Ola164 Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Tinka ma ok. 6/7 lat. Przygarnęliśmy Ją rok temu - była łańcuchowym psem i moze dlatego mielismy z Nią różne problemy wychowawcze. :angryy: Wynosiła buty, przekopywała ogródek - demolka! Dziś pozostal tylko jeden problem: OBSZCZEKIWANIE CIĘŻARÓWEK MOTORÓW I ROWERÓW! Czasem próbuje się nawet wyrwać ze smyczy... Prosze o pomoc... Co można z tym zrobić? Quote
WŁADCZYNI Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Zmęczyć psa i zająć sobą tak żeby nie miała nawet czasu pomyśleć że można by coś pogonić:evil_lol: Quote
karjo2 Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Poczytaj np. tu: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=52837 Quote
Kasia & Nemo Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Może spróbuj przyzwyczajać ją najpierw na przykład do roweru ( stojącego ): powoli podchodzicie do " strasznego " roweru, dajesz jej smakołyki, głaszczesz i chwalisz gdy się nie denerwuje i stopniowo podchodzicie coraz bliżej. Oprócz tego gdy na ulicy zauważysz, że coś jedzie, odejdź z nią na bok i zajmij ją smakołykiem, piłeczką itd. Quote
Ola164 Posted May 17, 2008 Author Posted May 17, 2008 Dziekuję za pomoc ;) Będziemy próbować... Czekam na dalsze propozycje :loveu: Quote
Bzikowa Posted May 19, 2008 Posted May 19, 2008 Mój pies też kiedyś, jak był mały, obszczekiwał i gonił rowery. - ja zawsze stresowałam się przy każdym jadącym pojeździe bo nie wiadomo nigdy co szczeniak odwali, no i on zaczynał się wkurzać :wink: Pewnego dnia nawet nie zwróciłam uwagi na rower, szliśmy wyluzowani na luźnej smyczy i pies nawet nie zareagował. Byłam w szoku. :loveu: Tobie radzę odwracać uwagę psa od pojazdów, mówić wyluzowanym tonem, dawać żarcie i mieć luźną smycz, chwalić, chwalić , chwalić. Quote
Ola164 Posted May 20, 2008 Author Posted May 20, 2008 Tyle, że Tinka mieszka na ogrodzie i nie zawsze mam jak zwrócić uwage... na spacerach daję smaki i jest całkiem ok... będziemy próbować ;) Jak pojawi się poprawa to napiszę ;) Quote
Kasia & Nemo Posted May 20, 2008 Posted May 20, 2008 Ola164 napisał(a):Jak pojawi się poprawa to napiszę ;) Jak pojawią się problemy ( oby nie ) to też ;) Quote
WŁADCZYNI Posted May 21, 2008 Posted May 21, 2008 A dasz radę zrobić tak żeby nie miała jak widzieć obiektów do oszczekania? Im mniej razy takie zachowanie się pojawi tym słabiej się utrwali. Niestety jest to moco samonagradzające się. hm wege nie żyją 'bo tak też się da' - osobiście jem dużo więcej fajnych rzeczy od kiedy nie jem mięsa:diabloti: Quote
Ola164 Posted May 21, 2008 Author Posted May 21, 2008 1) Niestety nie da się raczej żeby nie widziała co się dzieje na drodze... Ale dziwi mnie to że na auta osobowe nigdy nie szczeka... (?) 2) Co do banera to rzeczywiscie ja tez o wiele lepiej się czuję od kiedy nie jem mięsa ;) A napis to jakoś sam przyszedł do głowy... Za jakiś czas się zmieni ;) Quote
WŁADCZYNI Posted May 21, 2008 Posted May 21, 2008 Auto osobowe - jest ciche i mało pociągające. Su wolała tiry i rowery:diabloti: Im więcej razy będzie za czymś biegła tym bardziej utrwali sobie to zachowanie - czy jest coś co ją bardziej kręci od ganiania samochodu? Zmęczona do granic też to robi? Zmęczyć psa, niech nie ma siły przebierać łapami i szczekać:evil_lol: Quote
Ola164 Posted May 21, 2008 Author Posted May 21, 2008 Tine kręci łapanie piłki, patyków, spacery, mamy zamiar "ćwiczyć frisbee" (tzn. od 7 letniego psa nie będę wymagać by robiła to świetnie tylko dla zabawy). panna jest w stanie wybudzić się ze sny żeby tylko pogonić za tirem wzdłuż ogrodzenia... Quote
Ola164 Posted June 1, 2008 Author Posted June 1, 2008 Kiedy jadą auta staram się ją odwoływać i to rzeczywiście pomaga :) Quote
Recommended Posts