowało baaardzo! szkoda, że nie podaje się wieprzowiny, bo takie jedzenie byłoby bardzo atrakcyjne. Quote
Martens Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 agaga21 napisał(a):szkoda, że nie podaje się wieprzowiny, bo takie jedzenie byłoby bardzo atrakcyjne. Ale nóżki czy kości schabowe jak najbardziej można dawać surowe - tylko podroby wieprzowe na surowo są niebezpieczne ;) Wieprzowe jest niewskazane tylko dla psów z nadwagą, bo jest dość tłuste. Quote
agaga21 Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Martens napisał(a):Ale nóżki czy kości schabowe jak najbardziej można dawać surowe - tylko podroby wieprzowe na surowo są niebezpieczne ;) Wieprzowe jest niewskazane tylko dla psów z nadwagą, bo jest dość tłuste. no coś ty!!!!!!!!!!!! a w nóżkach tej choroby(nie pamiętam nazwy) nie ma?????:crazyeye::crazyeye: Quote
Martens Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 O chorobę Aujeszky'ego chodzi? Stężenie zarazka wystarczające do zakażenia jest tylko w podrobach - w kościach czy mięśniach szkieletowych są śladowe ilości. Najgorsze jest mózgowie, bo choroba atakuje układ nerwowy. Dopytywałam o to specjalnie na wydziale weterynarii w W-wie ;) Quote
betty_labrador Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 agaga21 napisał(a):no coś ty!!!!!!!!!!!! a w nóżkach tej choroby(nie pamiętam nazwy) nie ma?????:crazyeye::crazyeye: no nie ma.... chodzi tylko o podroby. choroba zwie sie Auyuszkiego. Quote
agaga21 Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 betty_labrador napisał(a):no nie ma.... chodzi tylko o podroby. choroba zwie sie Auyuszkiego. dzięki, o tą mi właśnie chorobę chodziło.a inne paskudztwa? nie ma nic? jakieś bakterie czy pasożyty? dopytuję, bo byłam pewna, że jakieś jest ryzyko! Quote
betty_labrador Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 znam pania ktora ryzykuje bo kupuje serca wieprzowe dla kotow swoich :D tlumaczylam jej ale ona twierdzi ze jest ok :roll: ...póki co... Quote
Martens Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Nie no, generalnie nie jest to jakaś powszechna w sklepowym mięsie choroba, bo przede wszystkim jak wystąpi w hodowli, to padają prosiaki i jest Meksyk, trzeba utylizować zwłoki padłych sztuk, etc. więc raczej się z tym walczy, ale na poziomie hodowli świń, a nie dopuszczania samego już mięsa. Po prostu powoduje to straty w hodowli, ale dla ludzi nie jest groźne w sensie zdrowotnym. W wieprzowinie może być włosień, tasiemiec czy motylica, ale na to sklepowe mięso jest badane przez weterynarza ;) No i w wołowinie zdarzają się nie mniej ciekawe pasożyty jak już. Quote
betty_labrador Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Martens napisał(a):Nie no, generalnie nie jest to jakaś powszechna w sklepowym mięsie choroba, bo przede wszystkim jak wystąpi w hodowli, to padają prosiaki i jest Meksyk, trzeba utylizować zwłoki padłych sztuk, etc. więc raczej się z tym walczy, ale na poziomie hodowli świń, a nie dopuszczania samego już mięsa. Po prostu powoduje to straty w hodowli, ale dla ludzi nie jest groźne w sensie zdrowotnym. W wieprzowinie może być włosień, tasiemiec czy motylica, ale na to sklepowe mięso jest badane przez weterynarza ;) No i w wołowinie zdarzają się nie mniej ciekawe pasożyty jak już. po targach tez weci chodza. Widzialam nawet raz jednego jak zaświadczenia z mięsnych zbierał. Quote
demonn Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 My także barfujemy: baranina/konina/wołowina/stópki wieprzowe :p to jak był mały Quote
agaga21 Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 http://i56.tinypic.com/2qwk2hk.jpg jaki wspaniały lew!!! jaka to rasa? kaukaz jakiś? Quote
Recommended Posts