Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!
Jestem posiadaczką prawie 7msc suczki Viki rasy york.;)
I mam odnośnie jej kilka pytań:
1)Mamy umówioną wizytę u fryzjer(środa) i będzie to nasza pierwsza wizyta i Viki nie jest nauczona np. do golenia maszynką i tu moje pytanie czy fryzjer poradzi sobie z nią czy powinnam ją jakoś do tego przygotować?Czy fryzjer ma prawo mnie wyprosić jeżeli pies będzie nie zbyt grzeczny- zestresowany?
2)Mamy wielki problem z jedzeniem. Viki od jakiegoś tygodnia nie chce wogóle jeść ani gotowanego jedzenia ani suchej karmy..Byliśmy u weta i dostała jakiś środek na apetyt ale to nic nie daje. Czy powinna zmuszać ją do jedzienia? Ona jest w stanie nie jeść nic przez cały dzień.
3)To bardzo dziwny problem.Viki kiedy dostanie smakołyka to chodzi z nim w pyszczku z pokoju do pokoju i piszczy i zjada go po jakiś 5 min. albo zostawia..
Nie wiem jak temu zaradzić bo żal mi jej kiedy tak chodzi i piszczy. Jak mogę jej pomóc przecież nie zrezygnuję z podawania jej smakołyków (w czasie tresury zjada od razu tylko jak dostanie tak bez okazji to tak piszczy).
4)Mamy zamiar wybrać się w tym roku nad morze a przeczytałam dzisiaj temat że po zabawie psa w piasku należy przemywać oczka żeby pozbyć się piachu. I tu moje pytanie czym i w jaki sposób mamy je przemywać?
5)Viki nie umie szczekać to już nie taki problem ale to troszkę dziwne pies a nie umie szczekać. Potrafi tylko warczeć i piszczeć. Czy jest możliwość żeby ją tego nauczyć?

To już wszystkie pytania (jeżeli były już gdzieś takie pytania to z góry przepraszam ale szukałam i nie znalazłam) i proszę o odpowiedzi. :grins:

Posted

1)Mamy umówioną wizytę u fryzjer(środa) i będzie to nasza pierwsza wizyta i Viki nie jest nauczona np. do golenia maszynką i tu moje pytanie czy fryzjer poradzi sobie z nią czy powinnam ją jakoś do tego przygotować?Czy fryzjer ma prawo mnie wyprosić jeżeli pies będzie nie zbyt grzeczny- zestresowany?

Jeśli trafisz na dobrego fryzjera, to odpowiedz na Twoje pytania brzmi: poradzi sobie, nie. Ja swoje psy po prostu zaprowadziłam, a potem odebrałam. Nie boją się fryzjera ani nic z tych rzeczy.

2)Mamy wielki problem z jedzeniem. Viki od jakiegoś tygodnia nie chce wogóle jeść ani gotowanego jedzenia ani suchej karmy..Byliśmy u weta i dostała jakiś środek na apetyt ale to nic nie daje. Czy powinna zmuszać ją do jedzienia? Ona jest w stanie nie jeść nic przez cały dzień.

Moim zdaniem to łaczy się z pytaniem 3 - idz z nią do innego weta, moze w pyszczku coś się dzieje złego. Sam fakt piszczenia nad smakołykiem jest częsty dla Yorków - moj za szczeniaka też jak dostał cos, co było dla niego za duze, albo na co nie miał ochoty, to brał a potem latał z tym w zębach piszcząc i próbował schować :lol: przeszło mu z wiekiem.

4)Mamy zamiar wybrać się w tym roku nad morze a przeczytałam dzisiaj temat że po zabawie psa w piasku należy przemywać oczka żeby pozbyć się piachu. I tu moje pytanie czym i w jaki sposób mamy je przemywać?

Myślę że najbezpieczniej zwykłą wodą..sposobu jakiegos opatentowanego specjalnego to chyba nie ma :)

5)Viki nie umie szczekać to już nie taki problem ale to troszkę dziwne pies a nie umie szczekać. Potrafi tylko warczeć i piszczeć. Czy jest możliwość żeby ją tego nauczyć?

Umie, ale pewnie nie odczuwa potrzeby. Jeśli koniecznie chcesz ją nauczyć, to chyba tylko przy innych psach, ale ja bym się cieszyła..mój szczeniak umie i korzysta z tej mozliwości namietnie :roll:

• 2 months later...
Posted

właśnie wróciłam z wakacji nad morzem:) było super pogoda nam się udała ale do rzeczy... Co do przemywania oczek yorka to najlepsza jest sól fizjologiczna do kupienia w aptece. Nie podrażnia oczu i łatwo za jej pomocą ściąga się z oczu piasek i wydzielinę oraz ropkę:) sól ta jest jak łza więc delikatnie oczyszcza oko bez żadnych podrażnień:) wystarczy nalać kilka kropli na wacik i przetrzeć oczko psa mojej Suzi od razu przynosi to ulgę

Posted

powtórzę się: do wypłukania z oka ciała obcego sól fizjologiczna jest jak najbardziej polecana ale NIGDY do codziennej pielęgnacji, sól fizj. wysychając zostawia mikrokryształki które podrażniają później oko co za tym idzie wiadomo. Także bardzo Was proszę zaopatrzcie się w gotowy płyn przeznaczony do pielęgnacji okolic oka to zaoszczędzicie sobie problemów. Polecam też napar ze świetlika lub czystą przegotowaną wodę lub zwykłą wodę taką jaką sobie same myjecie buźkę.
Nie stosujcie również rumianku ani herbaty!