Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 499
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie można podawać na surowo podrobów wieprzowych - kości i mięśnie szkieletowe można (bo chodzi o chorobę Aujeszky'ego?).

Mrożenie zabija tylko niewielką część patogenów - reszta odmian tworzy formy przetrwalnikowe i przy podnoszeniu temperatury przy rozmrażaniu radośnie jeszcze bardziej się namnaża.

• 2 weeks later...
Posted

Kości schabowe tak na pierwszy raz to ostro :razz: Daj jej koniecznie jakiś kefir czy olej, bo dostanie zaparcia... I przez pierwsze 2-3 tyg staraj się podawać głównie drób, jest bardziej lekkostrawny jak na początki.

Posted

Moje boksery dzisiaj dostały kości karkowe z dużą ilością mięska i oba wpakowały się do łóżka mojej córki, żeby je tam spożywać... Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć, bo za szybko zjadły, trzaskały im te kości w zębach jak chrupki :D

Posted

moje dziś pierwszy raz, w drodze wyjątku dostały świńskie nóżki. smakowało baaardzo! szkoda, że nie podaje się wieprzowiny, bo takie jedzenie byłoby bardzo atrakcyjne.

Posted

agaga21 napisał(a):
szkoda, że nie podaje się wieprzowiny, bo takie jedzenie byłoby bardzo atrakcyjne.

Ale nóżki czy kości schabowe jak najbardziej można dawać surowe - tylko podroby wieprzowe na surowo są niebezpieczne ;) Wieprzowe jest niewskazane tylko dla psów z nadwagą, bo jest dość tłuste.

Posted

Martens napisał(a):
Ale nóżki czy kości schabowe jak najbardziej można dawać surowe - tylko podroby wieprzowe na surowo są niebezpieczne ;) Wieprzowe jest niewskazane tylko dla psów z nadwagą, bo jest dość tłuste.

no coś ty!!!!!!!!!!!!
a w nóżkach tej choroby(nie pamiętam nazwy) nie ma?????:crazyeye::crazyeye:

Posted

O chorobę Aujeszky'ego chodzi?
Stężenie zarazka wystarczające do zakażenia jest tylko w podrobach - w kościach czy mięśniach szkieletowych są śladowe ilości. Najgorsze jest mózgowie, bo choroba atakuje układ nerwowy. Dopytywałam o to specjalnie na wydziale weterynarii w W-wie ;)

Posted

betty_labrador napisał(a):
no nie ma.... chodzi tylko o podroby.

choroba zwie sie Auyuszkiego.

dzięki, o tą mi właśnie chorobę chodziło.a inne paskudztwa? nie ma nic? jakieś bakterie czy pasożyty?
dopytuję, bo byłam pewna, że jakieś jest ryzyko!

Posted

Nie no, generalnie nie jest to jakaś powszechna w sklepowym mięsie choroba, bo przede wszystkim jak wystąpi w hodowli, to padają prosiaki i jest Meksyk, trzeba utylizować zwłoki padłych sztuk, etc. więc raczej się z tym walczy, ale na poziomie hodowli świń, a nie dopuszczania samego już mięsa. Po prostu powoduje to straty w hodowli, ale dla ludzi nie jest groźne w sensie zdrowotnym.

W wieprzowinie może być włosień, tasiemiec czy motylica, ale na to sklepowe mięso jest badane przez weterynarza ;) No i w wołowinie zdarzają się nie mniej ciekawe pasożyty jak już.

Posted

Martens napisał(a):
Nie no, generalnie nie jest to jakaś powszechna w sklepowym mięsie choroba, bo przede wszystkim jak wystąpi w hodowli, to padają prosiaki i jest Meksyk, trzeba utylizować zwłoki padłych sztuk, etc. więc raczej się z tym walczy, ale na poziomie hodowli świń, a nie dopuszczania samego już mięsa. Po prostu powoduje to straty w hodowli, ale dla ludzi nie jest groźne w sensie zdrowotnym.

W wieprzowinie może być włosień, tasiemiec czy motylica, ale na to sklepowe mięso jest badane przez weterynarza ;) No i w wołowinie zdarzają się nie mniej ciekawe pasożyty jak już.

po targach tez weci chodza. Widzialam nawet raz jednego jak zaświadczenia z mięsnych zbierał.