tigrunia Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Ty albo nie umiesz czytać albo masz jakieś problemy ze sobą :shake: Dziewczyno - jak możesz mówić, że nie ma zagrożenia ?? Może wejść na Twoje podwórko kot zarażony wścieklizną, drapnąć, ugryżć Nera .. jakis ptak przyleci, wiewiórka, szczur.. jest mnóstwo możliwości. Dla mnie idiotyzmem jest czekanie ze szczepieniem np "aż ząbki wypadną" bo tak zalecił weterynarz- idź do innego i na pewno będzie innego zdania. Tak - wiem, zaraz powiesz, że byłas u 5-ciu :diabloti: To ja Ci powiem, że Ci weci do których chodzisz na wetów niestety się nie nadają skoro nawet zębów nie potrafią psu wyrwać :diabloti: I tak - moje zdanie jest takie : Psa należy zaszczepić przeciwko wściekliźnie najszybciej jak to możliwe !! A jest to możliwe już w wieku 3-ch m-cy!! Dotarło ?? I gdyby mi weterynarz powiedział, że mam poczekać do 7 czy 8 m-ca to od razu bym z niego zrezygnowała !!! Bo weterynarz tak mówi to ja mam narażać swojego psa ?? Śmieszne !! Moja Jess byla szczepiona jak miała 4 m-ce. Kupiłam ją jak miała 3 m-ce i 2 tyg. Od razu poszłam ją zaszczepić bo miała tylko jedno szczepienie i po dwóch tyg od razu wścieklizna. Nie chcieli nie z nią na wystawę wpuścić bo nie miała szczepienia. Miała 4 m-ce dokładnie i babka mnie przy wejściu ochrzanila, że już dawno powinna mieć szczepienie przeciwko wściekliźnie. Jakoś dwa czy trzy dni później szłam już na to szczepienie z nią. Quote
zetka73 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 dziewczyno - jak możesz mówić, że nie ma zagrożenia ?? Może wejść na Twoje podwórko kot zarażony wścieklizną, drapnąć, ugryżć Nera .. jakis ptak przyleci, wiewiórka, szczur.. jest mnóstwo możliwości. Upatraś jest! odpowiadam - nie mam podwórka na którym Nero biega samopas bo mieszkam w bloku wiec wychodzę z nim tylko na smyczy a po osiedlu nie biegają wściekle wiewiórki tym bardziej szczury ani wściekle koty :) Dla mnie idiotyzmem jest czekanie ze szczepieniem np "aż ząbki wypadną" bo tak zalecił weterynarz- idź do innego i na pewno będzie innego zdania. byłam u 3 i każdy mówił coś innego :) i żaden tez nie zaszczepił bo miał jakieś wątpliwości i doradzał to czy tamto skoro nawet zębów nie potrafią psu wyrwać potrafią!! potrafią !! ale ci co nie czytali postów o problemie z wyrwaniem zębów wyjaśniam ze to moja niewiedza w tym temacie była tematem związanym z usuwaniem zębów bo to ja miała wątpliwości i jak sie okazało wszystko jest w porządku co zresztą wyjaśniłam - ale, że Tigrunia lubi wyciągać wypowiedzi wyrwane z kontekstu jak również robić problem, to go robi :):diabloti: To ja Ci powiem, że Ci weci do których chodzisz na wetów niestety się nie nadają skoro nawet zębów nie potrafią psu wyrwać :diabloti: bez komentarza --- to po prostu twoja złośliwość i sama wetem nie jesteś :eviltong: Moja Jess byla szczepiona jak miała 4 m-ce. Kupiłam ją jak miała 3 m-ce i 2 tyg. Od razu poszłam ją zaszczepić bo miała tylko jedno szczepienie i po dwóch tyg od razu wścieklizna. ja zrobiłam Nerowi za to wszystkie możliwe szczepienia ale jeśli wszystkie psy sie szczepi tak samo to wg moich obliczeń brakuje ci przynajmniej 1go szczepienia i nie słyszałam od nikogo ze zaleca sie wściekliznę po 2ch tygodniach od ostatniego bo z tego co ja wiem to po miesiącu Miała 4 m-ce dokładnie i babka mnie przy wejściu ochrzaniła, że już dawno powinna mieć szczepienie przeciwko wściekliźnie. Jakoś dwa czy trzy dni później szłam już na to szczepienie z nią. mnie na szczęście nie doradzała pani "bileterka na wystawie":diabloti: Poza tym moja Droga Twoje zdanie przeciw mojemu niczego nie rozstrzygnie :p Hoduj sobie swojego pieska jak sama chcesz juz ci kiedys powiedzialam ze twoje rady nie sa niczym poparte tylko TWOIM ZDANIEM i ze zdaniem innych sie nie liczysz :mad: Widze ze zabrakło VICI i mamy nową wszystkowiedzącą :diabloti: ps. nie potrafiłam sie powstrzymać :P Quote
tigrunia Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Żenada :cool1: Tak więc moja droga informuję Cię iż owszem - istnieje zasada 2-ch szczepień i 3-ch. Jak kto woli. A ponieważ od pierwszego szczepienia minęło bardzoooo dużo czasu wet zaszczepił tylko raz. Nie znam się na tych szczepionkach na tyle aby Ci tłumaczyć jak to działa ale jakoś to jest tak : 6 tydz, 8 i 12 lub 6 tydz i 10 ale pewna nie jestem, że akurat tak dokładnie jest. I daruj sobie te Twoje komentarze bo są śmieszne :cool1: Poza tym skoro ty zadajesz pytanie na form rozumiem , ze oczekujesz odpowiedzi. Jeżeli moje Ci nie odpowiadają bo Ty chcesz sobie zrobić inaczej to je olej a nie sie od razu rzucasz :cool1: I to ty sie uczepiłaś mnie nie ja Ciebie :angryy: Quote
zetka73 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Bez komentarza :) pozostawię do oceny innym, bo tak jak - mowie każdy ma swoje racje ( właśnie mi wyjaśniłaś akie masz pojecie o tym o czym piszesz i zaprzeczyłaś sama sobie w tym momencie: Tak więc moja droga informuję Cię iż owszem - istnieje zasada 2-ch szczepień i 3-ch. Jak kto woli. - zdecyduj sie!:diabloti: jak zasada to jedna a nie jak kto woli :) UPS!!! miałam nie komentować...... Quote
tigrunia Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 A Ty moja droga naucz się czytać ze zrozumieniem!! :cool1: Powtarzam - żenada :cool1: Quote
Sandra i Soul :) Posted June 10, 2008 Author Posted June 10, 2008 Psa należy zaszczepić przeciwko wściekliźnie najszybciej jak to możliwe !! A jest to możliwe już w wieku 3-ch m-cy!! To i ja wyrażę swoje zdanie poparte przez nie jednego hodowce i weterynarza. Nie wiem czemu uważasz że psa trzeba szczepić w wieku 3 miesięcy :shake:. Psy można szczepić na wściekliznę od 3 miesiąca ale nie widzę powodu jeżeli pies wychodzi tylko i wyłącznie na smyczy. Nie sądzę żeby DZIKIE WIEWIÓRKI:cool3: nagminnie biegały po osiedlach:evil_lol:. Do tej pory każdy hodowca i każdy weterynarz z którym rozmawiałam na temat szczepień uważa że ze szczepieniem na WŚCIEKLIZNĘ nie koniecznie trzeba się śpieszyć (zależy od sposobu życia psa i właściciela) np. moja starsza suka została zaszczepiona w 11 miesiącu życia (i żyje szczęśliwie :lol:) a druga ma 6 miesięcy jest po wymianie zębów i jeszcze nie była szczepiona na wściekliznę (w przyszły piątek idziemy zaszczepić na corone, po miesiącu kaszel i dopiero wścieklizna na samym końcu:p) Quote
tigrunia Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Sandra nie napisałam, że trzeba. Napisałam dokładnie to samo co Ty czyli, że szczepi się przeciwko wściekliźnie od 3-go m-ca. Oczywiście kazdy robi jak uważa. Ja uważam, ze szczepienie to jest na tyle ważne, że powinno sie je zrobić najszybciej jak to możliwe ;) Quote
zetka73 Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 Do tej pory każdy hodowca i każdy weterynarz z którym rozmawiałam na temat szczepień uważa że ze szczepieniem na WŚCIEKLIZNĘ nie koniecznie trzeba się śpieszyć Juz myślałam ze jestem osamotniona w tej polemice z Tigrunia :razz: Sandra przedstawiłaś takie same poglądy jakie ja przedstawiałam z czego bardzo jestem rada - mam nadzieje ze Tigrunia wreszcie zrozumiała to co chciałam wyrazić w swoich wypowiedziach i następnym razem sama sie zastanowi jak będzie atakować w każdym temacie mnie i .........wetów z mojej okolicy :diabloti: Psa należy zaszczepić przeciwko wściekliźnie najszybciej jak to możliwe !! A jest to możliwe już w wieku 3-ch m-cy!! Dotarło ?? I gdyby mi weterynarz powiedział, że mam poczekać do 7 czy 8 m-ca to od razu bym z niego zrezygnowała !! może Tigruniu sama powinnaś zmienic weta albo pojsc do kilku i popytać bo widze ze nie tylko moi myślą podobnie jak napisałam PS I tu właśnie widać ze jej wypowiedzi sa skierowane przeciwko moim tylko i wyłącznie z uprzedzenia do mojej osoby. Ale nie będę juz tego roztrząsać bo to każdy ( a przynajmniej nie ja sama ) widzi Ja w każdym razie juz wiem ze z tym szczepieniem nie jest wcale tak do końca wszystko stwierdzone Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Zetka czy Ty jesteś naprawdę taka ograniczona, czy czytać nie umiesz ???? Pojmij wreszcie !! Ja uważam, ze psy powinno szczepić na wściekliznę jak najszybciej ze względu na ich bezpieczeństwo i tyle !!!! To jest moja osobista opinia i żaden wet mi nie wmówi, że ma być inaczej bo to ja wiem najlepiej jak bardzo mój pies dla mnie ważny i jak bardzo dbam o jego zdrowie i życie!! Pokaż mi dowód na to, że jakiś pies ucierpiał z powodu wykonania szczepionki przeciwko wściekliźnie po 3-cim miesiącu życia to przyznam Ci rację :cool1: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 [quote name='tigrunia']Zetka czy Ty jesteś naprawdę taka ograniczona, czy czytać nie umiesz ???? Pojmij wreszcie !! Ja uważam, ze psy powinno szczepić na wściekliznę jak najszybciej ze względu na ich bezpieczeństwo i tyle !!!! To jest moja osobista opinia i żaden wet mi nie wmówi, że ma być inaczej bo to ja wiem najlepiej jak bardzo mój pies dla mnie ważny i jak bardzo dbam o jego zdrowie i życie!! Pokaż mi dowód na to, że jakiś pies ucierpiał z powodu wykonania szczepionki przeciwko wściekliźnie po 3-cim miesiącu życia to przyznam Ci rację :cool1: I po pierwsze młoda damo licz sie ze słowami !!! bo razem świń żeśmy nie pasły żebyś mnie obrażała, bo jak na razie to wygląda na to ze ty nie umiesz czytać szczególnie ze zrozumieniem! :mad: No ale teraz nie uczą was tego w szkole :lol: Sama nie wiesz jak teraz wybrnąć z sytuacji, teraz odwracasz kota ogonem :diabloti: wcześniej wmawiałaś mi ze po 3 miesiącach należy szczepić ...ze już dawno powinnam isc do szczepienia ...ze mój lekarz sie nie zna.... mam ci wymieniać jeszcze ? :mad: A skoro nie wmówi ci niczego zaden wet to ty chyba jesteś ograniczona w takim razie ,ze nie będąc lekarzem polegasz na swojej wiedzy a raczej na niewiedzy :) A to ty moja droga upieralasz sie co do 3 miesiaca nie przyznajac mi nawet racji w tym ze na wściekliznę szczepimy psa po 2 miesiącu życia. Po prostu uważasz ze twoje zdanie jest ważne, ale nie liczysz sie z innymi----to dowód na to ze jesteś upartą małolata -- mimo pewnie otrzymania dowodu osobistego :) nie sądzę żebyś mi kiedykolwiek przyznała racje :) ale Sandrze przyznałaś a ona mówiła o tym samym co ja ---- dla mnie na jedno wychodzi i powtarzam ze jest to dowód na uprzedzenie i złośliwość w stosunku do mojej osoby i tyle A jeśli chodzi o dowody na zły wpływ szczepionki na wściekliznę podanej za wcześnie to przykładów znam kilka, ale niestety nikt do końca tego nie udowodnił jak wczesniej mowilam są to przypusszczenia ze szczepionka moze miec wpływ na pewne zachowaniai zdrowie --- ( w przyrodzie istnieje wiele rzeczy nieudowodnionych a jednak przyjmuje sie je za istniejące i prawdopodobne -- ale penie ze wzglednu jak sądze na twoj zbyt mlody wiek wielu jeszcze nie poznałaś :diabloti: A to kilka cytatów z artykułów o szczepieniach psów nie tylko wścieklizną -- tylko uważnie przeczytaj bo jest tu to wszystko o czym przestrzegał mnie mój wet :) --- nie jest chyba aż taki niedouczony jak twierdzi Tigrunia :evil_lol: Niektóre psy po zaszczepieniu żywą szczepionką przeciw nosówce rozwijają agresję, napady drgawkowe, zaburzenia koordynacji ruchowej i inne neurologiczne powikłania spowodowane wystąpieniem rzadkiego zespołu –poszczepienne zapalenie mózgu.Innym problemem jest rozwinięcie się u niektórych wrażliwych organizmów chorób autoimmunologicznych i zapalenia mózgu po szczepieniu przeciw wściekliźnie.Coroczne doszczepiania zazwyczaj były polecane przez większość weterynarzy. A dla większości chorób nie są one obowiązkowe a nawet mogą być szkodliwe dla organizmu.Oczywiście coroczne badanie weterynaryjne jest jak najbardziej polecane.Dla większości psów po zakończeniu szczenięcych szczepień, wystarczy doszczepienie po roku i następnie co trzy lata.Nie ma żadnych danych naukowych uzasadniających coroczne szczepienia przez całe życie psa.Rekomendacja corocznego doszczepiania ZAWSZE była oparta na sugestiach firm produkujących szczepionki - NIE na naukowych doniesieniach. Stąd trudno się dziwić, że propagowane były częste szczepienia. W ten sposób sprzedaje się więcej szczepionek.Odnośnie szczepień dla szczeniąt – wybór uzależniony jest od środowiska, w którym rozwija się szczeniak, rasy szczeniąt, wieku pierwszego szczepienia.W zasadzie nie ma jednego odpowiedniego schematu dla każdego szczenięcia i wybór powinien być indywidualnie ustalony z lekarzem weterynarii.Dotychczas sugerowane było by pierwsze szczepienie zwierało żywą modyfikowaną szczepionkę przeciw nosówce. Obecnie poleca się szczepienie szczepionką rekombinowaną jako bezpieczniejsze i skuteczniejsze.Drugie szczepienie powinno być wykonane nie wcześniej niż 3-4 tygodnie po pierwszymWielu weterynarzy szczepi co 2 tygodnie ale podanie szczepionki w odstępie dwutygodniowym bardziej osłabia niż nasila odpowiedź immunologiczną.Po 6 miesiącu wścieklizna – zabitą szczepionką i preferowana droga podania- domięśniowo.Decyzja czy szczepić , kiedy szczepić i jak szczepić należy do właściciela szczeniaka lub psa, i powinna być podjęta w porozumieniu i po zasięgnięciu aktualnych informacji na temat szczepień od doświadczonego lekarza weterynarii.("zródło : http://www.wilczarz.pl") - Tigrunia zdejmij kapki z oczu bo taka mądra nie jesteś na jaką probujesz sie wykreować --- pogadaj z innymi i poczytaj czasem coś wtedy zabieraj głos w dyskusji----oczywiście zawsze możesz mieć swoje zdanie ----ale jeśli rożni sie ono od głosu większości to lepiej tak głośno nie "szczekaj" bo już słuchać sie nie da :diabloti: SZCZEPIĆ NALEŻY, ale decyduje o tym wet i właściciel -- w którym ma to nastąpić momencie !! Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Zetka zastanów się nad sobą i pomyśl co sobą reprezentujesz :cool1: Po pierwsze miałaś mi pokazać dowody na to, że nie można szczepić od 3-go m-ca - nic o tym w Twoich cytatach nie ma :cool1: Po drugie - co do szczepienia od 2-go m-ca może i w przepisach tak jest ale nikt o zdrowych zmysłach nie zaszczepi psa przeciwko wściekliźnie w 2 m-cu życia dlatego też nie wypisuje takich idiotyzmów, żeby komuś czasem nie przyszło to do głowy. Po trzecie skończ już Zetka te swoje upierdliwości i złośliwości - każdy ma prawo do swojego zdania i nie rzucaj sie jak ktoś napisze cos co Ci nie odpowiada :cool1: Może Ty jesteś siostrą bliźniaczką Vici ?? :crazyeye: Każdy doskonale wie, że takie właśnie zachowanie jakie Ty przedstawiasz doskonale odzwierciedla Vici :cool1: Jak mi przykro ... :diabloti: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Ty dalej nie czytasz :) Po pierwsze miałaś mi pokazać dowody na to, że nie można szczepić od 3-go m-ca - nic o tym w Twoich cytatach nie ma :cool1: jeśli chodzi o dowody na zły wpływ szczepionki na wściekliznę podanej za wcześnie to przykładów znam kilka, ale niestety nikt do końca tego nie udowodnił jak wczesniej mowilam są to przypuszczenia ze szczepionka moze miec wpływ na pewne zachowania i zdrowie -jak mam podac dowody skoro napisałam ze dowodów nie ma :) :razz:mogą być tylko przyklady prawdopodobieństwa powikłań wywołanych ewentualnie przez szczepienie a obawy brały sie stad ze wielu właścicieli obawiało się tego szczepienia jako niebezpieczne dla życia. a wynika to z tego, że kiedyś (ponad 20 lat temu ) szczepiło się zwierzęta powyżej roku dlatego, że często zdarzały się odczyny poszczepienne. Już od dawna nie używa się tej archaicznej szczepionki, więc mimo ostrożności jaką zachowujemy przy każdym szczepieniu nie musimy się obawiać tak poważnych objawów ALE TY NIE UMIESZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM !!!!! ALBO nie chcesz zrozumieć tego co czytasz !! LUB tez czytasz wybiórczo :) Po drugie - co do szczepienia od 2-go m-ca może i w przepisach tak jest ale nikt o zdrowych zmysłach nie zaszczepi psa przeciwko wściekliźnie w 2 m-cu życia dlatego też nie wypisuje takich idiotyzmów, żeby komuś czasem nie przyszło to do głowy.Z jednej strony mowisz mi ze szczepienie to obowiazek z drugiej zas uwazasz ze pewne obowiazki nie sa konieczne do przestrzegania ?? :diabloti: Tzn prawo tez traktujesz wybiorczo :) to co ci pasuje to jest dobre :) Podejrzewam ze wszystkich wg tego co napisałaś uważasz za idiotów którzy myślą trochę inaczej niz ty :) Każdy doskonale wie, że takie właśnie zachowanie jakie Ty przedstawiasz doskonale odzwierciedla Vicidla ciebie "KAŻDY " tzn kto ??? TY ??:diabloti: Jak mi przykro ... :diabloti:a mnie wcale :) za to żal mi ciebie - ze nie masz odwagi przyznac sie do porażki i nie rzucaj sie jak ktoś napisze coś co Ci nie odpowiadakochana ale to ty rzuciłaś sie na mnie :) z pięściami ze jeszcze psa sobie nie zaszczepiłam ale juz nie chce mi sie wklejać cytatów :angryy: pamiętajmy, iż to lekarz weterynarii decyduje o terminie szczepienia przeciwko wściekliźnie, mając na uwadze dobro pacjenta i sytuacje epizootyczną na danym terenie. Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 :roflt: Rozbawiłaś mnie do łez .. kończe bo rozmowa ta do niczego nie prowadzi .. Co do przestrzegania prawa - Ty jesteś akurat święta :diabloti: A kto kupił psa z kopiowanym ogonem ?? Nie wiesz, że to prawnie zabronione ?? :diabloti: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 wiem:) ale ja sama bym takiej decyzji nie podjęła a to ze kupiłam już takiego nie jest moim przestępstwem :) widzę ze "tonący brzytwy sie chwyta " będziemy teraz czepiać sie wszystkiego ?? :) :bigcool: Rozbawiłaś mnie do łez .. kończe bo rozmowa ta do niczego nie prowadzi ..nie prowadzi do niczego bo nie umiesz czytać i analizować :) ciesze sie ze wiecej nie będziesz dyskutować głupkowato na tematy o których pojęcia nie masz :) Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Zetko .. pogrążasz tylko siebie :cool1: To co Ty wypisujesz jest śmieszne i żenujące dlatego rozmawiać z Tobą nie zamierzam :cool1: Grzecznie i kulturalnie mówię dowidzenia :diabloti: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 nie wiem co cię tak śmieszy twoje komentarze są tragiczne po prostu!! żadnej treści :) żadnych konkretów z twojej strony aż żal :lol: wygłupiłaś :diabloti: sie ze swoimi komentarzami i teraz nie umiesz przyznać sie do tego ze nie miałaś racji ,ale ja to wspaniałomyślnie rozumiem:diabloti: proszę Moderatora o przeniesienie ewentualne części nie dotyczącej tematu szczepień do OFF'a i zamknijmy dyskusje o niczym Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Skończyłaś już :cool1: Zetka nie sprowokujesz mnie niestety - trenuj na kimś innym... życzę powodzenia :diabloti: Aaa.. dodam tylko, że moje komentarze świadczą o moim zdaniu na dany temat jakbyś nie wiedziała. I odpowiedz mi tylko na jedno pytanie : Czy uważasz, że jak zaszczepi się psa przeciwko wściekliźnie w wieku 3-ch m-cy to coś mu się stanie ? Zachoruje ? A może wścieklizny dostanie ?? :roflt: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Aaa.. dodam tylko, że moje komentarze świadczą o moim zdaniu na dany temat jakbyś nie wiedziała a moje o MOIM wiec dziwi mnie ze tego nie potrafiłaś zrozumieć I odpowiedz mi tylko na jedno pytanie : Czy uważasz, że jak zaszczepi się psa przeciwko wściekliźnie w wieku 3-ch m-cy to coś mu się stanie ? - gdybyś czytała to co ja pisałam a nie tylko pyszczyła nie wiadomo o czym to bys wyczytała - bo sama mnie pytałaś o dowody na to ze szczepienie za wczesne może zrodzic jakieś powikłania -- parę postów dalej dokładnie Ci to tłumaczyłam, wiec sadze ze nie czytasz skoro kolejny raz o to pytasz Ale jako ze jestem cierpliwa zacytuje jeszcze raz to co wtedy napisałam :) Bo widzę ze JA O NIEBIE A TY O CHLEBIE:diabloti: Cytat: Po pierwsze miałaś mi pokazać dowody na to, że nie można szczepić od 3-go m-ca - nic o tym w Twoich cytatach nie ma :cool1: Cytat: jeśli chodzi o dowody na zły wpływ szczepionki na wściekliznę podanej za wcześnie to przykładów znam kilka, ale niestety nikt do końca tego nie udowodnił jak wczesniej mowilam są to przypuszczenia ze szczepionka moze miec wpływ na pewne zachowania i zdrowie - jak mam podać dowody skoro napisałam ze dowodów nie ma :smile: :razz:mogą być tylko przyklady prawdopodobieństwa powikłań wywołanych ewentualnie przez szczepienie a obawy brały sie stad ze wielu właścicieli obawiało się tego szczepienia jako niebezpieczne dla życia. a wynika to z tego, że kiedyś (ponad 20 lat temu ) szczepiło się zwierzęta powyżej roku dlatego, że często zdarzały się odczyny poszczepienne. Już od dawna nie używa się tej archaicznej szczepionki, więc mimo ostrożności jaką zachowujemy przy każdym szczepieniu nie musimy się obawiać tak poważnych objawów A może wścieklizny dostanie ?? :roflt: - dziecinada po prostu Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 zetka73 napisał(a):a moje o MOIM wiec dziwi mnie ze tego nie potrafiłaś zrozumieć Słuchaj - ja szanuje Twoje zdanie i nie kwestionuje - chcesz sobie szczepić za rok to możesz i za rok tłumacze Ci tylko, że Twój pies jest zagrożony i tyle. I proszę nie podkładaj mi tutaj żadnych cytatów bo ja pytam o TWOJE zdanie ... możesz swoimi słowami odpowiedzieć na moje pytanie ?? Czy moze nie potrafisz ?? :cool1: Quote
zetka73 Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 oJ NIE NAUCZYLI W SZKOLE WNIOSKÓW WYCIĄGAĆ WIEC POWIEM JAK KROWIE NA ROWIE :) moje zdanie jest oparte zdaniem osób które sa kompetentne w danej dziedzinie i ich zdanie szanuje mogę sie nie zgadzać z pewnymi argumentami ale jesli sie nie znam na czymś to nie polemizuje i skoro lekarz i zoolog mówią mi żeby sie wstrzymać ze szczepieniem małego pieska na wściekliznę z tego powodu ze moze ale nie musi mieć ono negatywny wpływ na jego zdrowie to szanuje to zdanie i kieruje sie tymi wskazówkami a cytaty które przytoczyłam w moich postach nie sa wypowiedziami małolatów twojego pokroju lecz wypowiedziami fachowców co można sprawdzić twoje uwagi nie były związane informacja ze brak szczepienia może być groźny ale z tym ze skoro nie mam szczepienia to wszyscy ktorzy mi doradzają i co za tym idzie ja sama również sa niedouczeni i głupi :) ja nie jestem autorytetem w dziedzinie szczepień wiec nie moge wypowiadać sie jako autorytet dlatego tez cytuje fachowców ---ale widze ze trudno ci to ogarnąć :) twoje cyniczne pytanka zaczynaja mnie smieszyc :) albo jestes tak malo inteligentna albo robisz z siebie idiotke specjalnie :) I szczerze mówiąc nie wiem o co sie kłócisz :D i toczysz piany bo ja mowie cały czas swoje zdanie na temat tego szczepienia i co o nim myślę a ty tylko negujesz--- Nera zaszczepię po 3 miesiącu tak jak chcesz :P :) w 9 miesiącu jego życia :) i gra Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Ale Ty jesteś ograniczona :cool1: Wyżyj sie dziewczynko .. może Ci ulży :cool1: Quote
nane Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 Ojjj widzę, że nerwowa sytuacja panuje to może ja napiszę swoje zdanie psy na wściekliznę szczepi sie po 3 miesiącu życia to czy właściciel psa wykona je w wieku 3 miesięcy czy później zależy od niego samego nie życzę najgorszemu wrogowi aby jego pies w tym wieku bez w/w szczepienia ugryzł drugiego człowieka który zgłosi to na policję i sprawa potoczy się dalej ... chyba każdy wie jak traktowane są psy które pogryzły kogoś nie posiadając wścieklizny ??? w jakich warunkach potem przebywają ??? oraz co najważniejsze w przypadku wykrycia wścieklizny co się dalej z nimi dzieje ??? aaa i jeszcze jedno Zetka proszę nie pisz mi, że twój Nero nie pogryzie kogoś (chociażby dziecko) po pierwsze jest bez rodowodu i nie wiadomo czy jest po rodzicach normalnych psychicznie - takie rzeczy są sprawdzane na wystawach i pies agresywny zostaje zdyskwalifikowany po drugie wszystko zależy od okoliczności np. podbiegnie dziecko szarpnie psa pies się będzie chciał obronić .... po trzecie może zostać zaatakowany przez psa chorego na wściekliznę - po mieście chodzą psy bezdomne albo takie których właściciele nie szczepią ich bo wychodzą z założenia, że nie ma sensu szczepić takich sytuacji można wymieniać duuużo jeśli chodzi o szczepienie w 3 miesiącu życia to również szczepiłam suczkę w tym wieku bo jechała za granicę i musiała takowe szczepienie posiadać - suka żyje i cieszy się świetnym zdrowiem pomimo tego, iż między ostatnim szczepieniem a szczepieniem na wścieklizną minęły 4 tygodnie Quote
Pegaza Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 słuchajcie ale nie bądzcie smieszni jaką krzywde moze zrobic 3-miesieczny york hahahah Quote
nane Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 [quote name='Pegaza']słuchajcie ale nie bądzcie smieszni jaką krzywde moze zrobic 3-miesieczny york hahahah Tu nie chodzi o krzywdę ale o sam fakt trafisz na jakiegoś czuba zgłosi to i będziesz miała pozamiatane :cool1: Quote
tigrunia Posted June 11, 2008 Posted June 11, 2008 D-E wystarczy, że pies delikatnie ugryzie dziecko.. rodzic zażąda zaświadczenia o szczepieniu i co zrobisz ?? :-o Quote
Recommended Posts